15/2/11

Η πληθώρα δικηγόρων στην Ελλάδα

της Ελίνας Γαληνού
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει στην Ελλάδα πληθώρα δικηγόρων. Είναι τελικά οι Ελληνες τόσο δικομανείς ώστε να παρέχουν απασχόληση σε τόσους πολλούς δικηγόρους; Η μήπως σ΄αυτό το κράτος τα φαινόμενα ανομίας είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνονται; Η το επάγγελμα του δικηγόρου είναι εύκολο και προσοδοφόρο;
Οπωσδήποτε, η ύπαρξη τόσων δικηγόρων, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε ασύνδετο με τις ιδιοτυπίες της κοινωνίας μας και της λειτουργίας του κράτους. Και φυσικά, αν οι δικηγόροι δεν είχαν δουλειά, το επάγγελμα θα είχε ατονήσει.
Ο Ελληνας βλέπετε, έχει μεγάλη ανάγκη από δικηγόρο, ακόμα και τις καθημερινές του συναλλαγές. Διότι οι νόμοι είναι πολύπλοκοι και αδύνατο να τους γνωρίζει ένας πολίτης για να προσανατολιστεί ανάλογα με αυτούς. Και σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος που παραβιάζει στο παραμικρό το νόμο, μπορεί να βρεθεί άσχημα μπλεγμένος. Από την άλλη μεριά, ζούμε σε μια κοινωνία που πάσχει από έλλειψη συνοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της. Οι νόμοι ως προς την αντιμετώπιση της ανομίας, είτε εμφανίζουν κενά, είτε δυίσταται η ερμηνεία τους από τους δικαστές. Η αναζήτηση του δίκιου του πολίτη μέσω δικαστηρίων, συνιστά μια εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή κατάσταση, από την οποία επωφελούνται συνήθως οι δράστες της ανομίας, καθώς "ώσπου να κινηθεί η διαδικασία και να βγεί η απόφαση, ποιός ζεί και ποιός πεθαίνει ως τότε".
Επίσης, η διακίνηση των πολιτών μέσα στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα της δημόσιας διοίκησης, συχνά επιβάλει την ΄βοήθεια δικηγόρου για διεκπεραίωση ακόμα και καθημερινών υποθέσεων.. Ισως βέβαια, σε τελευταία ανάλυση, να είμαστε κάπως δικομανείς λόγω ασυνεννοησίας. Ομως οι περισσότεροι θα θέλαμε να ήταν και οι νόμοι και το καθεστώς δημόσιας διοίκησης και η άσκηση δικαιωμάτων μας, πολύ απλούστερα ώστε να μη χρειαζόμαστε δικηγόρο σε κάθε μας βήμα για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα....

7 σχόλια:

  1. Οι δικηγόροι στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί και από τους ...περιπτεράδες !!!
    Αναλογικά με τον πληθυσμό, έχουμε τους πιο πολλούς δικηγόρους παγκοσμίως.
    Επομένως, με κάτι πρέπει να απασχοληθούν κι αυτοί.

    Για τον λόγο αυτό, το κράτος τα έχει φτιάξει έτσι τα πράγματα ώστε να μη μπορεί ένας πολίτης να βρει το δίκιο του με άλλον τρόπο παρά να πρέπει να προσφύγει σε δικαστήριο και να προσλάβει δικηγόρο.

    Αλλού στο εξωτερικό, μπορεί να περάσουν και δέκα χρόνια και να μην συναντήσεις δικηγόρο.
    Στην Ελλάδα, εάν πας για καφέ κάπου το πρωί σε κέντρο πόλης, οι μισοί είναι δικηγόροι και οι άλλοι μισοί πελάτες τους που συζητούν για κάποια ...σοβαρή υπόθεση όπως π.χ. για τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου που κάποιος απρόσεχτος του έσπασε.
    Μετά, θα πάνε για αυτή την μαλακία να απασχολήσουν και κάποιους δικαστές, γραμματείς και φαρισαίους.

    Εάν πας σε έναν δικηγόρο διότι σου έκανε κάποιος αγωγή, το πρώτο πράγμα που σου λέει είναι να του κάνεις και εσύ μια.
    Θα γίνουν διπλά δικαστήρια, διπλά έξοδα και ο δικηγόρος θα εισπράξει διπλές αμοιβές.
    Ωραίο σύστημα !!!
    Και να πεις ότι υπάρχει τελικά δικαιοσύνη;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλη μια καινοτομία είναι ο Ελληνας Μεσίτης ο οποίος είναι μοναδικός στον κόσμο που πληρώνεται και από τον αγοραστή και από τον πωλητή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρες μαρες κουταμαρες.Εκτος πραγματικοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία με την ΕΔΡΑ, οπότε η ΔΙΚΑΙΟΒΑΣΙΑ καταντά ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΛΑ ΜΕΤΑΞΥ της ΕΔΡΑΣ και ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ακόμα και τινών επί πληρωμής από την Εκκλησία του Δήμου.

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον τζίμη και επαυξάνω: 9 στους 10 δικηγόρους έχουν λιγότερες γνώσεις από κάποιον που έχει ασχοληθεί από προσωπική του ανάγκη με κάποιο νομικό ζήτημα.

    Στην Ελλάδα οι δικηγόροι δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα αλλά δημιουργούν προβλήματα για την οποιαδήποτε λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου. Καλά το λένε οι σχολιαστές.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως είμαστε πολλοί γιατί υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια η πεποίθηση ότι το επάγγελμα αυτό εξασφάλιζε καλές απολαβές. Βέβαια τώρα οι μισοί δικηγόροι θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα γιατί βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Η ύπαρξη τόσων δικηγόρων όμως σε καμιά περιπτωση δεν σημαίνει αύξηση της γραφειοκρατίας, αντιθέτως καλύτερη εξυπηρέτηση, και επίσης ότι ο ανταγωνισμός έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε τις χαμηλότερες αμοιβές της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα που γράφηκαν είναι βλακείες και κομπλεξισμοί άσχετων, που καλύτερα να κοιτάνε την καμπούρα τους, και να μην παρασύρονται από την παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού και ξεσπάσματος κατά δικαίων και αδίκων. Δεν φταίνε όλοι σε όλους για όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.