1/11/11

Απάντηση στο άρθρο «Τριγμοί στις έρευνες για αγνοούμενους» Από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Χρίστος Φυλακτού, μετά το δημοσίευμα στον τύπο που αφορά το πρόγραμμα αγνουμένων εξέδωσε μια ανακοίνωση για την αποφυγή δημιουργίας σύγχυσης.


"Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σεβόμενο πάντοτε τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελλαδιτών συγγενών αγνοουμένων, σαν θέμα αρχής δεν επιθυμεί να έρχεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο σημαντικό και δύσκολο έργο της γενετικής ταυτοποίησης λειψάνων που ανάλαβε να διεκπεραιώσει.

Ενόψει άρθρου που δημοσιεύθηκε στη σελίδα 19 του Φιλελευθέρου ημερομηνίας 28/10/2011 με τίτλο «Τριγμοί στις έρευνες για αγνοούμενους», το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κάποιες δηλώσεις για την αποφυγή δημιουργίας σύγχυσης, ιδιαίτερα μεταξύ των συγγενών των αγνοουμένων.

Ο ισχυρισμός ότι το ΙΝΓΚ αρνείται να δεχθεί οστά λειψάνων για ταυτοποιήσεις, είναι εντελώς ανυπόστατος, αφού το ΙΝΓΚ ουδέποτε αρνήθηκε από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα την παραλαβή οστών και αβάσιμος αφού από καιρό ζητεί από τη ΔΕΑ για επανέναρξη αποστολής οστών για ταυτοποίηση. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι το Ινστιτούτο έχει ταυτοποιήσει όλα τα οστά που του έχουν παραδοθεί και δεν έχει άλλα οστά για να ταυτοποιήσει εδώ και μήνες. Το Ινστιτούτο έχει δηλώσει πολλές φορές και ζητήσει επανειλημμένα γραπτώς να του παραδοθούν οστά για να ταυτοποιήσει. Προφανώς, η ευθύνη καθυστερήσεων δεν βαρύνει το Ινστιτούτο.

Επίσης η αναφορά για μεταφορά του προγράμματος ταυτοποίησης εκτός Κύπρου, δεν βρίσκει το ΙΝΓΚ σύμφωνο και παράλληλα την θεωρεί αβάσιμη ενόψει εν εξελίξει διαδικασιών συνομολόγησης καινούργιας συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη για τη συνέχιση του προγράμματος. Το Ινστιτούτο είναι πανέτοιμο να υπογράψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μεταφερθεί το πρόγραμμα ταυτοποίησης αλλού.

Άποψη του ΙΝΓΚ είναι ότι, θέματα που αφορούν περίπλοκα επιστημονικά πρωτόκολλα, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων από τα πολυμέσα αφού είναι καθαρά θέματα αντικειμένου και αρμοδιότητας εξειδικευμένων επιστημόνων. Τα επιστημονικά πρωτόκολλά είναι πάρα πολύ σημαντικά, γι’ αυτό και το Ινστιτούτο έχει ευθύνη να εφαρμόζει διεθνώς εγκεκριμένα επιστημονικά πρωτόκολλά που διασφαλίζουν την ορθότητα των αποτελεσμάτων. Η παράκληση προς όλους είναι όπως, ένα από τα πιο ευαίσθητα και ανθρωπιστικά θέματα που απασχολεί και καταπονεί χρόνια τώρα και τις δυο κοινότητες, μείνει έξω από αβάσιμες και αχρείαστες συζητήσεις.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα ίδρυμα με τεράστια αναγνώριση σε όλο τον κόσμο για το επιστημονικό του έργο και τα υψηλά επιστημονικά πρότυπα και πρωτόκολλα που εφαρμόζει. Η δικοινοτική ομάδα που δημιούργησε για το πρόγραμμα των αγνοουμένων εδώ και χρόνια εργάζεται αρμονικά και μεθοδικά και δηλώνει πανέτοιμη να συνεχίσει σωστά και με όσο το δυνατό πιο γρήγορους ρυθμούς γίνεται το έργο της.

Τέλος, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου απολογείται σε όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων που εξ ανάγκης τοποθετείται δημόσια για το θέμα της αναγνώρισης των αγαπημένων τους προσώπων που εξακολουθεί να τους βαραίνει εδώ και τριάντα επτά και τόσα χρόνια".
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.