9/11/16

Όλοι οι Έλληνες του νέου Προέδρου... Οι Έλληνες σύμβουλοι του Τραμπ

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις από κάτω. Είναι άλλη μια λαϊκή ρήση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βρίσκει εφαρμογή στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Εξάλλου Ελληνοαμερικανοί πολίτες, ανέκαθεν ασχολούνταν με την πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Όλοι θυμόμαστε τον Μάικλ Δουκάκη που διεκδίκησε την προεδρία ή τον Τζορτζ Στεφανόπουλος που 20 χρόνια πριν συμβούλευε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε θέματα Πολιτικής και Στρατηγικής.

Η υποψηφιότητα Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους που αιφνιδίασε όλο τον πλανήτη, συνοδεύτηκε, ως είθισται, από τη συνδρομή προσώπων – κλειδιά που στήριξαν όλα τα στάδια της καμπάνιας. Μερικοί εξ αυτών είναι πρόσωπα ελληνικής καταγωγής κι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα με 45ο πρόεδρο τον Αμερικανό Μίδα.

Τζορτζ Παπαδόπουλοςpapa4
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson.
Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Παπαδόπουλος κατείχε θέση συμβούλου στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόσφατα, η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τη σύναψη μίας ενεργειακής συμμαχίας, ενώ στο παρελθόν πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
Κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των «Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ», αναφέρθηκε στην Χίλαρι Κλίντον επισημαίνοντας ότι είναι στα πράγματα για τρεις δεκαετίες και διερωτήθηκε «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;» »Η Χίλαρι είχε επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είδατε κάποια αλλαγή, έκανε κάτι;», διερωτήθηκε. Ο Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή όχι μόνο στο σύστημα, αλλά και στη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήριο μήνυμα με αναφορά στον Γιώργο Παπαδόπουλο ανέβασε στο twitter και ο Πάνος Καμμένος. Όπως γράφει:
kammenos33
Τζορτζ Τζιτζίκοςtzitzikoss
Έτερος Ελληνας στο πλευρό του Τραμπ ένας μαυρισμένος, γεροδεμένος άντρα με γυαλιά που φιγουράρει σχεδόν σε κάθε φωτογραφία με τον νέο – πλέον – Αμερικανό πρόεδρο. Είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, διευθυντής επιχειρήσεων της εκστρατείας του και ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Όπως έγραφε το περιοδικό «Κ», με μότο του το «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» ο Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα είχε αναλάβει να προετοιμάζει το έδαφος για τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ανά τη χώρα. Η εταιρεία του Telion έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP – και φαίνεται ότι κάνει «τέλεια» δουλειά, καθώς ο εργοδότης του πρόσφατα τον συνεχάρη δημοσίως, μέσω του Facebook.
Στους πελάτες της Telion συγκαταλέγονται οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε εκείνον απευθύνθηκε επίσης η BP μετά το δυστύχημα στην υπεράκτια πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού για να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή. Χωρίς αμφιβολία, ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει κερδίσει τη φήμη του ανθρώπου των ειδικών αποστολών. Το κάνει εντασσόμενος στην οργάνωση των πελατών του και προσφέροντας υπηρεσίες «πρώτης θέσης», όπως υπερηφανεύεται.
Από τη θέση του στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, ο Τζιτζίκος έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο κάποιων θερμών επεισοδίων, καθώς από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ δεν λείπουν τα παρατράγουδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν διστάζει να αναλάβει ο ίδιος δράση, προσεγγίζοντας τους ταραξίες και ζητώντας τους να φύγουν, είτε με το καλό είτε με τη συνδρομή των ανδρών ασφαλείας. Στους εργαζομένους που βοηθούν στην προετοιμασία της εκδήλωσης όμως δείχνει το φιλικό του πρόσωπο, δωρίζοντάς τους καπέλα της εκστρατείας του Τραμπ, ενίοτε σχολιάζοντας ότι ταιριάζουν και με τα χρώματα που φοράνε.
Ρινς Πρίμπουςprimpus11
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Ρινς Πρίμπους είχε πάρει επ' ώμου αυτό που το περιοδικό Bloomberg Businessweekείχε χαρακτηρίσει ως ίσως την πιο δύσκολη δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός με την ελληνική καταγωγή κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ – κάτι που στην αρχή δεν φαινόταν καθόλου απλό και εύκολο. Άνθρωπος ήπιος, γλυκομίλητος, έχει προσπαθήσει να ανοίξει το κόμμα στους νέους, στις γυναίκες και τις μειονότητες – εκεί δηλαδή που συνήθως επιτίθεται με τη ρητορική του ο ίδιος ο Τραμπ.
Ο Πρίμπους έλκει την ελληνική του καταγωγή από τη μητέρα του και δηλώνει περήφανος γι' αυτήν. Εμφανίζεται τακτικά με την οικογένειά του στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Οταν ήταν παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια με τους συγγενείς του στην Αθήνα και γνωρίζει αρκετά καλά την πόλη, ενώ τα ελληνικά του είναι καλύτερα ακόμη και από ομογενείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

6 σχόλια:

  1. Η ιδιοκτησία της Ελλάδος πρέπει να περάσει στα χέρια των απογώνων όσων πολέμησαν για αυτή ανα τους αιώνες και εκδιώχθηκαν από αυτή για να επιτευχθεί η υποδούλωσή της. Ο παγκόσμιος Ελληνισμός μπορεί να αναστήσει τις υπεραιώνιες πατρίδες μας οι οποίες έχουν ιστορία δεκάδων χιλιάδων ετών, πολύ σπουδαιότερη και σημαντικότερη για την ανθρωπότητα από όση μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ελληνισμός έχει μεγάλες δυνατότητες, ειδικά στο εξωτερικό. Οι προδότες δεν τους αφήνουν να έρθουν σε επεφή με τη χώρα τους, τους απαγόρευσαν την ψήφο, τους απαγόρευσαν να επνδύσουν με τον γραφειοκρατικό κομμουνισμό που μας εγκατέστησαν από το 1974 και εντεύθεν. Ο Μητσοτάκης με το 45% που θα έχει στην επόμενη βουλή και την ψήφο ΧΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης άνετα θα μπορέσει να περάσει τέτοιο νόμο.
    Το ερώτημα είναι αν φέρει Νόμο για την ψήφο των Ομογενών χωρίς αλλοδαπούς μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άνευ σημασίας για την Ελλαδα η ύπαρξη Ελληνο-αμερικανών συμβούλων.Πλην της διάστασης που θέτουν οι προηγούμενοι σχολιαστές .Πολιτικα και γεοπολιτικα δε νομίζω οτι μπορούν να επηρεάσουν τα προδιαγεγραμμενα σενάρια που θα τρέξουν οι ΗΠΑ κια για να παραφράσουμε και τον αειμνηςτο Ανδρεα εχουν τρέξει στους υπολογιστές της ΣΙΑ ήδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τά προδιαγεγραμμένα σενάρια τῶν ΗΠΑ, στά πλέον σοβαρά θέματα, μᾶλλον θά τεθοῦν ὑπό νέες παραμέτρους καί θά ξανατρέξουν πολλά προγράμματα... Καθοριστικό σέ αὐτήν τήν φάση εἶναι οἱ ἡγεσίες μέ πραγματικά ἰσχυρές ἀλλά καί εὐἐλικτες προσωπικότητες, bysiness style. Ὑστεροῦμε δραματικά γιά νά μήν πῶ τραγικά:
    Μέ ἐξαίρεση (ὅπως φαίνεται, πρός τήν στραβή πολιτικῶς κατεύθυνση...) τόν διασυνδεδεμένο οἰκονομο-τεχνοκράτη, καί πρός τήν σωστή κλασσική κατεύθυνση, τόν Πρὀεδρο κο Παυλόπουλο (πού ὅμως σέ μία bysiness style διεθνῆ πολιτική ἀρένα ἀλλά καί λόγω θέσεως, λίγα μπορεῖ νά προσφέρει ἄν καί πολύ οὐσιαστικά κατά βάθος),
    κατά τά λοιπά, στά τρέχοντα καί στά σημαντικά ἔχουμε ἐρασιτέχνες, κυριολεκτικά ἐρασιτέχνες, στήν κορυφή ἀλλά καί πέριξ αὐτῆς.
    Ἀπόδειξη τῆς ἐλλείψεως σοβαρότητος σήμερα; Οἱ ἐπιλογές συμβούλων δέν εἶναι κάτι ἁπλό (συνέδρια ἐπί συνεδρίων στό ἐξωτερικό γιά τήν ἐπιτυχῆ σύνδεση καί σύνθεση πολιτικῆς καί τεχνοκατῶν συμβούλων), καί δεῖτε πῶς σέ μᾶς γίνονται ὄχι μόνο οἱ ἐπιλογές τῶν συμβούλων, ἀλλά ...ἀκόμη καί οἱ ἐπιλογές τῶν ὑπουργῶν!
    Κάθε τόσο, βλέπουμε τσαρλατάνους πού ἀνέδειξε ἡ δικτυωμένη ἐπιμονή τῶν βλακῶν καί μετρίων ἐν τῶν συγχρόνω βίῳ τῆς πολιτικῆς σκηνῆς - ἀπό πράνα γιόγκα νά βγάζης ὑπουργό πολτισμοῦ, ἀπό γυμνάσιο ὑπουργό παιδείας καί ἑπόμενον ὑπουργόν παιδείας πού ἐκθειάζει τόν προηγούμενόν του, ἀπό ὑποστηρικτές ἀντεθνικῶν θέσεων ...
    Οἱ Τράμπ, Πούτιν, Ἐρντογκάν , παρά τίς ὅποιες διαφορές στίς προσωπικότητές τους, ἔχουν κάτι ἀπό τήν πάστα τοῦ "πολιτικοῦ" καί θά τά βροῦν τάχιστα.
    Ἐμεῖς ὅμως, ποῦ εἴμαστε; Ποιός εἶναι ὁ ἰσχυρός μας πολιτικός ἄνδρας; Ποιά εἶναι ἡ ἔμπειρη πολιτικῶς γυναῖκα-ἡγέτης ἤ ἐκπρόσωπος, πού γνωρίζει νά συμβουλεύεται τά κατάλληλα πρόσωπα; Καί πού θά ἰσοροπήσει τίς καταστάσεις στά ἐκκρεμμῆ θέματα πού μᾶς θέτουν ὡς τέτοια; Καί πού θά ἐπιλέγει ποιά θέματα θά θέτουμε πρῶτα ἐμεῖς;
    Ποιοί εἶναι οἱ χαράσσοντες τήν έθνική πολιτική βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα καί μακροπρόθεσμα; Ποιοί εἶναι οἱ στρατηγικοί μας στόχοι ὡς ἔθνους καί ὡς κράτους σέ βάθος χρόνου, ὥστε νά διαμορφώνεται ἡ βασική, σύμφωνη μέ τόν πολτισμό μας, κρατική ἰδεολογία μας , καί νά διαχέεται σταθερά σέ ὅλους τούς ἁρμοδίους καί στήν κοινωνία; Ποιές εἶναι οἰ ἐντός αὐτῶν τῶν στόχων προτεραιότητές μας πού θά δίνουν τόν τόνο καί τόν συντονισμό, μεταξύ τῶν ὑπουργείων καί ἀνεξάρτητα ἀπό προσωπικές διαφοροποιήσεις τῶν ὑπουργῶν; Τέτοιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε πρῶτα-πρῶτα καί ἐπειγόντως.
    Μέ ἄλλα λόγια, χρειάζεται ἡγέτης πραγματικός, ἀλλά καί, πάντως δέ τοὐλάχιστον, ἡγεσία πραγματική. Μέ τέτοιους ἀνθρώπους μόνον, μέ πλούσια ἐμπειρία καί μέ βάθος αὐτοσυνειδησίας, μπορεῖ νά κάνει " real political business" ἡ Ἑλλάδα, στόν σημερινό κόσμο.
    Καί ὄχι μέ μέτριους ἤ καλούς ἔστω "ἀπόφοιτους" χωρίς πραγματική μακρόχρονη ἐπαγγελματική πείρα. Οὔτε μέ κάποιους διασυνδεδεμένους, καί .... «δεμένους», τεχνοκράτες.
    Σοβαρευθεῖτε! Παῦστε νά καθρεφτίζεσθε στό πρόσωπα τῶν ἰδίων σέ μετριότητα μέ σᾶς, πολιτικῶν ἀντιπάλων σας. Παντογνῶστες, καταλάβετε πόσο εἶσθε ἀναρμόδιοι οὐσιαστικῶς. Τόσο πολύ, ὥστε οὔτε πού τό καταλαβαίνετε, πού νά πάρῃ ἡ εὐχή! Καί οἱ καταστάσεις ἐπείγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει από κανέναν ομογενή καμίας χώρας αν προηγουμένως αυτό δεν προυποθέτει ύπαρξης συμφέροντος για τις ΗΠΑ. Ετσι έγινε στο παρελθόν (Τζώρτζ Στεφανόπουλος, Μάικλ Δουκάκης, Σπύρος Αγκνιου,κ.α που δεν θυμάμαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Πρόσφατα, η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.." κι όλα προς χάριν του Νέου Ισαρήλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.