Η ελληνική σημαία μπαίνοντας στο Κοιμητήριο |
Ενώ σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας οι εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες του 40 δεν έγιναν ή αμαυρώθηκαν από επεισόδια, οι Βορειοηπειρώτες συνέχισαν και φέτος να κάνουν αυτό που οφείλει ο κάθε Έλληνας, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα.
‘Ετσι, 28η Οκτωβρίου, η επέτειος του «ΟΧΙ», συγκέντρωσε ξανά σήμερα στο χωριό Βουλιαράτες της Πάνω Δερόπολης πολύ κόσμο από όλες τις περιοχές της Β. Ηπείρου: από τη Χιμάρα και το Βούρκο, από τη Δρόπολη και το Πωγώνι.
Είναι η ημέρα που ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός νιώθει πιο κοντά στον εθνικό κορμό, νιώθει πως είναι και αυτός μέρος της ιστορίας και των αγώνων του Έθνους μας για Ελευθερία.Στα βουνά του, στα χιονισμένα βουνά του χύθηκε ελληνικό αίμα, στα υψώματα αυτού του τόπου έγιναν οι μάχες και χάθηκαν παλικάρια.
Τα παλικάρια αυτά που τιμούμε σήμερα, τα παλικάρια αυτά που τα κόκκαλά τους είναι ακόμα διασπαρμένα στην Βορειοηπειρωτική γη, τα παλικάρια που ακόμα περιμένουν να βρούν ένα τάφο για τα κόκκαλά τους.
28 Οκτωβρίου σήμερα. Στην εκκλησία του Αη Θανάση στους Βουλιαράτες, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια δοξολογία προς τιμήν των πεσόντων ηρώων του Έπους του 40.
Εκτός από πληθος κόσμου , στην δοξολογία παρεβρίσκονταν ο πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος, ο πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Ιωάννης Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Εύαγγελος Ντούλες, ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Βασίλης Μπολάνος, έπαρχοι ,ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής και βουλευτής κ. Βαγγέλης Τάβος, ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας κ. Σπύρος Ξέρας, ο βουλευτής Αυλώνας του Δ.Κ. κ. Κώστας Μπάρκας ,εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών σωματείων και πολλοί άλλοι.
Μετά τη δοξολογία ο κόσμος και οι επίσημοι κατευθύνθηκαν προς το στρατιωτικό νεκροταφείο Βουλαρατιού όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που επέδειξαν πολλοί αναγνώστες για το νεκροταφείο στην πυραμίδα 24 στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, δημοσιεύουμε κι άλλες τρεις φωτογραφίες. Παράλληλα να πούμε πως το νεκροταφείο αυτή τη στιγμή φαίνεται ολόκληρο όπως και οι θέσεις ταφής. Η πυρκαγιά που έπεσε το καλοκαίρι σ΄αυτό το σημείο έκαψε σχεδόν όλο το γύρω δάσος (άλλωστε αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες) ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα μνήματα και το νεκροταφείο. Ακολουθούν οι φωτογραφίες:
Τα ονόματα αυτών των πεσόντων ελλήνων στρατιωτικών όταν άρχισε πλέον η αντεπίθεση επί των εισβολέων Ιταλών, αφού η άμυνα στη γραμμή του Καλπακίου είχε αποδώσει πλέον, όπως μπορέσαμε να τα συλλέξουμε απ’ τον κατάλογο που είχε το 1996 δημοσιεύσει η «Καθημερινή», τα δημοσιεύουμε πιο κάτω. Σαν ένα μνημόσυνο απλό. Έστω και για να μην μνημονεύονται πλέον ως άγνωστος έλληνας στρατιωτικός. Ή και για να παρακινήσουμε εάν υπάρχουν συγγενείς που τους ψάχνουν… Γιατί το αξίζουν!
Άρχιζε η καταδίωξη και η συνέχεια των πολεμικών πράξεων επί του εδάφους της Βορείου Ηπείρου και απ’ τον κατάλογο αυτό του ΓΕΣ προκύπτει ότι όλοι οι προαναφερθέντες και άλλοι ενδεχομένως που διαφεύγουν έπεσαν σε μάχες για την κατάκτηση του υψώματος 1488 και εκείνου 669 για τον έλεγχο της διάβασης αυτής, του Μπογάζι, απ’ όπου στη συνέχεια θα διέρχονταν περισσότερα στρατεύματα για τις ανάγκες του μετώπου. Οι μάχες είχαν ένταση και ήταν φονικές. Όλοι οι φονευθέντες στρατιώτες και αξιωματικοί έπεσαν μεταξύ 2,3 και 4 Δεκεμβρίου. Και κηδεύτηκαν εκεί… Στο μεταίχμιο. Μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Η θέση του νεκροταφείου, περιφραγμένου με πρόχειρο πλην όμως όμορφο τοίχο πέτρινο, 30μΧ30 περίπου είναι ακριβώς στην ευθεία που ορίζει η Πυραμίδα αρ. 24. Στο πρανές ενός λόφου που μάλλον με τη λογική της ροής των υδάτων μάλλον θα είναι εντός των εδαφών της σημερινής αλβανικής επικράτειας. Και πάνω στην κορυφή του λόφου το Ελληνικό στρατιωτικό Φυλάκιο. Λες να γνώριζαν τόσα χρόνια οι στρατιώτες που φυλούσαν και υπηρετούσαν εκεί τόσες δεκαετίες στη σειρά ότι ακριβώς κάτω στα πόδια τους αναπαύονται πεσόντες που έπεσαν για την Ελευθερία.
Και έχει και άλλους συμβολισμούς η τοποθεσία αυτή του ενταφιασμού. Ότι έπεσαν και για την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας που έγινε με μας εδώ. Ότι έπεσαν επιπλέον όχι μόνο για την ελευθερία της Ελλάδας αλλά και για την αξιοπρέπεια και άλλων λαών της περιοχής. Για την αξιοπρέπεια της Ευρώπης όλης που δεν έπρεπε να υποκύψει στο τέρας του φασισμού που πλανιόνταν πάνω της. Έπεσαν για να δώσουν και στον Αλβανικό λαό παράδειγμα ηρωισμού και αντίστασης …
Και παραμένουν εκεί τόσες δεκαετίες μετά. Μας περιμένουν τώρα που μάθαμε γι’ αυτούς. Η σιωπή τους έσπασε. Βέβαια στις ψυχές και τις καρδιές μας μιλούσαν πάντοτε μέσα απ’ τις μνήμες, απ’ τις διηγήσεις των μεγαλύτερων απ’ τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και τους μνημονεύουμε. Αλλά τώρα μας περιμένουν να τους επισκεφθούμε και εκεί στα στενά του Ραντατίου, σε μια τόσο εύκολη στην πρόσβαση τοποθεσία τόσο απ’ την Ελλάδα όσο και τη Δερόπολη. Οφείλουμε να πάμε και να περιποιηθούμε το Νεκροταφείο τους. Τώρα μάθαμε τόσα πολλά και περισσότερα θα πρέπει να διδαχτούν οι μέλλουσες γενιές .
Γιατί εμείς έχουμε υπόψη μας το Μπογάζι ως σημείο που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν τα μαύρα χρόνια των διωγμών και ακούγαμε τα πολυβόλα των βόρειων συνοροφυλάκων να κόβουν τη ζωή στη μέση των τολμηρών που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τον κομμουνιστικό «παράδεισο». Και μετά όλα τα χρόνια της μετακομμουνιστικής περιόδου να περνούν από κει δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί πρόσφυγες που αναζητούσαν από εκείνα τα στενά μια καλύτερη οικονομική μοίρα στην Ελλάδα.
Αλλά βλέπεις εκείνα τα στενά έχουν και ένα άλλο μυστικό που μας κάνει περίφανους σαν Έλληνες.
Κι άλλες φωτογραφίες από το χώρο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.