4/5/10

Πιέσεις από Βρετανία και ΗΠΑ για το C4I

Υπό την απειλή των ΗΠA και της Βρετανίας ότι δεν πρόκειται να στείλουν τους αθλητές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγοράστηκε το σύστημα ασφαλείας C4I, όπως κατέθεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Παπαντωνίου.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο της υπογραφής της επίμαχης σύμβασης, αλλά και υπουργός Οικονομικών την περίοδο των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με τη Siemens, έκανε λόγο για «πιέσεις των δύο χωρών προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα μας να προμηθευτεί ένα σύστημα ασφάλειας σαν το C4I».

Ωστόσο, όπως φέρεται να είπε, «η ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το θέμα του C4I ήταν τυπική και μόνο λόγω της έγκρισης της προμήθειας από το ΚΥΣΕΑ», ενώ προσέθεσε ότι αρμοδιότητα για το θέμα είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οταν, δε, ρωτήθηκε εάν υπήρχε κόντρα με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, τόνισε ότι «δεν υπήρχε κόντρα, αλλά μια διαφωνία για τον όρο τυπική ή ουσιαστική ευθύνη».

Σε άλλη ερώτηση αν έλαβε λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης με τη SAIC από τη γερμανική εταιρεία non paper -σύμφωνα με το ημερολόγιο Χριστοφοράκου, υπάρχει σημείωση που αναφέρει: να σταλούν non paper στους Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλο, Σκανδαλίδη 5/3/2003- ανέφερε ότι δεν θυμόταν να έλαβε ποτέ κάποιο τέτοιο χαρτί.
Γιώργος Πίκουλας - ΕΘΝΟΣ

Ελλάδα-Εξεταστική για Siemens
Πηγή: Express.gr

Ως μια καθ’ όλα άρτια σύμβαση που διασφάλισε και διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του Δημοσίου, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου τη σύμβαση για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I.

Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης επί θητείας του οποίου την άνοιξη του 2003 υπεγράφη η σύμβαση για το C4I, τόνισε ότι η ευθύνη του υπουργείου Αμύνης ήταν τυπική, ενώ την ουσιαστική ευθύνη τόσο για τις διαπραγματεύσεις, όσο και την επιλογή είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση του προεδρικού διατάγματος 284 που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για να γίνει ταχύτατα η προμήθεια, ενώ έκρινε ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν το κράτος όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί.
Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση συνετάγη, ελέγχθηκε και θωρακίστηκε τόσο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Νομικό Γραφείο Νότη Μπερνίτσα.

Σε ερώτηση τόσο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το αν ασκούνταν εκβιασμοί και πιέσεις, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί απειλούσαν να μη στείλουν τους αθλητές τους στους αγώνες, αν δεν προμηθευόταν η χώρα μας το C4I ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «ως αοριστολογίες και ανακρίβειες».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον ίδιο και στην τότε κυβέρνηση, διότι επέλεξαν τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης κατ’ ουσίαν με την επίκληση του προεδρικού διατάγματος που πρέπει, όπως στο ίδιο αναφέρεται, περιοριστικά να χρησιμοποιείται μόνον για προμήθειες πολεμικού υλικού.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για το σημείωμα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 5 Μαρτίου 2003, (οκτώ ημέρες πριν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η κήρυξη ως αναδόχου της SAIC) που ανέφερε «Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε non paper», ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θυμάται να έχει πάρει κάποιο σχετικό «non paper», αλλά επικαλέσθηκε πόλεμο επιχειρηματιών και συμφερόντων.

Σε ερώτηση για την κατάθεση Σίκατσεκ ότι «χρειάστηκε να πληρώσει πέντε υπουργεία για να πάρει τον διαγωνισμό η SAIC», ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν «συνωμοσία για διασπορά ψευδών στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών».
Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι ο κ. Παπαντωνίου ήταν απολύτως αλληλέγγυος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους χειρισμούς για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «τον χρησιμοποίησαν ως χρυσή εφεδρεία και όχι ως απόβλητο».

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν δεν ερχόντουσαν οι ομάδες των ΗΠΑ και της Μ.Βρ τι θα πείραζε..?
    Καλεις κάποιον στο σπίτι σου και σου ζητάει καινούριο καναπέ να κάτσει.. δηλαδή αν δεν τον αγοράσεις φταις εσύ αν δεν έρθει..
    Θα μας τρελάνουν.. δηλαδή αυτός που το αποφάσισε δεν πήρε το κάτι τις του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και καλα ολα αυτα. Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρεταννια πιεσαν για ενα συστημα ασφαλειας, οχι για να δωσει η Ελλαδα με απευθειας αναθεση το εργο στη Μιζενς.
    ΛΑΜΟΓΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα δεν είναι γιατί πήραμε το σύστημα αλλά ΠΩΣ το πήραμε.
    Πως έγινε η ανάθεση, πόσα πληρώσαμε, αν ανταποκρίνονται τα συμφωνημένα με αυτά που υλοποιήθηκαν και πάνω απ'όλα ΑΝ δουλεύει το ρημάδι ή απλά το πληρώσαμε για να το έχουμε στα χαρτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ικανοποιηση τουλαχιστον θα θυμαμαι τους υπεροπτες Αγγλους σωματοφυλακες του Μπλαιρ οταν τους αναγκασαμε να αφησουν τα οπλα τους πριν μπουνε στις Ολυμπιακες εγκαταστασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.