Με νέα του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν αναγνωρίζει στα παιδιά Ελληνοκυπρίων προσφύγων το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στις κατεχόμενες περιοχές. Το ΕΔΑΔ είχε αναγνωρίσει πριν από δύο μήνες ως «αποτελεσματικό ένδικο μέσο» την «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι αυτή αποτελεί μία «δυσμενή εξέλιξη».
Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του έκρινε ότι η έννοια της κατοικίας από μόνη της δεν μπορεί να τύχει προστασίας σε παιδιά, που ήταν 10 και 11 ετών το 1974. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θεωρείται πλέον ότι ήταν η κατοικία τους εκεί και γι' αυτό δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είπε ότι «τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι τραγικά καθώς υπάρχει το περιθώριο έφεσης κατά της απόφασης, με τη διαδικασία της παραπομπής».
Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ένσταση της Τουρκίας να μην εκδικαστούν 35 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκρεμμούν ενώπιόν του. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι εξέταση αυτών των υποθέσεων θα συνεχιστεί στο ΕΔΑΔ, προσθέτοντας ότι θα είναι οι τελευταίες που εκδικάζονται από το Δικαστήριο αυτό. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρχει μόνον ένας δρόμος, αυτός της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στην οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να προσφύγει διεκδικώντας απώλεια χρήσης. Μετά θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διεκδικώντας είτε αποκατάσταση της περιουσίας του, είτε αποζημιώσεις είτε ανταλλαγή. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ μπορεί να γίνει μέχρι το 2011. Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως αν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό οι πρόσφυγες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, «διότι αν δεν προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή, ο δρόμος για το ΕΔΑΔ θα κλείσει».
Agelioforos.gr
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αὐτὸ ποὺ λέει τὸ ΕΔΑΔ, ξανααποδεικνύει τὴν γνωστὴ ἀρχὴ τοῦ δικαίου τῆς ίσχύος. Ὅτι χάνεται μὲ πόλεμο μόνο μὲ πόλεμο ξανααποκτᾶται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτὸ διεθνὲς δίκαιο ἡ μόνη οὐσιαστικῶς δικαιοπαραγωγικὴ διαδικασία εἶναι τῆς ἰσχύος.
Εἴμαστε ἐλεύθεροι λόγω τῆς ἰσχύος μας, ὄχι λόγω τῆς προσφορᾶς μας στὴν παγκόσμια κοινότητα.
Ἕλληνες ξυπνήστε.
Ακριβώς. Είναι όπως το λέει ο/η Konion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κόσμος αποτελείται απο κράτη-Έθνη, που συμπεριφέρονται μεταξύ τους με τον κανόνα του δικαίου του ισχυροτέρου.
Ακριβώς όπως παλαιά, στην αρχαία Ελλάδα, οι πόλεις κράτη, και όπως το περιέγραψε ο Θουκιδίδης.
Αν κάποτε γίνουμε Οικουμένη, ενδοχώρα δηλαδή ενός παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, τότε μάλλον θα επιλύουμε τίς αντιθέσεις μας με κανόνες, και όχι με την δύναμη.
Αυτό έγινε με την οικουμένη του Φίλιππου και του Αλέξανδρου, και κατόπιν με την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Οικουμένη: Οι πόλεις εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο κανονιστικό κρατικό πλαίσιο, και έπαψαν να συγκρούονται μεταξύ τους.
Τα διεθνή "νομικά" όργανα,οπως το ΕΔΑΔ, ακριβώς επειδή προτάσσεται το δίκιο του ισχυροτέρου κράτους ένατι του ισχνού "διεθνούς δικαίου", είναι σχεδον βέβαιο, ότι θα υποτάσσονται στις κρατικές σκοπιμότητες των ισχυροτέρων κρατών, και εν προκειμένω των ΗΠΑ.
Για να πετύχεις εκεί ένα καλό αποτέλεσμα, πρέπει να σε ευνοεί η συγκηρία, και τα συμφέροντά σου να συμπέσουν με τα συμφέροντα του ισχυρού.
Αλλοιώς καλλιεργεις επικίνδυνες αυταπάτες περί "διεθνούς δικαίου", και μπαίνεις, αφελώς, σε ναρκοπέδιο..
ELLHNIKES AXIES MPRABO
ΑπάντησηΔιαγραφήOXI TOY TYPOU ARIO PEINES DYPSES KARTEROUMEN!
ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΜΑΛΑΣΤΑ ΟΧΙ ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑΡ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ
ΑπάντησηΔιαγραφή