Συμπληρώθηκαν χθες 88 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους ομοϊδεάτες του. Κάθε εθνικιστικό κίνημα στην Οθωμανική αυτοκρατορία γινόταν δεκτό με χαρά και ικανοποίηση μεταξύ της τ/κ κοινότητας άσχετα αν ήταν κινήματα των νεοτούρκων, του αγώνα για την ανεξαρτησία, των μεταρρυθμίσεων του Ατατούρκ. Πολλοί Τ/κ εθελοντές πολέμησαν στο πλευρό του Κεμάλ ενώ οι υπόλοιποι διενεργούσαν εράνους για να ενισχύσουν τους Τσέτες που αγωνίζονταν στη Μ. Ασία για να εκδιώξουν τους Έλληνες από την πατρώα γη. Η επικράτηση του Κεμάλ και η ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. Οι δρόμοι του τουρκομαχαλά στολίστηκαν με τουρκικές σημαίες και με φωτογραφίες του Ατατούρκ. Το ίδιο συνέβη και με τα σχολεία, τζαμιά, καφενεία. Ήταν σημαντικό κοσμικό γεγονός για τους Τ/κ η δεξίωση που παρέθετε ο Τούρκος πρόξενος. Ίσως η αποικιοκρατική κυβέρνηση να ενοχλείτο από τις εκδηλώσεις αυτές, θεωρούσε όμως σκόπιμο να μην τις απαγορεύσει. Μετά το δημοψήφισμα του 1931 οι Άγγλοι έθεσαν περιορισμούς, οι Τ/κ εθνικιστές όμως τους αψηφούσαν. Στις 29/10/1936 οι Τ/κ μαθητές απείχαν των μαθημάτων τους και συγκεντρώθηκαν στο τουρκικό προξενείο για να διαδηλώσουν υπέρ της Τουρκίας και του Κεμάλ καλώντας τον να λυτρώσει την Κύπρο. Ο διευθυντής του τουρκικού λυκείου απέβαλε 4 μαθητές και τιμώρησε πολλούς άλλους.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι εθνικές εορτές της Τουρκία εορτάζονταν στο στάδιο Ταξίμ, σε ανοικτούς χώρους, σε πλατείες ενώ μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960), στο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ, την τουρκική πρεσβεία, τη λέσχη αξιωματικών. Την περίοδο 1963-1974 οι εορτασμοί προσφέρονταν για εθνικιστικές εξάρσεις. Ο εθνικισμός εδραιώθηκε τόσο βαθιά που ακόμη και σήμερα οι εκάστοτε Τ/κ ηγέτες και όλοι όσοι εκφωνούν λόγους στις εθνικές εορτές της Τουρκίας, συναγωνίζονται για το ποιος θα εκφωνήσει τον πιο πύρινο και ποιος θα χύσει περισσότερο δηλητήριο κατά των Ε/κ.
Τρία πραξικοπήματα
Για δεκαετίες την Τουρκία κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί. Ακόμη σε εποχές που στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκονταν άτομα που δεν προέρχονταν από το στράτευμα, τα νήματα κινούσαν οι στρατηγοί. Οι ανώτατοι αξιωματικοί πίστευαν ότι είναι οι θεματοφύλακες της παρακαταθήκης του Κεμάλ Ατατούρκ και θεωρούσαν υποχρέωσή τους να παρεμβαίνουν σε κάθε πράξη ή παράλειψη της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο ένστολος αξιωματικός έχαιρε σεβασμού, εκτίμησης και εκμεταλλεύονταν στο έπακρον την ασυλία του. Ο Ερντογάν πέτυχε και περιόρισε κάπως την εμφανή παρέμβαση των στρατιωτικών στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στα οικονομικά της ανοίγματα ακόμη και στην επίλυση προβλημάτων στην εσωτερική διακυβέρνηση. Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι ο στρατός έχει περιοριστεί στα στρατόπεδα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο και αυτό οφείλεται στους λεπτούς χειρισμούς και ευελιξίες του Ερντογάν. Οφείλεται ακόμη και στο γεγονός ότι η χώρα προοδεύει και δεν υφίσταται προσπάθεια επιβολής ισλαμικού τρόπου ζωής, της σαρία. Με όλα τούτα κατά διαστήματα κάνει αισθητή την παρουσία του. Ειδικά στο Κουρδικό έχει τον πρώτο λόγο, αφού οι άνδρες που σκοτώνονται από τους αντάρτες του ΡΚΚ προέρχονται από τις τάξεις του. Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από την επίθεση του ΡΚΚ στο νομό Χακιάρι όπου σκοτώθηκαν 24 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 22 και αμέσως άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ. Στα 88 χρόνια ζωής της Τουρκικής Δημοκρατίας σημειώθηκαν τρία πραξικοπήματα με πρώτο αυτό της 27/5/1960 του Τζεμάλ Γκιουρσέλ. Η χούντα καταδίκασε σε θάνατο τους Αντνάν Μεντερές, πρωθυπουργό, Φατίν Ρουστού Ζορλού, ΥΠΕΞ και Χασάν Πολατκάν, Υπ. Οικονομικών.
Το δεύτερο πραξικόπημα έγινε στις 12 Μαρτίου 1971. Η υπό τον Νιχάτ Ερίμ κυβέρνηση έθεσε στο γύψο τις ελευθερίες και αναθεώρησε το Σύνταγμα. Καταδίκασε σε θάνατο τρεις ηγέτες του κινήματος της νεολαίας. Στις 12/9/1980 σημειώνεται το τρίτο πραξικόπημα. Στα δύο τελευταία πρωθυπουργός ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Στις 28/2/1997, για τέταρτη φορά, τα άρματα εξήλθαν των στρατοπέδων και προκάλεσαν πανικό στους διαμένοντες στην περιοχή Σιντζάν της Άγκυρας .Επρόκειτο για μίνι πραξικόπημα -και όχι επέμβαση του στρατού- παρά το ότι οι στρατηγοί απαίτησαν την αναχαίτιση της πορείας προς το Ισλάμ.
Το πραξικόπημά του έκανε και ο Ερντογάν αποκαλύπτοντας τη δράση της παρακρατικής και παραστρατιωτικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Ιδρυτής της οργάνωσης αυτής ήταν ο ε.α. στρατηγός Βελίς Κουτσιούκ, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής της πανίσχυρης Υπηρεσίας πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν ανώτατα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τον Ερντογάν να ανεβάζει τις μετοχές του. Η επιτυχία του Ταγίπ ήταν μεγάλη. Πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο ένας πολιτικός -και κυρίως ισλαμιστήςνα οδηγήσει στρατηγούς και αρχηγούς όπλων στα κρατητήρια και να τους υποβάλει ανακρίσεις για να διαπιστώσει κατά πόσον σχεδίαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του (ηγείται της 61ης κυβέρνησης της Τουρκίας). Ο Ερντογάν επένδυσε και στην ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ. Με τους λεονταρισμούς του κατά των Εβραίων και τις επισκέψεις του στην Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία προβλήθηκε ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μουσουλμάνος ηγέτης ικανός να σηκώσει κεφάλι κατά του προαιώνιου εχθρού των Αράβων, του Ισραήλ, προβάλλει την χώρα του ως περιφερειακή υπερδύναμη, ως την χώρα με τον ισχυρότατο στρατό, ως την γέφυρα μεταξύ Δύσης-Ανατολής.
ΕΞΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Από τους 11 προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923-2011) οι έξι ήταν στρατιωτικοί: Κεμάλ Ατατούρκ 29-10-1923/10-11-1938 στρατιωτικός Ισμέτ Ινονού 11-11-1938/22-5-1950 στρατιωτικός Τζελάλ Μπαγιάρ 22-5-1950/27-5-1960 πολιτικός Τζεμαλ Γκιουρσέλ 16-10-1961/28-3-1966 στρατιωτικός Τζεβντέτ Σουνάι 29-3-1966/28-3-1973 στρατιωτικός Φαχρί Κορούτουρκ 6-4-1973/6-4-1980 στρατιωτικός Κενάν Εβρέν 9-11-1982/9-11-1989 στρατιωτικός Τουργκούτ Οζάλ 31-10-1989/17.4.1993 πολιτικός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ 16-5-1993/ 16-5-2000 πολιτικός Αχμέτ Σεζέρ 16-5-2000/ 28-8-2007 πολιτικός Αμπντουλάχ Γκιουλ 28-8-2007/— - πολιτικός
Μωσαϊκό εθνοτήτων
ΤΟ 1989έκδοση του γερμανικού πανεπιστημίου Τούμπιγκεν ανέφερε ότι εντός των συνόρων της Τουρκίας ζουν 47 εθνότητες. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας Τουργκούτ Οζάλ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι μωσαϊκό εθνοτήτων και δεν υπάρχει η ομοιογένεια που παρατηρείται στη Γερμανία. Η δήλωση εκείνη είχε γίνει αιτία διαξιφισμών και έντονων αντιπαραθέσεων με τον υπουργό Χασάν Τζεμάλ Γκιουζέλ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι στη χώρα του ζουν πέραν των 40 εθνοτήτων.
Έρευνα του καθηγητή Αλί Ταγιάρ Οντέρ αναφέρει ότι το 90,06% του τουρκικού πληθυσμού είναι Τούρκοι, το 7,84% Κούρδοι και το υπόλοιπο άλλων εθνοτήτων. Έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο τουρκικός πληθυσμός της χώρας είναι 86,21%. Στο βιβλίο του «Εθνικές ομάδες στην Τουρκία» ο R.Α.Αndrews ανέβάζει το ποσοστό στο 88,03%.
Παλαιότερη έρευνα της εφημερίδας Μιλιέτ αναφέρει ότι το 65% του πληθυσμού προβάλλει την τουρκική του ταυτότητα, το 21% τη μουσουλμανοτουρκική, το 4% την μουσουλμανική, το 7,7% την κουρδική.
Στις 14/6/2009 η εφημερίδα Μιλιέτ της Κων/πολης αφιέρωσε δύο σελίδες της στις δηλώσεις του καθηγητή Τζελάλ Σενγκιόρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το 90% των Τούρκων δεν έχουν τουρκική καταγωγή και είναι άτομα που αλλαξοπίστησαν.
Στην ανατολική και νοτιαναταλική Τουρκία, όπου κυριαρχεί το φεουδαρχικό σύστημα, υπάρχουν δεκάδες μεγάλες φυλές και εκατοντάδες μικρότερες. Ο Κεμάλ Ατατούρκ προσπάθησε να καταργήσει το σύστημα, αλλά απέτυχε επειδή έχει πολύ βαθιές ρίζες. Και σήμερα ακόμη οι επικεφαλής του συστήματος, οι αγάδες, ενεργούν ως κράτος εν κράτει.
Ο Τούρκος έχει φίλο μόνο Τούρκο...
Πρόκειται για ένα σύνδρομο από το οποίο πάσχουν οι Τούρκοι. Από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας οι μαθητές υπόκεινται σε πλύση εγκεφάλου και τελικά πιστεύουν και οι ίδιοι ότι όντως είναι ένας λαός τον οποίο ζηλεύουν και φοβούνται οι πάντες εξ ου και η κλασική ρήση «ο Τούρκος δεν έχει άλλον φίλο εκτός από τον Τούρκο», ότι ο ένδοξος(!) τουρκικός στρατός είναι ανδρείος και αήττητος, η χώρα τους είναι η ωραιότερη του κόσμου... Αλίμονο σε όποιο κράτος ή Οργανισμό τολμήσει να προσβάλει το γόητρο και την υπερηφάνεια του Τούρκου. Πρόσφατο παράδειγμα η ένταση με το Ισραήλ. Στο βιβλίο «Προκαταλήψεις» ο καθηγητής Μεντερές Χατζέρ Χαρλάκ αναφέρεται σε ψυχοκοινωνιολογική μελέτη του για τον Τούρκο. Γράφει: «Οι Τούρκοι έχουν την εντύπωση ότι είναι το καλύτερο έθνος του κόσμου και αποκαλούν βρομερούς τους Άραβες, άπιστους τους Ρωμιούς, χοίρους του Ρώσους, δειλούς τους Ισραηλινούς».Οι Τούρκοι πάσχουν και από ένα ακόμη σύνδρομο, αυτό των Σεβρών. Πρόκειται για τη συνθήκη που προηγήθηκε της Λωζάνης και σε περίπτωση εφαρμογής των προνοιών της η Τουρκία θα διαμελίζονταν. Με τη συνθήκη αυτή, που υπεγράφη από τον Βενιζέλο στις 10 Αυγούστου 1920, δικαιώνονταν οι προσδοκίες του ελληνισμού. Ανατολική Θράκη, Ίμβρος, Τένεδος και Δωδεκάνησα (εκτός της Ρόδου) εκχωρούνταν στην Ελλάδα. Ο πρώην ΥΠΕΞ Ιλτέρ Τουρκμέν δήλωσε ότι το σύνδρομο αυτό πηγάζει από τον φόβο αναβίωσης της Συνθήκης κάτι που επικαλείτο και ο Ραούφ Ντενκτάς όταν ισχυρίζονταν ότι όλοι στρέφονται κατά της Τουρκίας και η διεθνής κοινότητα στοχεύει να στριμώξει τη χώρα φοβούμενη την ισχύ της.
Η Τουρκία θα αλλάξει πρόσωπο μόνο όταν -και αν-απαλλαγεί από τα συμπλέγματα αυτά. Με ηγέτες σαν τον Ερντογάν, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο της υπεροψίας και έχει μια μεγαλοϊδεατική και νεοοθωμανική αντίληψη, είναι κάπως αδύνατο να συμβεί αυτό. Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, και στο περιθώριο της Γ. Συν. του ΟΗΕ, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαν κι Μουν του πρότεινε όπως η Τουρκία παραχωρήσει την απαιτούμενη έκταση στην Κωνσταντινούπολη για ανέγερση Γραφείων του ΟΗΕ, τα οποία θα στεγάζουν τις υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού που ασχολούνται με την ειρήνη και τις μεσολαβήσεις για επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών. Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό αλλά ζήτησε όπως η τουρκική καθιερωθεί ως μια από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.