29/10/11

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην κυπριακή ΑΟΖ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Η ΑΓΚΥΡΑ κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο. Προχθές οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση νοτίως της Κύπρου μεταξύ του νησιού και της εξέδρας γεώτρησης, ενώ την ίδια στιγμή στην περιοχή βορείως της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη άσκηση μικρότερης κλίμακας. Η περιοχή που η ΝΟΤΑΜ δέσμευε για την πρώτη άσκηση βρίσκεται κοντά στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν.

Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην κυπριακή ΑΟΖ- Ροζάκης: Η Άγκυρα έχει αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες της

ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΕΣείναι οι κυπριακές οριοθετήσεις που έχουν σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Την ίδια ώρα οι μεμονωμένες και παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας, στο βαθμό που στηρίζονται στο έωλο επιχείρημα ότι η χώρα αυτή μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, δεν συνιστά σοβαρή διαφορά που θα μπορούσε να επιλυθεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτή είναι η θέση του κ. Χρήστου Ροζάκη, Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην Πρώτου Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ροζάκης αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εάν η Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει διεκδικήσεις στις οριοθετημένες ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η απάντησή του ήταν αρνητική. Είπε πως «στα σημεία που έχει γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές τις χώρες η Τουρκία δεν έχει καμία πρόσβαση. Το μέτωπο των τουρκικών ακτών που αποτελούν τις γραμμές βάσης για τις τουρκικές ΑΟΖ επιτρέπει στη χώρα αυτή να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες σε περιοχές βορείως της Κύπρου, αλλά οι ζώνες αυτές διακόπτονται από την παρεμβολή των ανάλογων ζωνών των χωρών που βρίσκονται νοτίως, όπως είναι η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και φυσικά η Κύπρος».

Ο κ. Ροζάκης διαπιστώνει ότι η Τουρκία έχει αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της, ως αποτέλεσμα τόσο της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής στάσης σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, όσο και ως αποτέλεσμα των γενικότερων ανακατατάξεων που έχουν επέλθει στο συσχετισμό των δυνάμεων στην περιοχή που βρίσκεται η Τουρκία, και του περιορισμένου ρόλου της Ευρώπης, πια, στα διεθνή ζητήματα. Αυτή η προσαρμογή της Τουρκίας στο νέο ρόλο της περιφερειακής δύναμης και η προσεκτική απομάκρυνσή της από τις παραδοσιακές συμμαχίες, δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων με τους Έλληνες γείτονες, σημειώνει ο κ. Ροζάκης.

Ο Έλληνας Καθηγητής θεωρεί ότι ο νέος περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας οδηγεί τη χώρα αυτή σε πιο άκαμπτες θέσεις και εκφράζει την άποψη ότι «το παιχνίδι δεν έχει κριθεί, και ούτε ο ρόλος αυτός είναι εξασφαλισμένος. Ενδεχομένως η Τουρκία να αναγκαστεί τελικά να επιστρέψει στις παραδοσιακές συμμαχίες της, όταν και αν διαπιστώσει ότι τα νέα μέτωπα που έχει ανοίξει δεν είναι τόσο προσοδοφόρα, όσον είχε ελπίσει».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 28/10/2011

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ. ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ, Ο ΡΟΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ; ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΓΕΣΙΑΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ) ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΛΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

    ΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ (ΕΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

    ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.