1/11/11

Ο Κασίνης, οι σύμβουλοι και η Delek


Εκτός της συμβουλευτικής ομάδας που θα συγκροτήσει η κυβέρνηση για το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Η ομάδα θα αποτελείται από 5-6 άτομα με ειδικές γνώσεις σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ένα από αυτά τα άτομα εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού που ειδικεύεται σε κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πάντως, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου, υπεραμύνθηκε έμμεσα της πρόσφατης απόφασης της υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου για περιορισμό των αρμοδιοτήτων Κασίνη, δηλώνοντας πως η ενέργεια δεν είναι θέμα του ενός. Ο κ. Παπαναστασίου, θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχει στη συμβουλευτική ομάδα ενώ δεν αποκλείεται και να της ηγείται.

Πάντως, η Επιτροπή αυτή δεν θα λειτουργεί ουσιαστικά ως σώμα, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας θα προσφέρει τις συμβουλές του εάν και εφόσον του ζητηθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση πιστεύει πως με τη δημιουργία αυτής της ομάδας θα κατευναστούν και διαφωνίες από πολιτικούς κύκλους αλλά και πάλι θα έχει τον έλεγχο των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ θα απολαμβάνει και περισσότερων συμβουλών όταν κρίνει πως χρειάζεται. Ήδη, κατά κυβερνητικούς κύκλους, η νομική υπηρεσία του κράτους συνεργάζεται με το νορβηγικό κράτος σε νομικά θέματα, όπως η ετοιμασία των εγγράφων προκήρυξης του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως στα θέματα της εξόρυξης λαμβάνουν τις γνώμες γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση λέει πως δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος Κασίνη αφού διατηρεί τη θέση του στη Συμβουλευτική Επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα της Noble για συμμετοχή της ισραηλινής Delek στο Οικόπεδο 12 κατά 30%.
Την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση που βλέπει θετικά την είσοδο της Delek, θεωρεί πως η έγκριση του αιτήματος κολλά και πάλι στον Σόλωνα Κασίνη ο οποίος, κατά την κυβέρνηση, κωλυσιεργεί το θέμα.
«Η Delek θέλει να μπει στο Οικόπεδο 12 καθώς θεωρεί πως δεν θα έχει και ιδιαίτερες ελπίδες αν επιδείξει ενδιαφέρον στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων με τα ονόματα που ακούγεται ότι θα δείξουν ενδιαφέρον», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Όσον αφορά το θέμα των αδειοδοτήσεων και των υπόλοιπων οικοπέδων στο δεύτερο γύρο και πάλι τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Θα προκηρυχθεί μεν διαγωνισμός αλλά δεν θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία κατά την οποία επιλέγεται η φθηνότερη προσφορά που πληροί τα κριτήρια. «Η επιλογή θα γίνει με γνώμονα πολλά δεδομένα ανάμεσα τους και η εθνική ασφάλεια. Και στην περίπτωση της Noble οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολλές βδομάδες και συζητήθηκαν πολλά θέματα πέραν της τελικής προσφοράς», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.
 http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/433356

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.