13/10/10

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ AΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ* στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

*Σύμβουλος, με τη γενική έννοια, του Γιώργου Παπανδρέου, πρωθυπουργού μιας διεφθαρμένης χώρας, παρακαλώ!!! Ψάξτε τώρα εσείς να βρείτε που υπάρχει, που εμφιλοχωρεί εδώ και δεκαετίες η διαφθορά. Ποιοι είναι οι συντονιστές και οι εκφραστές της!!! Πού και πότε δούλεψαν, πως έβγαζαν και πώς, σε ποιανού πλάτη, βγάζουν το ψωμί τους.

Σύμβουλος στο παρελθόν του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην διευθυντής αναπτυξιακής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, επί τιμή πρέσβης της Ελλάδας, ο Αλεξ Ρόντος, ομογενής γεννημένος στην Τανζανία, είχε μια ουσιαστική ανάμειξη στις βαλκανικές, καυκασιανές και μεσανατολικές υποθέσεις στο παρελθόν. Προσφάτως, το όνομά του ήρθε επανειλημμένα στη δημοσιότητα, αποδίδοντάς του διάφορους ρόλους, όπως μυστικοσύμβουλος του Πρωθυπουργού ή άνθρωπος ειδικών αποστολών για “λεπτά” θέματα, όπως το μακεδονικό ή τα ελληνοϊσραηλινά, προκαλώντας μάλιστα και μια σχετική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Ρόντος διαψεύδει ότι έχει οποιονδήποτε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης ή του Πρωθυπουργού, υπογραμμίζει όμως ότι διατηρεί τις σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου και τους Υπουργούς του. Δεν με ενδιαφέρει το δημόσιο, ούτε η πολιτική, υποστηρίζει, εξηγώντας ότι τον ικανοποιεί πολύ η δουλειά του στον ιδιωτικό τομέα. Μας εξηγεί επίσης τι έγινε στη Γεωργία όπου ήταν σύμβουλος του Προέδρου Σαακασβίλι, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά μοιράζεται μαζί μας και τις εκτιμήσεις του για τα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Eρ. Κύριε Ρόντο, το όνομά σας βρίσκεται συνεχώς στη δημοσιότητα, μια αχλύς μυστηρίου μοιάζει να το περιβάλλει. Κάποιοι σας περιγράφουν ως σκιώδη ΥΠΕΞ, άλλοι ως μυστικοσύμβουλο του Πρωθυπουργού, άνθρωπο ειδικών αποστολών, άλλοι ως σχεδόν ύποπτο. Ποιος ακριβώς είστε κ. Ρόντο;
Απάντ. Δεν είμαι τίποτα από αυτά. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που είχε την ευκαιρία να βοηθήσει στο παρελθόν τον Πρωθυπουργό, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Μετά το 2004, τα παράτησα όλα και πήγα στον ιδιωτικό τομέα. Κάνω consulting και τέτοια πράγματα. Το 80% του χρόνου μου είναι στο εξωτερικό. Τώρα οι δουλειές μου πάντα είναι τέτοιες, και από το παρελθόν, που κρατάω πολλές επαφές και γνώσεις. Λόγω αυτού, και τα περασμένα χρόνια, πάντα είχα κάποιες επαφές και πάρα πολύ ενδιαφέρον για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνώς, όχι μόνο τα ελληνικά. Και τώρα, αν θέλει ποτέ ο Πρωθυπουργός ή ο ΥΠΕΞ τη γνώμη μου, είμαι έτοιμος. Αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι παίζω κανένα ρόλο. Σήμερα γιορτάζουμε δέκα χρόνια από τα γεγονότα στη Σερβία. Από τότε άρχισαν να λένε ένα σωρό πράγματα για μένα. Η φαντασία κάποιων τους σπρώχνει να γυρεύουν πράγματα που απλώς δεν αληθεύουν. Δεν είμαι σύμβουλος. Γνωρίζω ανθρώπους στην κυβέρνηση, εδώ και δέκα χρόνια, κάποιοι είναι φίλοι.

Ερ. Consulting σε τι;
Απ. Σε πολιτικό κίνδυνο. Aναλύσεις σε άλλες χώρες, που και που, τέτοια πράγματα.

. Βαλκάνια, Καύκασο κλπ.;
Απ. Βαλκάνια, Καύκασο κλπ. Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν κάνω τέτοια πράγματα, δεν είμαι σε αυτόν τον τομέα. Eίμαι ευχαριστημένος από αυτό που κάνω και θα το συνεχίσω. Αποφάσισα προ εξαετίας, με την κυβερνητική αλλαγή, να συνεχίσω ως ιδιώτης. Δεν θέλω, δεν με ενδιαφέρει το δημόσιο, η πολιτική, κι αν προσπαθούσα θα αποτύγχανα. Πολύ απλό.

Ερ. Εχετε μια ΜΚΟ;
Απ. ‘Όχι. Ημουν σε ΜΚΟ, ξεκίνησα με αυτές πριν έρθω στην Ελλάδα, στις ανθρωπιστικές αποστολές, κυρίως μεγάλες καταστροφές. Ειδικεύτηκα στην ανταπόκριση σε μεγάλες καταστροφές. Ήμουν στη μεγάλη πείνα της Αιθιοπίας, στη Μέση Ανατολή, έζησα πέντε χρόνια στην Αίγυπτο, με την Κάριτας των Καθολικών. Με βρήκε ο Ιάκωβος στην Αμερική και με κάλεσε να κάνω το ίδιο με τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Ερ. Με τον Πρωθυπουργό γνωριστήκατε μέσω του Ιακώβου, του κ. Αθενς;
Απ. Μέσω και των δύο. Γνωρίστηκα όταν βοηθούσα την ελληνική διασπορά στον Καύκασο, τη Ρωσία, στη δύσκολη περίοδο 1994-96.

Ερ. Γράφτηκε ότι πήγατε μια μέρα στην Πάρο από το Ισραήλ με το πρόγραμμα της επίσκεψης Νετανιάχου.
Απ. ‘Όχι. Πήγα στην Πάρο για να συζητήσω κάποια θέματα με τον Πρωθυπουργό. Είναι σχεδόν η μόνη δυνατότητα που διαθέτει κάποιο χρόνο να καθίσουμε μαζί. Συζητήσαμε ένα σωρό θέματα, όχι μόνο για την Ελλάδα και διεθνή.

Ερ. Ο κ. Δρούτσας είπε ότι δεν έχετε θεσμική σχέση με το ΥΠΕΞ. Ετσι διατυπωμένη, η δήλωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχετε μη θεσμική, άτυπη σχέση.
Απ. Γνωρίζω αρκετούς Υπουργούς. Ο Δρούτσας έφτασε σχεδόν την ίδια στιγμή με μένα στην Ελλάδα. Ενταχθήκαμε στην ομάδα του Γιώργου. Γνωριζόμαστε, τηλεφωνιόμαστε, μια φορά κάθε ένα-δυο μήνες, με ρωτάει την άποψή μου ή του λέω τη δική μου. Ο Δημήτρης προσπάθησε να είναι πολύ ακριβής στη δήλωσή του και ήτανε. Αν άρχιζε «γνωρίζω τον Αλέξη» και το ένα το άλλο, θα άρχιζε άλλο κουτσομπολιό. Δεν παίζω τέτοιο ρόλο, δεν το θέλω. Αλλά έχω τις γνωριμίες μου στα Βαλκάνια, παρακολουθώ τι γίνεται, ξέρω αρκετά.

Ερ. Ήσαστε σύμβουλος του Γεωργιανού Προέδρου Σαακασβίλι. Επί ποίων θεμάτων;
Απ. Κάποιοι φίλοι στην ΕΕ μου ζήτησαν να γίνω σύμβουλός του. Πήγαινα μια-δύο μέρες κάθε τέσσερις-πέντε βδομάδες, να τον βοηθήσω να φτιάξουν καλύτερη σχέση με την Ευρώπη. Η Γεωργία έδινε την εντύπωση ότι την ενδιέφερε μόνο η Αμερική και εγκατέλειψε την Ευρώπη. Έμαθα πολλά και αποφάσισα μια μέρα να γράψω ένα άρθρο, γιατί έβλεπα μπροστά ότι και οι δύο πλευρές πάνε σε πόλεμο, ήταν βεβαιότητα, όχι πιθανότητα. Ήταν μια προσπάθεια δική μου να εκπέμψω ένα SOS στους Ευρωπαίους (σ.σ. το άρθρο δημοσιεύτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, την Herald Tribune της 8.5.2008, τέσσερις μήνες πριν τη σύρραξη, με τίτλο «Με ποια πλευρά είμαστε;». Υπογράμμιζε τον κίνδυνο μερικής κατάληψης της Γεωργίας από τη Ρωσία, χαρακτήριζε την υπόθεση ηθική δοκιμασία της Δύσης συγκρίνοντάς την με την κρίση του 1938, όταν ο Χίτλερ, επικαλούμενος τους Σουδήτες, κατέλαβε την Τσεχοσλοβακία χωρίς δυτική αντίδραση).

Ερ. Εντυπωσίασε η ακρίβεια της πρόγνωσης…
Απ. Ναι, το ήξερα. Γι’ αυτό είμαι καλός στον πολιτικό κίνδυνο. Γι’ αυτό με πληρώνουν

Ερ. Του Σαακασβίλι πάντως δεν του βγήκε ο κίνδυνος που ανέλαβε.
Απ. Στην Ελλάδα έγινε θέμα ότι ευθύνομαι γιατί ήμουν σύμβουλος του Σαακασβίλι. Δεν είμαι τόσο σημαντικός. Εγώ απλώς έγραψα το άρθρο γιατί προείδα μια πολύ σοβαρή σύγκρουση. Η ουσία δεν είναι τι έκανα ή δεν έκανα εγώ, αλλά γιατί έγινε η σύγκρουση. Για μένα ήταν μεγάλο μάθημα. Η Δύση ταπείνωσε συστηματικά τη Ρωσία και την έκανε να νοιώθει περικυκλωμένη. Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, αλλά το ΝΑΤΟ διευρυνόταν και έφτανε στη Γεωργία. Ήταν μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία. Δεύτερο, ήταν οι ψευτοσυνομιλίες για το κοσοβάρικο, ψευτοσυνομιλίες γιατί ήταν προαποφασισμένη η ανεξαρτησία. Απέκλεισαν τη Ρωσία από τα Βαλκάνια. ‘Όταν είπαν το Κόσοβο είναι sui generis, o Πούτιν είπε θα σου δείξω εγώ, έχω ένα sui generis, την Αμπχαζία. Μία από τις αιτίες ήταν λοιπόν ότι η Ρωσία ήθελε να δώσει ένα μάθημα, να πει “αρκετά”.

Ερ. Η Ρωσία δεν θάδινε μάθημα, αν οι τόσοι Αμερικανοί και Ισραηλινοί σύμβουλοι του Σαακασβίλι τον προειδοποιούσαν ότι είναι τρέλλα αυτό που πάει να κάνει. Μερικοί ευφάνταστοι λένε ότι ήθελαν να στείλουν στη Μόσχα ένα μήνυμα, κοίτα τι μπορούμε να κάνουμε στη σοβιετική περιφέρεια, αν επιμένεις π.χ. να μας ενοχλείς για το Ιράν κλπ.
Απ. Αν αυτό ήθελαν, δεν πέρασαν το μήνυμα

Ερ. Γιατί; Η Ρωσία ματαίωσε την παράδοση αντιαεροπορικών στο Ιράν.
Απ. Μπορεί νάτανε κι αυτό. Αλλά…

Ερ. Επιπλέον, η Ρωσία, αναγνωρίζοντας Αμπχαζία και Οσσετία, πάγωσε τη Γεωργία στο αντίθετο στρατόπεδο. Η Τιφλίδα δεν ελπίζει τίποτα από τη Μόσχα και δεν έχει τίποτα να χάσει.
Απ. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό ενοχλεί τη Ρωσία. Η Γεωργία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, δεν πάει καλά οικονομικά, ενεργειακά σου λένε τώρα προσοχή στον Καύκασο. Για τη Ρωσία ήταν μεγάλη στρατηγική νίκη. Απέτρεψαν τη μετατροπή της Γεωργίας σε δυτική γέφυρα Ευξείνου-Κεντρικής Ασίας.

Ερ. Μίλησες για ρωσικά αισθήματα ταπείνωσης. Αλλά συνυπέγραψες ένα κείμενο που ζητούσε να μην εορτασθεί στη Μόσχα η 60ή επέτειος της νίκης στον Πόλεμο.
Απ. Μετανιώνω. Όλοι κάνουμε σφάλματα κρίσεως. Δεν με ενοχλούσε ο πόλεμος, αλλά η αγνόηση της καταπίεσης που ακολούθησε στην Ανατολική Ευρώπη. Κακώς το υπέγραψα, ιστορικά δεν ήταν ορθό. Τώρα γνωρίζω πολύ περισσότερο τη ρωσική ιστορία. Χωρίς τη Ρωσία, οι Γερμανοί θα νικούσαν.

Ερ. Έπαιξες σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, τη σερβική αλλαγή. Οι Σέρβοι εισέπραξαν όμως σφαλιάρα στο Κόσοβο.
Απ. Η Δύση πήγε στην ανεξαρτησία με πολύ λάθος τρόπο. Δεν είχε ποτέ σερβική, βαλκανική ή πολιτική για το Κόσοβο.

Ερ. Πως δεν είχε; Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ανεξαρτησία του Κοσόβου, οτιδήποτε εναντίον των Σέρβων, αποκλεισμός Ρωσίας. Που την “έχασε” βέβαια στο τέλος.
Απ. Ήταν στρατηγικό λάθος. Το Κόσοβο έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ρωσικών παραπόνων. Το Βελιγράδι είναι τώρα έτοιμο να συζητήσει κάποια θέματα Κοσόβου, βαθμό αυτοκυβέρνησης Σέρβων και εκκλησιαστικά, δεν ξέρουμε όμως αν είναι έτοιμη, ουσιαστικά, όχι στα λόγια, η Πρίστινα. Ίσως μάλιστα μπει στον πειρασμό να επιβάλλει μερικά πράγματα στη Μιτρόβιτσα. Αλλά πέντε ευρωπαϊκά κράτη και τα μισά παγκοσμίως δεν την αναγνωρίζουν. Το Δικαστήριο της Χάγης είπε ότι η γλώσσα της ανακήρυξης ήταν σύννομη, αλλά απέφυγε να γνωμοδοτήσει ουσιαστικά επί της ανεξαρτησίας. Οι Αλβανοί πρέπει να συζητήσουν. Στο τέλος, νομίζω ότι πολλοί Σέρβοι μπορούν να συμφωνήσουν με τη διχοτόμηση, παρόλο που θάναι δύσκολο. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν οι Αλβανοί. Η διχοτόμηση δεν μπορεί νάναι σημείο εκκίνησης. Τώρα χρειαζόμαστε μια συμφωνία ότι διαφωνούν. Ίσως όμως μια μέρα η διχοτόμηση γίνει κατάληξη.

Ερ. Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο;
Απ. Όχι. Δεν είναι προς το συμφέρον μας. Εκτός αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν. Αλλά πρέπει νάχουμε καλές σχέσεις με τους Αλβανούς.

Ερ. Τα Σκόπια, ακόμα κι όταν δέχονται σύνθετη ονομασία, δεν παραιτούνται από την άποψη ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι αυθεντικοί, μόνοι νόμιμοι Μακεδόνες, άρα η γλώσσα και η εθνικότητά τους πρέπει να ονομάζεται μακεδονική, το σύνταγμά τους να μην αλλάξει.
Απ. Έως ότου συμφωνήσουν να αποποιηθούν διεθνώς όλων των συμβόλων που συνιστούν αλυτρωτισμό, δεν υπάρχουν βάσεις βιώσιμου διακανονισμού. Πρέπει να είμαστε σαφείς προς τα Σκόπια, εξηγώντας καλύτερα και στη διεθνή κοινότητα την αντίθεσή μας στον αλυτρωτισμό.

Ερ. Υποστήριξες αρθρογραφώντας το σχέδιο Ανάν
Απ. Τότε, σήμερα δεν το υποστηρίζω. Είναι αναχρονισμός. Αν οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην ίδια βάση είναι αποτυχία της φαντασίας. Αλλά δεν είμαι ειδικός στο κυπριακό. Κάνω τις ίδιες ερωτήσεις που κάνω και στο Κόσοβο. Θέλουν να ζήσουν μαζί;

Ερ. Αμφιβάλλεις για την ύπαρξη θέλησης για λύση;
Απ. Είμαι σκεπτικιστής ακόμα και για το αν υπάρχει λογική βάση για να καταλήξουν στην επιθυμία λύσης.
Φοβάμαι ότι δεν παίρνουν υπόψη τους τι απασχολεί τους απλούς ανθρώπους. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν ξέρω καλά το θέμα. Βασίζομαι στην εμπειρία μου από αλλού.

Κόσμος του Επενδυτή, 9.10.2010
Konstantakopoulos.blogspot.com

17 σχόλια:

  1. Ακούστε προσεκτικά τι ακριβώς υποθηκεύσαμε.

    Συγγνώμη που το βάζω εδώ, αλλά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Η ανάλυση του καθηγητή Νότη Μαριά είναι εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σταθώ στο:
    "Ερ. Εντυπωσίασε η ακρίβεια της πρόγνωσης…
    Απ. Ναι, το ήξερα. Γι’ αυτό είμαι καλός στον πολιτικό κίνδυνο. Γι’ αυτό με πληρώνουν"

    Στην πρόγνωση όντως υπάρχει αβεβαιότητα η οποία προέρχεται από τον πολιτικό κίνδυνο.

    Δεν υπάρχει όμως πρόγνωση όταν υπάρχει γνώση του αποτελέσματος: από τη στιγμή που το ήξερε, δεν υπήρχε αβεβαιότητα, άρα δεν υπήρχε και πολιτικός κίνδυνος.

    Ως ένα, κατά τα λεγόμενά του, μη στοχαστικό σύστημα, δήλωσε απλά ότι τον πληρώνουν για να ξέρει: είτε σε επίπεδο εξόρυξης της πληροφορίας είτε σε επίπεδο δημιουργίας του μηχανισμού παραγωγής της.

    Βρε πώς τη λένε αυτή τη δουλειά...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορει κανεις να μας πει τι προσοντα χρειαζεται να εχει κανεις, για να γινει συμβουλατορας σε παγκοσμια κλιμακα και με μισθο, εκτος απο το προταιρημα, να αναγνωριζει ευκολα οτι εκανε λαθος στο ενα και λαθος στο αλλο!Και γιατι αφου κανει και λαθη ειναι τοσο περιζητητος;Ελπιζω να μην χρειαστει να πει οτι εκανε λαθος και στα Ελληνοτουρκικα και Κυπρο γιατι θα σχηματισω την εντυπωση οτι δεν εκανε λαθος για ΗΠΑ και Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 1:23 μ.μ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: "Μπορει κανεις να μας πει τι προσοντα χρειαζεται να εχει κανεις, για να γινει συμβουλατορας σε παγκοσμια κλιμακα και με μισθο"

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως έγραψα πιο πριν, "να ξέρει: είτε σε επίπεδο εξόρυξης της πληροφορίας είτε σε επίπεδο δημιουργίας του μηχανισμού παραγωγής της."

    ΕΡΩΤΗΣΗ: "Και γιατι αφου κανει και λαθη ειναι τοσο περιζητητος;"

    "Κακώς το υπέγραψα, ιστορικά δεν ήταν ορθό.", "Τότε, σήμερα δεν το υποστηρίζω. (το σχέδιο Ανάν)"

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί κάνει λάθη με τα οποία αυτοί που τον πληρώνουν συμφωνουν, για να το θέσω γλαφυρά: γιαυτό και τον πληρώνουν. Ιστορικά βέβαια ο καθένας έχει δικαίωμα να αναθεωρεί τις ληφθείσες θέσεις του: δεν κοστίζει τίποτα και δείχνει ένα μεγαλείο ψυχής...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Γνωριζόμαστε, τηλεφωνιόμαστε, μια φορά κάθε ένα-δυο μήνες, με ρωτάει την άποψή μου ή του λέω τη δική μου"

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΜΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑ ΕΦΑΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O κ. Ρόντος θα πρέπει να απαντήσει σε τρια καίρια ερωτήματα:
    1. Αν έχει υποβάλλει ποτέ του φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.
    2. Αν υποβάλλει σε κάποια χώρα φορολογική δήλωση.
    3. Αν αμείφθηκε ή αν αμοίβεται με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.

    Αν απαντήσει με σαφήνεια σ' αυτά τα ερωτήματα, τότε μπορύν να βγουν αβίαστα τα συμπεράσματα που θέλουμε.
    Πάντως ένα είναι σίγουρο.
    Στην κατάσταση που είναι και με το μητρώο που έχει, σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσε να έχει δημόσιο λόγο και πολύ περισσότερο να είναι συνομιλητής του υπουργού εξωτερικών και του πρωθυπουργού.
    Κατά τ' άλλα, διοικούμε μια διεφθαρμένη χώρα.
    Έχει ακούσει κανείς απ' αυτούς για βρεγμένη σανίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ skal

    Σάββα, είδες το βίντεο (11:50 π.μ.);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 切腹

    13 Οκτωβρίου 2010 1:56 μ.μ.


    Ο Alex Rondos ειναι ενας συμβουλος
    πολιτικος με μεγαλη γνωση και κυριως διασυνδεει τον πρωθυπουργο με την συμμαχικη της Ελλαδας ΗΠΑ.
    Υπαρχουν πολλες διερευνητικες φασεις σε ολα τα θεματα που πρεπει να γινουν εξωθεσμικα και ευκαμπτα
    χωρις να εκτεθει η χωρα σε περιπτωση παλινωδιας μας και συνεχων τροποποιησεων αποφασεων μεχρι να καταληξωμε σε κατι.Αυτα δεν μπορουν να γινουν στην αρχικη φαση με επισημους παραγοντες του ΥΠΕΞ διοτι καθε αποτυχια χρεωνεται απο τον αντιπαλο σε εμας.Εχει φοιτησει στην Οξφορδη και ητανε και
    συνεργατης της World Bank.Ειναι ατομο δυναμικο και εχει την εμπιστοσυνη του υπουργειου εξωτερικων των ΗΠΑ.Αν το θελετε ειναι και το αυτι του Παπανδρεου σε κεντρα ληψεως αποφασεων αλλα ιδιως σε υπερησιακα επιπεδα.Τι προτιμαμε να εχουμε δικους μας "καλωδιωμενους"μεσα σε ξενα κεντρα η να ειμαστε τυφλοι και κουφοι.Δεν θα πηγαινουμε με το σταυρο και το θυμιατηρι επειδη ειμαστε ...παλληκαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 11:58 μ.μ.

    "διασυνδεει τον πρωθυπουργο με την συμμαχικη της Ελλαδας ΗΠΑ"
    Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να γνωρίζει ΠΛΗΡΩΣ είτε τις θέσεις της Ελλάδας είτε των ΗΠΑ - είτε και των δύο. Αν νομίζεις ότι οι ΗΠΑ θα έδιναν το δικαίωμα στον κάθε σύμβουλο να γνωρίζει πλήρως τις θέσεις τους, είσαι εκτός τόπου και χρόνου.

    Μαθηματικά λοιπόν συνεπάγεται ότι δεν "ειναι και το αυτι του Παπανδρεου σε κεντρα ληψεως αποφασεων αλλα ιδιως σε υπερησιακα επιπεδα" αλλά διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης με πλήρη γνώση των θέσεών της. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

    Και εγώ έχω μακρά εμπειρία σε εργασιακό επίπεδο με διεθνείς οργανισμούς, είμαι αναγνωρισμένος ειδικός στις διαπραγματεύσεις, τη μεσολάβηση και τη διαιτησία αλλά δεν είμαι εργολάβος εξωτερικής πολιτικής. Ξέρεις γιατί;

    Αυτές οι "διερευνητικές μέθοδοι" που αναφέρεις, και πολύ σωστά λες και προβλέπονται εάν θέλει κανείς να πάει μπροστά, προϋποθέτουν (α) την ύπαρξη εθνικής εξωτερικής στρατηγικής, και (β) την ύπαρξη σχεδίου ανάλυσης σεναρίων (risk management plan).

    Το (α) δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με "προσωπική", "κομματική", "κυβερνητική" ή άλλη θέση τέτοιας τυπολογίας. Όταν λέμε εθνική, εννοούμε απαύγασμα της γνώσης και της εμπειρίας ενός ευρύτατου συνόλου ειδικών ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Το (β) προϋποθέτει ακόμα περισσότερη σοβαρή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως καταλαβαίνεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής σήμερα είναι η έλλειψη τεχνοκρατικού υπόβαθρου. Τί αποτέλεσμα έχει αυτό;

    Ο κ. Ρόντος κάνει τη δουλειά του. Είναι σύμβουλος και βγάζει λεφτά. Προφανώς προσφέρει τις συμβουλές του σε όποιον πληρώνει. Το γεγονός ότι "εχει την εμπιστοσυνη του υπουργειου εξωτερικων των ΗΠΑ" επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι, εξυπηρετώντας δύο πελάτες του (ΗΠΑ και Ελλάδα), προσπαθεί να ταιριάξει ένα πολύ σοβαρό και υπεύθυνο στρατηγικό πλάνο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με την on-the-spot τακτική του Έλληνα Πρωθυπουργού.

    Όσο καλοπροαίρετος να είναι κανείς, επειδή ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα (α) και (β) που προανέφερα αλλά μόνο να προσπαθήσει για την καλύτερη εφαρμογή τους, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

    1. Για τον κ. Ρόντο, το ταίριασμα αυτό σημαίνει ότι κάνει τη δουλειά του πετυχημένα και άρα αξίζει τα λεφτά του.
    2. Για την Ελλάδα σημαίνει ότι λαμβάνει θέσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα υπόβαθρο, συνεπώς μεσοπρόθεσμα (για να μην πω από μέρα σε μέρα) φαίνεται ότι είναι αναξιόπιστη και ανακόλουθη.
    3. Για τις ΗΠΑ σημαίνει ότι λαμβάνουν το μήνυμα πως κάθε φορά που οι Έλληνες εναρμονίζονται μαζί τους αποδεικνύονται απατεώνες.

    Ποιός είναι λοιπόν ο μόνος που όχι μόνο πετυχαίνει αλλά και δημιουργεί συστεμικά ζήτηση για τις υπηρεσίες του; Ο σύμβουλος.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτοι οι Συμβουλοι υπαρχουν και υπηρχαν εδω και λιγες χιλιαδες χρονια και δεν εφευρεθηκαν τωρα απο τον ΓΑΠ.Σε ολη την γνωστη ιστορια παντα υπηρχαν διπλα σε καθε ηγετη και δεν δρουσανε εναντιον της ημετερης περιοχης για τον ηγετη αλλα δισταυρωναν πληροφοριες απο τα δικτυα και βαζανε και την ηυξημενη τους ευφυια
    στο τραπεζι που σχεδον παντα υπερεβαινε της ευφυιας του ηγετη.
    Οσον αφορα τον Alex Rondos και γνωστης φαινεται και Ελληνικης καταγωγης ειναι που σημαινει οτι νοιαζεται και για την φωλια του και δειχνει να μη κανει του κεφαλιου του.Ενω πχ ητανε υπερ του
    σχεδιου Αναν μολις αλλαξε η ΗΠΑ προσανατολισμο ακολουθησε και αυτος
    και τωρα ειναι κατα του σχεδιου διοτι οι ΗΠΑ αλλαζουν και αυτο ειναι καλο για εμας.Δεν κανει δικη του πολιτικη,μεταφερει τις τασεις
    και τις πιθανες λυσεις και κραταει ενημερη την Ελληνικη Κυβερνηση σε
    διαδικασια feed back.Τουλαχιστον
    το τσακαλι αυτο δεν παιρνει εντολες
    απο την Ντορα και τον συρφετο των αρτηριοσκληρωτικων,τους χαρτογιακαδες του ΥΠΕΞ.
    Οσον αφορα το risk management που
    επικαλειστε σαν προυποθεση αυτο το
    κανουν χαμηλοτεροι εξειδικευμενοι με την βοηθεια ειδικων προγραμματων
    διοτι οταν εχεις ζεστη και συνεχη πληροφορηση
    τι να την κανεις την προβλεψη.
    Ο ιδρυτης των μυστικων υπηρεσιων της Τουρκιας ταγματαρχης Εβρεν που
    ειχε τον Κεμαλ για υπαλληλο ειχε σταθερη ενημερωση απο τις Γερμανικες μυστικες υπηρεσιες και δρουσε με φοβερη αποτελεσματικοτητα
    και...εναντιον μας και προβλεπε μονο ποσα κεφαλια πρεπει να πεσουν
    (και συγγενων μου) καθε ημερα.Τι να το κανει το Risk management o τυπος αυτος οταν ειχε τρομερη πληροφορηση απο αυτοκρατορια.
    Η απορια μου ειναι γιατι σιωπα για την αξια του ανδρος το ΕΛΙΑΜΕΠ που τον γνωριζει διοτι υπηρξε σοβαρος ομιλητης ο Rondos σε events & του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτοι οι Συμβουλοι υπαρχουν και υπηρχαν εδω και λιγες χιλιαδες χρονια και δεν εφευρεθηκαν τωρα απο τον ΓΑΠ.Σε ολη την γνωστη ιστορια παντα υπηρχαν διπλα σε καθε ηγετη και δεν δρουσανε εναντιον της ημετερης περιοχης για τον ηγετη αλλα δισταυρωναν πληροφοριες απο τα δικτυα και βαζανε και την ηυξημενη τους ευφυια
    στο τραπεζι που σχεδον παντα υπερεβαινε της ευφυιας του ηγετη.
    Οσον αφορα τον Alex Rondos και γνωστης φαινεται και Ελληνικης καταγωγης ειναι που σημαινει οτι νοιαζεται και για την φωλια του και δειχνει να μη κανει του κεφαλιου του.Ενω πχ ητανε υπερ του
    σχεδιου Αναν μολις αλλαξε η ΗΠΑ προσανατολισμο ακολουθησε και αυτος
    και τωρα ειναι κατα του σχεδιου διοτι οι ΗΠΑ αλλαζουν και αυτο ειναι καλο για εμας.Δεν κανει δικη του πολιτικη,μεταφερει τις τασεις
    και τις πιθανες λυσεις και κραταει ενημερη την Ελληνικη Κυβερνηση σε
    διαδικασια feed back.Τουλαχιστον
    το τσακαλι αυτο δεν παιρνει εντολες
    απο την Ντορα και τον συρφετο των αρτηριοσκληρωτικων,τους χαρτογιακαδες του ΥΠΕΞ.
    Οσον αφορα το risk management που
    επικαλειστε σαν προυποθεση αυτο το
    κανουν χαμηλοτεροι εξειδικευμενοι με την βοηθεια ειδικων προγραμματων
    διοτι οταν εχεις ζεστη και συνεχη πληροφορηση
    τι να την κανεις την προβλεψη.
    Ο ιδρυτης των μυστικων υπηρεσιων της Τουρκιας ταγματαρχης Εβρεν που
    ειχε τον Κεμαλ για υπαλληλο ειχε σταθερη ενημερωση απο τις Γερμανικες μυστικες υπηρεσιες και δρουσε με φοβερη αποτελεσματικοτητα
    και...εναντιον μας και προβλεπε μονο ποσα κεφαλια πρεπει να πεσουν
    (και συγγενων μου) καθε ημερα.Τι να το κανει το Risk management o τυπος αυτος οταν ειχε τρομερη πληροφορηση απο αυτοκρατορια.
    Η απορια μου ειναι γιατι σιωπα για την αξια του ανδρος το ΕΛΙΑΜΕΠ που τον γνωριζει διοτι υπηρξε σοβαρος ομιλητης ο Rondos σε events & του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "βαζανε και την ηυξημενη τους ευφυια στο τραπεζι που σχεδον παντα υπερεβαινε της ευφυιας του ηγετη."
    Δεδομένης της μη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής, συνειδητοποιείς πόσο εθνικά επικίνδυνο είναι αυτό, αν όντως συμβαίνει;

    "Οσον αφορα το risk management που επικαλειστε σαν προυποθεση αυτο το κανουν χαμηλοτεροι εξειδικευμενοι με την βοηθεια ειδικων προγραμματων διοτι οταν εχεις ζεστη και συνεχη πληροφορηση τι να την κανεις την προβλεψη."
    sterg, μπλέκεις τη μακροπρόθεσμη στρατηγική με τις τακτικές κινήσεις. Με βάση αυτή ακριβώς τη λογική είμαστε σαν χώρα όπου φυσάει ο άνεμος.

    Όσο για το παράδειγμα του Εβρεν, δέχεσαι a priori δύο πολύ σοβαρά δεδομένα: (α) ότι ο Ρόντος είναι ο πληροφοριοδότης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ (κάτι σαν τον Λάλα δηλαδή, αλλά εν γνώσει των ΗΠΑ), και (β) ότι οι ΗΠΑ έχουν βραχυμεσοπρόθεσμο στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση της Ελλάδας.

    Αν ήμουν στη θέση σου, θα το σκεφτόμουν πολλές φορές πριν ξεστομίσω τέτοιες υποθέσεις: εδώ μιλάμε για τη βάση διαπραγμάτευσης για το μέλλον μιας χώρας, όχι για παιχνίδι του Αστέρα Αμαλιάδας.

    Αν ισχύουν αυτά που λες, θα με κόψει κρύος ιδρώτας...

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. >>Αν ισχύουν αυτά που λες, θα με κόψει κρύος ιδρώτας...

    切腹

    14 Οκτωβρίου 2010 1:27 μ.μ.<<

    Καλα μη ιδρωνεις και οσον αφορα περι Λαλα μακαρι να ειναι αλλα δεν ειναι.Δεν εχεις καταλαβει ενα πραγμα,οτι ειμαστε σε δεινη θεση και μετραμε τα δακτυλα μετα απο καθε χειραψια αλλα για πρωτη φορα ενα μεγαλο μερος του λαου μας ειναι σε συνεχη εγρηγορση και συνεχως αναλυουμε τα παντα αλλα να μη αρνουμαστε νεες συμμαχιες που μας προσφερονται εστω και αν εσυ εν δικαιω μετα την χειραψια ...ξαναμετρησεις τα δακτυλα σου,ειναι και αυτο μια σεβαστη αντιδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν αρνούμαι τη συμμαχία, ίσα-ίσα είμαι υπέρ της και το έχω εκφράσει πρώτος-πρώτος, αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε, αλλιώς θα γίνουμε για μια ακόμα φορά σούργελο - και πλέον δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μία απλή απορία: Όσο ήταν στην Ελλάδα, πριν δέκα τόσα χρόνια, ελληνικά δεν ήξερε. Τα μιλούσε πολύ σπαστά. Σε τι γλώσσα του πήρε την συνέντευξη, αγγλικά και την μετέφρασε ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε τι γλώσσα του πήρε την συνέντευξη, αγγλικά και την μετέφρασε ελληνικά;

    14 Οκτωβρίου 2010 9:24 μ.μ.


    Ε,τι να σου πω τωρα αν αυτοι ειναι οι προβληματισμοι σου δεν μπορει να υπαρχει
    και απαντηση που να σε ικανοποιει.
    Εσυ εχεις το δικο σου νοητικο προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.