9/12/10

Στρατηγικά βήματα προς την καθιέρωση της ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Με τον Νίκο Λυγερό
Η εμμονή μας να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Τουρκία, για να καθορίσουμε εκ των υστέρων τα όρια της ελληνικής Α.Ο.Ζ., δεν είναι μόνο μη αποτελεσματική, αλλά κι επικίνδυνη σε βάθος χρόνου. Το Casus belli, τα 12 ναυτικά μίλια και το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας δεν είναι παρά μόνο λεπτομέρειες, σε σχέση με το γενικό πλαίσιο της Α.Ο.Ζ. Η στρατηγική μας αποκτά έναν απλοϊκό χαρακτήρα, όπως το απέδειξαν οι συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Λίβανο.


Το θέμα μας δεν είναι να επικεντρωθούμε πάνω στην Τουρκία κι ειδικά με έναν αποκλειστικό τρόπο. Αλλιώς οι καθυστερήσεις κι οι πλάγιες επιθέσεις στο χώρο των διαπραγματεύσεων δεν δίνουν μόνο ιδέες στους άλλους παίκτες της θεωρίας παιγνίων, αλλά δημιουργούν και δεδικασμένα, τουλάχιστον στο de facto επίπεδο. Έχουμε το παράδειγμα της Γαύδου με τη Λιβύη. Στην πραγματικότητα, ο καθορισμός της ελληνικής Α.Ο.Ζ. δεν έχει λόγο ν' αρχίσει με την Τουρκία.

Θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με την Ιταλία, η οποία είναι η μόνη χώρα που συνορεύει μαζί μας κι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως προβλήματα με την Τουρκία, με την οποία έχουμε ήδη υπογράψει μια σύμβαση όσον αφορά στο F.I.R. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει με την Αλβανία κι αυτό με ένα δίκαιο τρόπο. Το τρίτο βήμα αφορά τη Λιβύη και την επίλυση του προβλήματος της Γαύδου. Το τέταρτο βήμα πρέπει να γίνει με την Κύπρο, έτσι ώστε να ενισχυθεί το όλο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Και μόνο το πέμπτο βήμα θα αγγίξει την Τουρκία.

Έτσι, αυτή η τελική διαπραγμάτευση, που θα γίνεται βέβαια σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα είναι σε πρωτογενές επίπεδο, αφού θα έχουν προηγηθεί όλες οι άλλες συμφωνίες και σε ευρωπαϊκό πεδίο και σε ευρωμεσογειακό πεδίο. Το θέμα της Α.Ο.Ζ. δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα, αλλά ένας ολόκληρος προβληματισμός που πρέπει να έχει απαραίτητα η πατρίδα μας, αν θέλει να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα που καθορίζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει νόημα να περιμένουμε τη συγκρότηση μιας επιτροπής με ειδικές αρμοδιότητες όσον αφορά στην Α.Ο.Ζ.

Στην πραγματικότητα, η Α.Ο.Ζ. πρέπει να συμπεριληφθεί ως ένας παράγοντας στη νοητική μας στρατηγική.Δεν είναι ούτε μία εξαίρεση, ούτε μία ειδική περίπτωση. Ανήκει στα δεδομένα της γεωστρατηγικής μας μέσω της τοποστρατηγικής. Κατά συνέπεια, είναι δική μας ευθύνη να περάσουμε το μήνυμα σε όλο το πολιτικό-διπλωματικό-στρατιωτικό επίπεδο, αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε απόδοση σε εθνικά θέματα. Εκτός αν λέμε ότι ασχολούμαστε με τα τελευταία, δίχως να πιστεύουμε στο βάθος ότι μπορούμε να τα λύσουμε. Ο προβληματισμός της Α.Ο.Ζ. ξεκαθαρίζει πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται πρακτικά μόνο σε μεγάλες αποστάσεις. Η εικόνα που έχουμε του Αιγαίου με τα 6 ναυτικά μίλια, δεν έχει καμιά σχέση με την επόμενη πραγματικότητα. Ας εμπλουτίσουμε τα δεδομένα μας κι ας αναδείξουμε τα νοητικά σχήματα που θα μπορέσουν ν' αντέξουν τις αλλαγές, δίχως να υποστούν εκφυλισμούς. ΣΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

  1. Πολύ λογικά κατανοητά και απλά ακόμα και για τους γνωστούς που θα ρωτήσουν «Δηλαδή και τι; Να κάνουμε πόλεμο;». Όχι κανείς δεν έχει προτείνει να κάνουμε πόλεμο. Πρέπει να οριοθετήσουμε ΑΟΖ και μόνο. Και εδώ περιγράφεται μια πιθανή διαδικασία.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Α/ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία και η τουρκική Αεροπορία στην Ελλάδα... Εκτύπωση E-mail
    08-12-2010 18:57:21

    ImageΕρωτηματικά για την σκοπιμότητα παραμονής του Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο τον ΜΟΕ, αλλά και της ομάδας του ΓΕΕΘΑ, τίθενται αυτόματα μετά την σημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο: Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι από 18 αεροσκάφη - τα τέσσερα οπλισμένα - προκάλεσαν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο 13 παραβιάσεις και 14 παραβάσεις τσαλαπατώντας οποιοδήποτε ΜΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή 740 ευρώ μικτές αποδοχές για δύο χρόνια, 592 καθαρά, θα μπορούν να συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης, εργοδότες και εργαζόμενοι, με την επίκληση «ειδικών λόγων».

    Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου της υπουργού Εργασίας το οποίο έλαβε σήμερα την τελική έγκριση από την τρόικα, και προβλέπει την υπογραφή ανά επιχείρηση «συμβάσεων ειδικών συνθηκών», οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή ώστε να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ρωσική Δούμα επικύρωσε την συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με την Λευκορωσία αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Καζακστάν, Ρωσίας, Λευκορωσίας.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εν λόγω συμφωνίας, η παράδοση στρατιωτικού υλικού πρόκειται να τεθεί σε μία νέα ορθολογική βάση. Το αποτέλεσμα της νέας αυτής διαδικασίας θα είναι η γρήγορη παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού για τον Στρατό Ξηράς, καθώς και για τις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΕΕΣ "ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ"ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ !

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ;
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΗΣΗ ;
    ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ;


    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ Κ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ στο βιβλίο του
    "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"ΣΕΛ.248-255.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η'
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    "Είναι μιά μεγάλη μορφή τού '21.
    Αλλά πικραμένη από την στάση ...τών προεστών και πολιτικάντηδων..(κοτζαμπας) της ΄Υδρας.
    Η ΄Υδρα είχε 28.000χιλιάδες κατοίκους.
    Η δράση του τόν έφερε νά διαδραματίσει έναν από τούς πρώτους ρόλους στο ελληνικό ναυτικό τό 1821....΄Οταν η Αγγλία είχε επιβάλει τόν αποκλεισμό στήν Ευρώπη η οποία ήταν σχεδόν ολόκληρη στά χέρια τού Ναπολέοντα,...στήν ΄Υδρα οι "στέρνες"γέμισαν χρυσάφι καί σχηματίστηκε μιά ομαδα χρυσοκανθάρων...πριν το 1769 τό νησί τό κυβερνούσαν οι παπάδες.Όταν έγιναν αρκετοί με τόν παρά,ανέλαβαν αυτοί...όπως ο τουρκολάτρης Γεώργιος Βούλγαρης ...πού στήν ναυμαχία στήν ΄Ανδρο εναντίον του Λάμπρου Κατσώνη κυβερνούσε τήν καπουτάνα τού Κιουτσούκ Χουσείν.....
    Ο Οικονόμου ταξίδευε με δικό του καραβι που βυθίστηκε στο Γιβραλτάρ...πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ππαφλέσσα,και τόν μύησε στην Φιλική Εταιρεία...
    Οπλίζει 500 Υδραίους καί λίγους ΜΩΡΑΊΤΕΣ πού ήταν στο νησί...
    ο Παπαφλέσσας ξεκίνησε στήν ξηρά...καί ο Οικονόμου στήν θάλασσα ...τήν ιδια στιγμή πού οι προεστοί τής ΄Υδρας δέν εννοούσαν να συμμετάσχουν.αλλά έστελναν 70 νέους στό ναυτικό τών Τούρκων γιά να υπηρετήσουν !
    Ο Οικονόμου συγκρούεται μέ τους Δημήτρη Τσαμαδό..ενώ ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης παρακολουθούν...ο μεγάλος στόλος της ΄Υδρας είναι στά χέρια τών επαναστατών ..!
    σέ μιά διακήρυξή του λέει:

    "Η έγερσις τού Ελληνικού ΄Εθνους κατά των τυράννων του καί η αποστολή τού στόλου μας γίνεται επί σκοπώ νά βλάψωμεν τον κοινόν εχρρόν.΄Εως ού ν'ακτήσωμεν τά δίκαιά μας καί τήν ελευθερίαν μας όλαι αί φροντίδες μας πρέπει νά είναι προσηλωμέναι εις τό τέλος,τού οποίου τήν έκβασιν επιθυμούμεν καί βέβαια θέλομεν απολαύσει,εάν οδηγηθώμεν μέ φρονήματα άξια ελευθέρων ανδρών...
    Τά πολιτισμένα έθνη τής Ευρώπης θέλουν,βέβαια,ευφημήσει την απόφασίν μας...."
    Όταν σε λίγο πήγαν στήν ΄Υδρα ...καί τούς ζήτησαν να εντάξουν οι Υδραίοι τά καράβια τους στον αγώνα,οι προεστοί τους απάντησαν :"΄Οσο ο Οικονόμου είναι ελευθερος,δέν δίνουμε τίποτα...."
    ΄Οταν έπεσε η Τρίπολη,ετοιμάζεται η συνέλευση τής Επιδαύρου.Εκεί θά πάει καί ο Οικονόμου...τόμαθαν οι Υδραίοι προνομιούχοι και ...στό ποτάμι Ξεριά,ανάμεσα στό ΄Αργος καί στο Κουτσοπόδι ,τόν βρήκε σκοτωμένο ο Τσόκρης πού τόν είχε στείλει μέ άλλα παλικάρια πολεμιστές ο Θεόδωρος Κολοκοτρόνης,γιά να τόν σώσει...
    Σκοτώθηκε ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ γιατί μεσα του έκλεινε την ΕΛΛΑΔΑ !
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ !
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός τρόπος για το συμφέρον της πατρίδας και ο λάθος τρόπος.Για κάποιο λόγο οι υπεύθυνοι που χειρίζονται την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της χώρας τα τελευταία χρόνια τα κατάφεραν έτσι ώστε η φυλή μας και η χώρα μας να απειλείται με αφανισμό.Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνει.Η το Ελληνικό εκλογικό σώμα είναι μισέλληνες ή οι τελευτέες κυβερνήσεις δουλεύουν ώς μυστικοί πράκτορες άλλων χωρών που ζητούν τον αφανισμό της πατρίδας μας.Δεν είναι τυχαίο που όλες οι υπηρεσίες,οργανισμοί και σώματα είναι πρός δυάλυση και το μόνο που δουλεύει σωστά είναι οι κοματικοί μηχανισμοί. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταστρέψει και να διαφθείρει κάποιος μια ολόκληρη χώρα σε τόσο μικρο χρονικό διάστημα.Η πατρίδα μας κοματάζεται και δυαλύεται σιγά σιγά την ώρα που οι Ελληνες νιώθουν πως είναι υπεύθυνοι για την συνολική κατάρευση της ευρωζώνης.Σίγουρα υπάρχει σχέδιο αφανισμού κάθε τί Ελληνικού και οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετείας έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης .Εγώ πρωσοπικά πιστεύω ότι κανείς τους δεν είναι Ελληνας.Κι άν είναι αυτοί οι Ελληνες δεν θέλω να είμαι ούτε να ανήκω στην ίδια φυλή με αυτούς τους αλήτες.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. //Όταν έγιναν αρκετοί με τόν παρά,ανέλαβαν αυτοί...όπως ο τουρκολάτρης Γεώργιος Βούλγαρης ...πού στήν ναυμαχία στήν ΄Ανδρο εναντίον του Λάμπρου Κατσώνη κυβερνούσε τήν καπουτάνα τού Κιουτσούκ Χουσείν.....//
    ΑΡΚΑΣ 1:13 μ.μ.
    ----------------
    Τόχει το όνομα !!!
    Και εδώ μέσα μας το παίζουν πατριώτες...
    Στην ...καπουτάνα, καπουτανιές δεν περνάνε Χρηστάκι !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας πάρουμε τα πράγματα πιό απλά. Πέστε ότι έχετε διαφορές με έναν γείτονα που καταπατάει το χωράφι σας και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, για να σας φάει ένα κομμάτι από το δικό σας. Τι είναι λογικότερο στην περίπτωση αυτή να κάνει κανείς; Πρώτα ΄να αρχίσει τις φιλίες και τα σούρτα-φέρτα με τον γείτονα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ή να πάνε στο δικαστήριο να κάνουν επίσημα τη διανομή;
    Μάλλον το δεύτερο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.