28/5/10

Φεύγει αλλά μένει η Αμερικανική βάση στην Οκινάουα

Συμφωνία επετεύχθη σήμερα μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ αναφορικά με την Αμερικανική βάση Φουτένμα στην νήσο Οκινάουα. Ο Γιουκίο Χατογιάμα ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί το κλείσιμο της βάσης συμφώνησε τελικά σήμερα στην μετεγκατάστασή της σε άλλο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σήμερα την παραμονή της αεροπορικής βάσης των Πεζοναυτών στο νησί, αλλά την μετεγκατάσταση της βορειότερα προς στην προστατευόμενη περιοχή Χενόκο.

Τους όρους της συμφωνίας συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γούκιο Χατογιάμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και συμφώνησαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στην Ιαπωνία στις αρχές της εβδομάδας.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους τα δύο μέρη αναφέρουν ότι η Αμερικανοϊαπωνική συμμαχία παραμένει αναντικατάστατη και απαραίτητη όχι μόνο για την άμυνα της Ιαπωνίας, αλλά και για την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Η υπόθεση αυτή είχε γίνει αιτία διαφωνιών ανάμεσα στις δύο συμμάχους από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση του Χατογιάμα, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Φουτένμα, παρά την αντίθετη άποψη της Ουάσινγκτον.

Ο Χατογιάμα, πιεζόμενος από τους συμμάχους του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αμφισβήτησε την συμφωνία του 2006 ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που προέβλεπε τη μεταφορά της βάσης στον κόλπο του Χενόκο.

Ο Χατογιάμα επισκέφτηκε δύο φορές την Οκινάβα και είχε συζητήσεις με τοπικούς αξιωματούχους πριν παραδεχτεί δημόσια ότι η βάση Φουτένμα θα παραμείνει στο νησί.

Ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν γνώριζε τα τεχνικά ζητήματα που επέβαλαν να βρίσκονται οι 2.000 Πεζοναύτες της βάσης κοντά στο προσωπικό των υπόλοιπων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων της Οκινάβα.

Συνολικά, στην Οκινάβα σταθμεύουν 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.