29/10/11

Επαναβεβαίωση της «ισχυρής σχέσης» ΗΠΑ-Ελλάδας

7471
Η σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας «είναι ισχυρή», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά τη σημερινή υποδοχή του Έλληνα ομολόγου της, Σταύρου Λαμπρινίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση, η κ. Κλίντον είπε ότι η χώρα της χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για «δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις τη σημερινή απόφαση στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε το «σημαντικό ρόλο» που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τα πράγματα πήγαν καλά» για τη χώρα μας.

Η κ. Κλίντον, καλωσορίζοντας τον κ. Λαμπρινίδη, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, συζητώντας όχι μόνο για τη συνεργασία στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες συνεχίζουν να είναι «ισχυρές», καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή θέματα και φυσικά στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην 71η εθνική επέτειο του «Όχι», την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την ελευθερία και το θάρρος του ελληνικού λαού, όπως τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα η Ελλάδα καλείται να παλέψει με το ίδιο θάρρος. «Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι οικονομική», είπε, αναφέροντας ότι ο Ελληνικός λαός κάνει «μεγάλες αλλαγές, μεγάλες θυσίες», για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία «υγιής και ανταγωνιστική». Και ενώ αυτές οι αλλαγές και οι θυσίες είναι σίγουρα επώδυνες, σημείωσε, είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι σε βάθος χρόνου θα ωφελήσουν την Ελλάδα και τους εταίρους της, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων πολιτών.

Καταλήγοντας, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην «πολύχρονη συμμαχία» ΗΠΑ-Ελλάδας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ζωή στη χώρα μας (ΗΠΑ) εμπλουτίζεται με την ενέργεια και τη συμβολή πολλών Ελληνοαμερικανών. Επίσης, όπως είπε, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται «κοινούς στόχους» για τη σταθερότητα και την ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη διεύρυνση, εμβάθυνση και ενίσχυση αυτής της ήδη πολύ ζωτικής σημασίας σχέσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ευχαριστώντας την κ. Κλίντον για την υποδοχή, ανέφερε ότι είναι μια «θαυμάσια ευκαιρία» για να συζητήσουν μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα, για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την Ευρώπη. Χθες, όπως τόνισε, ένα νέο φύλλο γύρισε στην Ευρώπη και «ελπιδοφόρες ημέρες» είναι μπροστά μας, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις οικονομίες μας και τις τύχες μας, που σ' αυτόν τον κόσμο είναι δεμένα όλα μαζί.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε τον «εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο ρόλο» που έχουν διαδραματίσει οι ΗΠΑ, και η Χίλαρι Κλίντον, ιδίως, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων μηνών. «Λέγεται συχνά ότι οι φιλίες δοκιμάζονται κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών και αυτό έγινε όπως και στην "Ημέρα του ΟΧΙ"«, τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις δυσκολίες. Είμαστε μαζί, στάθηκε η μία χώρα κοντά στην άλλη, κατά τη διάρκεια δυσκολιών και πολέμων και στεκόμαστε μαζί και σήμερα». Ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι θα συζητήσει με την κ. Κλίντον θέματα της γειτονιάς μας και της περιοχής μας, που μας αφορούν τόσο βαθιά, στην οποία η Ελλάδα έχει μια «πολύ ενεργή συμμετοχή» και μια «μεγάλη επιθυμία» να είναι σε θέση, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να φέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα που όλοι χρειαζόμαστε.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό του που του δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν και πάλι μετά από λίγους μήνες, σημειώνοντας ότι όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και τότε εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή της θα του έφερνε τύχη. «Μπορώ να πω ότι τώρα τα πράγματα πήγαν καλά για τη χώρα μου» είπε, σημειώνοντας την επισήμανση της κ. Κλίντον για τις «τεράστιες θυσίες» του Ελληνικού λαού. «Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας» πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι «αλλάζουμε τη χώρα μας και η Ευρώπη δείχνει ότι δεν έχει μόνο την ικανότητα, αλλά και τη θέληση να μας συμπαρασταθεί». ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.turkishgreeknews.org

6 σχόλια:

 1. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΗΔΑΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ (ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GOLDMAN SACKS, ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ, ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΥΠΕΡ COOPERπου έληξε το2010, ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΓΑΠ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, αν ξεχνώ κάτι συγγνώμη) ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ "ΙΣΧΥΡΗ" ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;

  ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ;

  ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ (ΒΛΕΠΕ ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ);

  ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (ΓΑΠ, ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΕΝΑΚΗΣ);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη διεύρυνση, εμβάθυνση και ενίσχυση αυτής της ήδη πολύ ζωτικής σημασίας σχέσης»…αλλά όμως (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_2614.html#more):«Η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με μια ασυνήθιστη πρόταση να παραχωρήσει επιθετικά ελικόπτερα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, καθώς η Άγκυρα διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων για τις επιθέσεις κούρδων αυτονομιστών».

  Και πολύ σωστά ο “george” αγανακτεί παραπάνω με την καταφανή ιστορικά διπλοπροσωπία, γιατί ίσως είναι νέος.
  Δυστυχώς φυσικά,ούτε και εμείς οι παλαιότεροι,δεν έχουμε μάθει ακόμη ότι έτσι είναι η πολιτική και η διπλωματία.
  Παύλος Γ. Φωτίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θαρρώ πως οι δύο τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες και δεν μπορώ να ξεχάσω την χεραικάκια του Ομπάμα όταν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την εκλογή του,λέγοντας ότι οι γείτονές σας θέλησαν να ξανασυστήσουν την αυτοκρατορία τους,δηλαδή δεν κρατάει ούτε τους τύπους.
  Τι περιμένουμα να δούμε απο τις ΗΠΑ;
  Τίποτα δεν περιμένουμε απο κανένα παρά μόνο απο τον εαυτόν μας,είμαστε έθνος ανάδελφο.
  Επειδή έχω εργασθεί στο εξωτερικό σας λέγω ειλικρινά ότι ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει την Δημοκρατία και κανένα κράτος δεν θα έδινε χωρίς τσιγκουνιά τις γνωσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θαρρώ πως οι δύο τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες και δεν μπορώ να ξεχάσω την χεραικάκια του Ομπάμα όταν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την εκλογή του,λέγοντας ότι οι γείτονές σας θέλησαν να ξανασυστήσουν την αυτοκρατορία τους,δηλαδή δεν κρατάει ούτε τους τύπους.
  Τι περιμένουμα να δούμε απο τις ΗΠΑ;
  Τίποτα δεν περιμένουμε απο κανένα παρά μόνο απο τον εαυτόν μας,είμαστε έθνος ανάδελφο.
  Επειδή έχω εργασθεί στο εξωτερικό σας λέγω ειλικρινά ότι ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει την Δημοκρατία και κανένα κράτος δεν θα έδινε χωρίς τσιγκουνιά τις γνωσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θαρρώ πως οι δύο τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες και δεν μπορώ να ξεχάσω την χεραικάκια του Ομπάμα όταν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την εκλογή του,λέγοντας ότι οι γείτονές σας θέλησαν να ξανασυστήσουν την αυτοκρατορία τους,δηλαδή δεν κρατάει ούτε τους τύπους.
  Τι περιμένουμα να δούμε απο τις ΗΠΑ;
  Τίποτα δεν περιμένουμε απο κανένα παρά μόνο απο τον εαυτόν μας,είμαστε έθνος ανάδελφο.
  Επειδή έχω εργασθεί στο εξωτερικό σας λέγω ειλικρινά ότι ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει την Δημοκρατία και κανένα κράτος δεν θα έδινε χωρίς τσιγκουνιά τις γνωσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μην ξεχνάμε όμως κάτι. Ο Ομπάμα ξεκίνησε θετικά με την Τουρκία, αλλα΄στην διαδρομή βλέπει τη στάση της και ίσως έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το ποιόν της.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.