4/5/10

Η αποστρατιωτικοποίηση δεν αφορά στην Ε. Φρουρά

Του Αδωνη Παλληκαρίδη
Θύελλα αντιδράσεων για την υποβολή πρότασης από την πλευρά μας για διάλυση της Εθνικής Φρουράς. Όλα τα κόμματα πλήν του ΑΚΕΛ διαφωνούν με την πρόταση και θεωρούν ότι η Κύπρος σταδιακά τίθεται κάτω από την πολιτικοστρατιωτική ομπρέλα της Τουρκίας.

Στην τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ επανέφεραν θέμα υποβολής αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να συμμετάσχει στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Γιαννάκης Ομήρου επέμειναν ότι η χώρα μας χάνει δυνατότητες όταν απουσιάζει απο το αμυντικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση παρουσιάζεται μουδιασμένη να οδηγήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), η οποία διεξάγεται σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Η Σύνοδος αρχίζει σήμερα τις εργασίες της και τα θέματα που θα την απασχολήσουν θα είναι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και ο ρόλος της Στρατιωτικής Επιτροπής αναφορικά με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ, υπό το πρίσμα της συνθήκης της Λισαβόνας.

Στρατιωτική συνεργασία

Ακριβώς η συνθήκη της Λισαβόνας προνοεί στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί η δυνατότητα συνέργειας για την ασφάλεια του κάθε κράτους ξεχωριστά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπούμενης ως συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε αναβάθμιση του μνημονίου συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδος ώστε η Ελληνική Αεροπορία και το Ελληνικό Ναυτικό να μπορούν να ενεργούν στην περιοχή της Κύπρου με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Δεμένοι πισθάγκωνα

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση για διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων όπως έχει κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών δένει πισθάγκωνα τα χέρια της Κύπρου να προτάξει την εθνική της κυριαρχία.

Η ΕΔΕΚ έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο εγγράφως στο Εθνικό Συμβούλιο της θέση της. Ήταν ένα από τα καυτά θέματα που οδήγησαν το κόμμα σε έξοδό του από την Κυβέρνηση γιατί και η θέση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, ζήτημα που ο Γιαννάκης Ομήρου θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ.

Το έγγραφο της ΕΔΕΚ διαλαμβάνει
Κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις


Οι θέσεις της τ/κ πλευράς στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι απαράδεκτες και απορριπτέες. Επανειλημμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ρητά προβλέπουν ότι «προνόμια και δικαιώματα πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού (vestiges of colonialism) και ως εκ τούτου είναι παράνομα».

Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κράτος του ΟΗΕ που θα είναι κράτος υπό κηδεμονία. Ούτε είναι δυνατό μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να τελεί κάτω από τα εγγυητικά δεσμά και την απειλή μονομερούς επέμβασης μιας χώρας μη μέλους της Ένωσης.

1. Δεν συμφωνούμε με την αποστρατικοποίηση που θα περιλαμβάνει απαγόρευση στο Κυπριακό Κράτος να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις. Θέση μας είναι ότι η Κύπρος ως κυρίαρχο Κράτος πρέπει να έχει το δικαίωμα διατήρησης στρατιωτικής δύναμης.

Άλλωστε η φύλαξη των ακτών, των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, απαιτούν την ύπαρξη Ενόπλων Δυνάμεων. Περαιτέρω, η διατήρηση στρατιωτικής δύναμης, έστω και μικρής αριθμητικά, είναι αναγκαία για να μπορεί η Κύπρος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον πυλώνα της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας».

2. Η πλήρης και ολοκληρωμένη συμμετοχή της Κύπρου στον πυλώνα της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας» (Ε.Π.Α.Α.) θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματολογία της ε/κ πλευράς στη θέση ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί επαρκές εγγυητικό πλαίσιο και ότι συνεπώς δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε άλλες εγγυήσεις.

Ως εκ τούτου η υποβολή αίτησης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», για να μπορεί η Κύπρος να μετέχει απρόσκοπτα και ολοκληρωμένα στην Ε.Π.Α.Α., θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για απόρριψη οποιωνδήποτε άλλων εγγυήσεων πέραν της συμμετοχής στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας για διατήρηση των αναχρονιστικών συνθηκών εγγυήσεως, αφού η Ε.Π.Α.Α. μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο το αναγκαίο εγγυητικό πλαίσιο.

Πολύ περισσότερο με τη μελλοντική της ανάπτυξη σε μιαν αμυντική ομπρέλα για όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εγγύηση των εξωτερικών συνόρων της και την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης όπως αυτή προνοείται στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.
Απορία γιατί δεν διορθώθηκε

Οι πολιτικές θέσεις της ΕΔΕΚ επί του θέματος ασφαλείας συμπίπτουν με τις θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ και με δεδομένο ότι και τα άλλα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, κινούνται στην ίδια λογική, προκαλεί απορία γιατί η θέση για την αποστρατιωτικοποίηση δεν έχει διορθωθεί ακόμη.

Άλλωστε όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποδεικνύουν διαχρονικά ότι ο λαός εμπιστεύεται την Ε/Φ ως έναν από τους σταθερότερους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τόπος μας, αν αφεθεί αφοπλισμένος στον καταθλιπτικό όγκο του τουρκικού κράτους, θα αλλοτριωθεί πολύ σύντομα και οι Κύπριοι θα μεταναστεύσουν. Με την εκλογή του Έρογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων προβάλλει καθαρή ευκαιρία διόρθωσης θέσεων και από τη δική μας πλευρά, ώστε να μπορεί ο λαός να αντέξει ό,τι συμφωνείται.

10 σχόλια:

  1. Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε ένα πραγματικό σενάριο μάχης για τον βομβαρδισμό της 9ης AJU στο Balikesir της Τουρκίας από ελληνικά μαχητικά F-16 και F-4. Σε αυτό το σενάριο οι απώλειες αναμένεται να ανέλθουν μέχρι και στο 30% για τα ελληνικά μαχητικά προκειμένου να "νεκρωθεί" το κρίσμο για την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, τουρκικό αεροδρόμιο! Δηλαδή μιλάμε για εν δυνάμει θυσίες και πιθανούς μελλοθάνατους...

    H κατάργηση της αυτοτελούς και ευνοϊκής –κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλο- φορολόγησης του επιδόματος ιπταμένων της ΠΑ, στο πλαίσιο των εφαρμογών περιστολής δαπανών του ΥΕΘΑ, αποτέλεσε κατά τα φαινόμενα μια κίνηση η οποία πραγματικά έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει».

    Το ψαλίδισμα του πτητικού επιδόματος (κατά σχεδόν 30%) το οποίο είναι επίδομα επικινδυνότητας και όχι επίδομα πολυτελείας ή παροχής προνομίων σε κάποια συντεχνία -τέτοια φαινόμενα συναντώνται αλλού και όχι στην ΠΑ - κινδυνεύει να θέσει την κατάσταση στην ΠΑ προ γενικού αναβρασμού. Η συμπεριφορά του υπουργείου Αμύνης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το σκοπό της στοχευμένης αυτής περιστολής δαπανών, μιας περιστολής που όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα φαίνεται πως έχει ως στόχο το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό της, το κρισιμότερο δηλαδή κομμάτι της.

    Η πραγματικά λυπηρή δήλωση του υπουργού εθνικής Άμυνας αποκαλύπτει μια διάθεση για «μετωπική σύγκρουση» με τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν καθημερινά την ίδια τους τη ζωή πάνω από το Αιγαίο και όχι μόνο, αντικαθιστώντας αναγκαστικά οι ίδιοι την έλλειψη ειδικού βάρους στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπως τουλάχιστον θα αυτή θα έπρεπε να ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ανάγκασαν τους πιλότους της Π.Α. να "γιορτάσουν" τουρκικές εθνικές επετείους!
    28-04-2010 17:49:38
    Mία καινοφανή κατάσταση εξελίχθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν οι πιλοτοι της Π.Α. κλήθηκαν να "συμμετάσχουν" σε τουρκική εθνική εορτή, αφήνοντας ακάλυπτα επιχειρησιακά τα νησιά του Α.Αιγαίου! Γενικά, το κλίμα απόλυτης δυσαρέσκειας που εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο σε ότι αφορά τον τρόπο που η «λευκή» απεργία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και την επικοινωνιακή «γραμμή» που έδωσε στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να στραφούν κατά των πιλότων, επιβαρύνεται αφόρητα από τις εθνικά σκανδαλώδεις εντολές που δίνονται να μην αναχαιτίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη μεταξύ 6 και 10 μιλίων!
    Την περασμένη Παρασκευή 23 Απριλίου, δεν επιτράπηκε στους πιλότους των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών να επιχειρήσουν ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, λόγω εορτής στην Τουρκία! Αφήνοντας επιχειρησιακά εντελώς ακάλυπτο ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα! Ποια ήταν αυτή η εορτή ή καλύτερα οι εορτές, γιατί ήταν δύο, της Τουρκίας;

    Η ίδρυση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από τον Κεμάλ Ατατούρκ που καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου του 1921, όταν τα ελληνικά στρατεύματα έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για την διατήρηση των εστιών των Ελλήνων στην Μικρά Ασία! Στον εορτασμό αυτής της εορτής κλήθηκαν να «συμμετάσχουν» οι Έλληνες πιλότοι με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαμαρτυρία ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας

    Αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αεροναυμαχία" στο Βόρειο Αιγαίο - Τουρκικά μαχητικά επάνω από ελληνικά πολεμικά σκάφη (ανανέωση)

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισαν σήμερα 2 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών με σύνολο 16 αεροσκαφών, τα οποία προχώρησαν σε 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Καυκάσιε" μηπως μπορεις να μας αναφέρεις τι αντιπροσωπευουν για τους σημερινούς Κύπριους οι μπυρες "ΚΕΟ" και "Carlsberg";Ποιοι Κυπριοι προτιμουν την μια και ποιοι την άλλη;Κανε και μια αναφορα-αν θελεις- στο ποιοι υποστηριζουν τις ποδοσφαιρικες ομαδες "ΟΜΟΝΟΙΑ" και "ΑΠΟΕΛ"!Θυμισε μας και το ποσοστο με το οποιο εξελεγη ο Χριστόφκιας προεδρος της Κύπρου!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε αναβάθμιση του μνημονίου συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδος ώστε η Ελληνική Αεροπορία και το Ελληνικό Ναυτικό να μπορούν να ενεργούν στην περιοχή της Κύπρου με τις ευλογίες της Ε.Ε."

    Καλό αυτό, αναβίωση του "Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" (1993) με τις πλάτες της ΕΕ!
    Συμφωνούν όμως ο ΓΑΠ, και οι Στρατιωτικοί των επιδομάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννης Ρίτσος - Καπνισμένο Τσουκάλι (ἀπόσπασμα)
    Καὶ νὰ ἀδελφέ μου ποὺ μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.
    Καταλαβαινόμαστε τώρα, δὲν χρειάζονται περισσότερα.
    Κι αὔριο λέω θὰ γίνουμε ἀκόμα πιὸ ἁπλοί.
    Θὰ βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος
    σ' ὅλες τὶς καρδιές, σ' ὅλα τὰ χείλη.
    Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.
    Κι ἔτσι ποὺ νὰ χαμογελᾶνε οἱ ἄλλοι καὶ νὰ λένε,
    «Τέτοια ποιήματα, σοῦ φτιάχνουμε ἑκατὸ τὴν ὥρα.»
    Αὐτὸ θέλουμε κι ἐμεῖς.
    Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ' τὸν κόσμο.
    Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο.
    ...ἔχεις ἀκόμη νὰ κλάψεις πολὺ
    ὥσπου νὰ μάθεις τὸν κόσμο νὰ γελάει.

    Μίνως να το θυμάσαι καλά αυτό:"Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ' τὸν κόσμο.Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Καυκάσιε", μην μου κανεις εμένα μαθήματα Γιάννη Ρίτσου, διοτι τον διαβάζω απο φοιτητής!Το ευχαριστο ειναι οτι καταλαβες ποιον εχεις απέναντι σου!Και ουτε ειμαι "χθεσινός" στην "πιατσα" της πολιτικής, καθοτι απο πολυ μικρος ανακατωθηκα με το ΠΑΚ Ιταλίας!Αλλωστε εχω δηλώσει οτι ειμαι ενας "παλαιοημερολογιτης" ΠΑΣΟΚος, που παραμενει πιστος στις αρχες της δικηρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και δεν εχει καμια απολύτως σχεση με το υπάρχον πολιτικο έκτρωμα!
    Παρολα αυτα επιμενω στο "συν Αθηνα και χειρα κινει" για τους Κυπριους!Δεν φτανει μονο το τι λεμε και το τι κανουμε εμεις για αυτους!Το θεμα ειναι τι κανουν(η δεν κανουν)οι ίδιοι για να λευτερωθουν!Και δυστυχως όοοολα αυτα τα χρονια της ατερμονης φιλολογίας για το Κυπριακό, ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!Και εννοω οτι θα επρεπε να ειχε "λαλήσει το ντουφεκι" του ανταρτικου απο την επομενη κιολας ημερα της κατοχης του 74!Πιστευεις οτι θα γινοταν κατι παρομοιο στην Κρητη και δεν θα επαιρνε φωτια το συμπαν;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μίνως θα τα πούμε και στην επέτειο της μάχης της Κρήτης.

    Η Κρήτη παρά την απόσυρση της μεραρχίας, παρά τον αφοπλισμό απο την κυβέρνηση Μεταξά, παρά τις δολοπλοκίες των Αγγλων, παρά τα τερτίπια των φιλοβασιλικών απέδειξε και κατέδειξε ότι εύκολα κατακτητής τα ιερά ελληνικά χώματα της δεν τα πατεί και αν ακόμη τα πατήσει,να την υποτάξει δεν πρόκειται.

    Οχι η αντίδραση απέναντι στον Αττίλα το 1974 δεν ήταν αυτή που έπρεπε και με τίποτα δεν ήταν εφάμιλλη των μαχών στην Τηλλύρια 1963-1965.

    Δεν απαξιώνω με αυτά την μαχητικότητα των Ελληνων της Κύπρου που πάλεψαν και δεν ηττήθηκαν απο τους Αγγλους(1955-1959), οι οποίοι διατήρησαν την ελληνικότητα τους όσοι κατακτητές και αν πέρασαν.

    Ομως η πέμπτη φάλαγγα πέτυχε τον σκοπό της , και βρήκαν οι εχθροί τις πόρτες ανοικτές και μπήκαν.

    Μην ξεχνάς τέλος την συμφωνία της Βιέννης με την οποία επήλθε και η πραγματική διχοτόμηση της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.