28/5/10

«Οι ΗΠΑ δεν αντέχουν όλα τα βάρη του νέου αιώνα»Το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας ( έδωσε στη δημοσιότητα χθες η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νέο δόγμα που περιέχεται σε ένα έγγραφο 52 σελίδων, η διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο βασίζεται στην αποδοχή του γεγονότος της ανάδυσης πολλών ανταγωνιστικών δυνάμεων, στον συνδυασμό της διπλωματικής δραστηριότητας και της οικονομικής πειθαρχίας με τη στρατιωτική ισχύ και στην εγκατάλειψη της «διπλωματίας του καουμπόη» των κυβερνήσεων Μπους, όπως είχε γράψει το «Εθνος» της Τρίτης 25 Μαρτίου.

«Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ», γράφει στην εισαγωγή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία ακόμη εγκαταλείπει την πολιτική του προληπτικού πολέμου των κυβερνήσεων του Τζορτζ Μπους και υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας της χώρας όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Στο κείμενο τονίζεται για ακόμη μία φορά ο στόχος της αντιμετώπισης της Αλ Κάιντα, ενώ επισημαίνεται και η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.