Στη γραμμή Γκρούεφσκι κινείται ο σλαβομακεδονικός πληθυσμός, διαλλακτικό εμφανίζεται το αλβανικό στοιχείο
Της Αγγελικής Σπανού
Σε γραμμή Γκρούεφσκι κινείται η σλαβομακεδονική κοινή γνώμη, αντίθετα ο αλβανικός πληθυσμός εμφανίζεται διαλλακτικός, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε τηλεφωνικά η εταιρεία “Rating” για λογαριασμό της εφημερίδας των Σκοπίων “Ντνιέβνικ” μεταξύ 15-18 Μαΐου 2010 σε δείγμα 1.080 ατόμων.
Η μεγάλη πλειοψηφία (63%) των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, προκρίνει (64%) δημοψήφισμα εφόσον συμφωνηθεί συμβιβαστική λύση, στο οποίο θα συμμετάσχουν σχεδόν όλοι (82%). Το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι (65%) απορρίπτουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ακόμη και αν δοθούν εγγυήσεις για την προστασία της “μακεδονικής ταυτότητας” και παρά την αυτονόητη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Σε περίπτωση που δεν γίνεται να αποφευχθεί ο συμβιβασμός, περισσότερο αποδεκτό (από έναν στους πέντε) είναι ο προσδιορισμός “βόρεια” και προτιμητέο είναι (από το 38%) να τεθεί ως επίθεμα σε παρένθεση, δηλαδή “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βόρεια)”, με προφανή επιδίωξη ότι θα εκπέσει στη χρήση.
Αντίθετα, ο αλβανικός πληθυσμός θέλει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων (79%), ανέχεται (77%) τον γεωγραφικό προσδιορισμό, επιλέγει (17%) το “άνω” και βλέπει θετικά (54%) την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.
Πού οφείλεται η αρνητική στάση
Η έντονα αρνητική στάση της σλαβομακεδονικής κοινής γνώμης οφείλεται στην εδραιωμένη πεποίθηση (80%) ότι η Ελλάδα δεν ζητά απλώς αλλαγή του ονόματος αλλά απεμπόληση της εθνικής ταυτότητας. Μια ακόμη εξήγηση είναι ότι οι περισσότεροι (64%) δεν πιστεύουν ότι, αν το αδιέξοδο παραμείνει, θα διακινδυνευτεί η επιβίωση της χώρας, ενώ οι Αλβανοί φοβούνται αποσταθεροποίηση σε ποσοστό 56%. Ισχυρότερη ακόμη εξήγηση είναι ότι επτά στους δέκα έχουν πειστεί ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς να αλλάξει όνομα, ενώ μεταξύ των Αλβανών αυτή η εκτίμηση είναι μειοψηφική (27%). Με δεδομένο ότι κυριαρχούν αυτές οι αντιλήψεις, δεν προκαλεί έκπληξη η αποδοχή της πολιτικής Γκρούεφσκι από το 61% των Σλαβομακεδόνων και μόνο από το 13% των Αλβανών. Αντίστοιχα, η στάση της αντιπολίτευσης εγκρίνεται μόνο από το 29% των Σλαβομακεδόνων και από το 57% των Αλβανών.
Πολιτική αστάθεια
Κατάσταση πολιτικής αστάθειας επικρατεί στα Σκόπια. Στην ηγεσία του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI εκδηλώνονται διαφωνίες αν το κόμμα πρέπει να παραμείνει ή να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στα Σκόπια, ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι τάσσεται υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση, ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος, Τεούτα Αρίφι, έχει δηλώσει ότι, αν μέχρι τον Ιούνιο δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα με την ονομασία της χώρας, τότε το DUI πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η κ. Αρίφι συμπλήρωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του DUI από την κυβέρνηση και μόνο λίγοι μέσα στο κόμμα υποστηρίζουν τη θέση του Αλί Αχμέτι για παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Αχμέτι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε ότι η αποχώρηση του DUI από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας. “Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται υπό τις ισχυρές πιέσεις του διεθνούς παράγοντα να λύσει το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα. Αυτός όλο και πιο δύσκολα αντεπεξέρχεται σε αυτήν την άσκηση πιέσεων και γι’ αυτό μας προκαλεί να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Εμείς όμως δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε μια τέτοια πρόκληση”, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα “Βεστ”, ο κ. Αχμέτι. Συμπλήρωσε πως, “όταν καταστεί σαφές ότι ο Γκρούεφσκι δεν θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, τότε, σε συντονισμό με τον διεθνή παράγοντα, θα λάβουμε την κατάλληλη απόφαση”.
http://www.makthes.gr/filestore/docs/Diafora/i09-09b.pdf
MAKEΔΟΝΙΑ-Makthes.gr
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Και πάλι πρέπει να σας θυμίσω ότι η ΠΓΔτΜ κατέχει το 39% της Μακεδονίας αλλά αυτό αποτελεί μόνον το 11% της ΠΓΔτΜ ......δλδ τι λέμε τωρα ;;;Μόνον οι περίπου 60 000 κατσαπλιάδες και τα παιδιά τους(οπως ο Γκρουεφσκι ....) έχουν δικαίωμα στον προσδιορισμό Μακεδόνας.Οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και το 29% του πληθυσμού που είναι Σίπταροι από καμία έως καμία σχέση δεν έχουν με την Μακεδονία .Και η δικιά τους Ματσεντόνιγια ονομάζεται έτσι από το 1944.Από VARDARSKA BANOVINA που ονομαζόταν μέχρι τότε. Να μην τρελλαινόμαστε και χωρίς λόγο ...και το Μακεδονικό θέμα το ξεκίνησαν οι βούλγαροι το 1885 και το συνεχίζουν τα μπρατίμια τους οι σκοπιανοί.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε να γινει μια συγκρουση Αλβανικου και Βουλγαρικου πληθυσμου στο μορφωμα και να τελειωνουμε με αυτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μισο κομματι στην Αλβανια και το αλλο μισο στη Βουλγαρια οπου και ανηκει. Το ειχε δηλωσει αλλωστε και ο Γκλιγκορωφ, οτι ο σλαβικος πληθυσμος της ΠΓΔΜ ειναι Βουλγαρικης προελευσης.
Το θεμα της ονομασιας το ξεκινησαν και σιγονταρουν βεβαια και οι Βουλγαροι.
Αν θελουν σωνει και καλα να λεγονται Μακεδονια ή οποιοδηποτε παραγωγο τοτε κανενα προβλημα με την προυποθεση οτι ΚΥΡΙΑ γλωσσα του κρατιδιου θα ειναι η Ελληνικη και πρεπει να ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η εκμαθηση της Αρχαιας Ελληνικης και των Αρχαιων Ελληνων Φιλοσοφων.
Nα ρωτήσω; Έλληνες δεν υπάρχουν στην φυρομ; Βλέπω να υποστηρίζετε να την μοιραστούν Αλβανοί και Βούλγαροι. Η Ελλάδα στην δίαιτα πάλι;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην απογραφή του 1951 κατεγράφησαν 151000 Ελληνικης καταγωγής στην Γιουγκοσλαβία. Τωρα οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο πάει φυλακή και χάνεται,όπως ο Κωνσταντινίδης που πλέον εχουν χαθεί τα ιχνη της υπαρξής του.Το ελληνικό ΥΠΕΞ ;;; Χαιρέταμε στον πλάτανο ή 3 πουλάκια κάθονταν... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ
ΑπάντησηΔιαγραφή