1/1/14

Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα των ΗΠΑ

Του Γιώργου Καισάριου
Όλοι γνωρίζουμε ότι στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια πτώχευσαν πολλές δημόσιες αρχές, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της πόλης του Detroit.

Το 2014 όμως είναι πολύ πιθανό να γίνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει πότε, ούτε καν στις ΗΠΑ. Αυτό είναι να κηρύξει στάση πληρωμών μια πολιτεία των ΗΠΑ. Το Πουέρτο Ρίκο (αγγλικά: "Commonwealth of Puerto Rico") δεν είναι ακριβώς μια πολιτεία όπως οι άλλες (έχει ένα περίπλοκο και αμφιλεγόμενο νομικό καθεστώς) αλλά οι κάτοικοι έχουν αμερικανική υπηκοότητα και εκλέγουν κυβερνήτη όπως στις υπόλοιπες πολιτείες.

Από το 2006 το νησί είναι σε ύφεση και είναι από τις πιο αντιπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη (ίσως και χειρότερη από την Ελλάδα).  Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι και το 2014 η ύφεση θα συνεχιστεί, με την οικονομία του νησιού να συρρικνώνεται κατά 0,8%.

Το νησί έχει περίπου 3,7 εκατ. κατοίκους και περίπου $70 δισ. δολάρια σε χρέος. Αν κάνει κανείς την διαίρεση, αυτό αντιστοιχεί σε $19.000 κατά κεφαλήν. Όποιος μπορεί έχει φύγει, ή προσπαθεί να φύγει από το νησί, καθώς η ανεργία είναι στο 15% περίπου με σημάδια επιδείνωσης. Μόνο το 2012 μετανάστευσαν 28.000 κάτοικοι του νησιού.

Ενδεικτικό του προβλήματος ρευστότητας του νησιού, είναι ότι πρόσφατα η τράπεζα ανάπτυξης της περιοχής, GDB (Government Development Bank for Puerto Rico), δανείστηκε 110 εκατ. δολάρια από το ταμείο συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων του νησιού (σας θυμίζει κάτι;). Το επιτόκιο καθορίστηκε στο 8% παρακαλώ!!!

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοτικών ομολόγων της BlackRock Peter Hayes, εκτιμά ότι δεν υπάρχει προηγούμενο όπου μια πολιτεία έκανε στάση πληρωμών, αλλά παράλληλα εκτιμά ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν καμία βοήθεια στο νησί.

Στο ερώτημα του τι θα γίνει, απαντά ότι σε καθεστώς πτώχευσης δεν μπορεί να μπει η πολιτεία όπως η πόλη του Detroit, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει στάση πληρωμών. Η εταιρεία αναμένει κούρεμα των ομολογιούχων όπως στην περίπτωση της Ελλάδος. Η εκτίμησή του για το πότε θα γίνει αυτή τη στάση πληρωμών (αναδιάρθρωση) είναι κάπου στα μέσα του 2014.

Όπως την περίπτωση της Ελλάδος στην Ευρώπη, δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι κάποια χώρα, πόλη ή πολιτεία δεν μπορεί να κάνει στάση πληρωμών, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Και όποιος λέει το αντίθετο, απλά δεν καταλαβαίνει τους νόμους που διέπουν τους κανόνες της αγοράς (και της λογικής να προσθέσω).

Και όπως και στην περίπτωση της Ελλάδος, δεν έχει κανένα νόημα να επεμβαίνει η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να ξεπληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις με σκοπό να ξελασπώσουν οι ομολογιούχοι, αλλά να αφεθούν οι ομολογιούχοι να αναλάβουν τις ζημιές τους.

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί το ζήτημα του νησιού, διότι θα μας δείξει πως πραγματικά θα αντιμετωπιστεί το θέμα στις ΗΠΑ. Διότι κατά την άποψή μου, όλα αυτά που ακούγονται τόσο καιρό, το ότι δηλαδή οι ΗΠΑ (δηλαδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) δεν θα αφήσει μια πολιτεία να κάνει στάση πληρωμών, θα αποδειχτούν λάθος.

george.kesarios@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.