11/7/18

Απειλές Ερντογάν κατά της Κύπρου για την ΑΟΖ

Με αναφορές στα θέματα Ενέργειας αλλά και στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησαν κοινή διάσκεψη Τύπου, γύρω στις 21.45, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις, ενώ αμέσως μετά ο Τούρκος Πρόεδρος έφυγε από το «προεδρικό».
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους βασίζονται στην ειλικρίνεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ έχουν ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας, καθώς "είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα", και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κλίμα συνεργασίας θα διευρυνθεί.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η «τ/κ πλευρά χρειάζεται την βοήθεια της Τουρκίας για να ξεπεράσει την απομόνωση και πρόσθεσε ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεργασία και όχι για σύγκρουση», ενώ κατηγόρησε «την Ε/κ πλευρά ότι χρησιμοποιεί τον φυσικό πλούτο για σύγκρουση». Επανέλαβε την πρόταση του για «μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, η οποία αποτελεί την πιο λογική επιλογή». Κάλεσε μάλιστα την «Ε/κ πλευρά να μην επιμένει σε λάθος στάση, απομακρυσμένη από τη συνεργασία και τον καταμερισμό του φυσικού πλούτου και να διορθώσει το λάθος της. Η τ/κ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της».
Για την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ, στις 23 Ιουλίου, όπως ανέφερε, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση, ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια. «Ελπίζουμε ότι και η ε/κ πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου», ανέφερε.
'Ημασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Τ/κ, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έκανε αναφορά σε «νερό της ζωής» που το θεωρεί ως ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποκτήσουν στρατηγική θέση οι Τ/κ, σημειώνοντας πως το βήμα σε αυτό το θέμα συνέβαλε στην οικονομία τους.
Πρώτος τους στόχος, πρόσθεσε, είναι την επόμενη περίοδο να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, είπε, συζήτησαν με τον κ. Ακιντζί διάφορα θέματα και αξιολόγησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζήτησε (αυτά τα θέματα) και με τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν και την «κυβέρνηση».
Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη της ε/κ πλευράς, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία με την τ/κ κοινότητα». Δυστυχώς πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν «η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία και οι ε/κ δεν οραματίζονται ένα κοινό μέλλον με τους τ/κ». Διαμήνυσε επίσης ότι «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη μετεξέλιξη των τ/κ σε μειονότητα ενός ε/κ κράτους στο ζήτημα της ΑΟΖ», επικαλούμενος μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο. Διαφορετικά, απείλησε, «η Τουρκία έχει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τα κατάλληλα βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και των τ/κ».
Μεταξύ άλλων Τούρκος Πρόεδρος και εγκάθετος ηγέτης συζήτησαν την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και τη δημιουργία νέων κοινών γενικών διευθύνσεων.
Η κάθε διεύθυνση θα αναλαμβάνει να διευθύνει τις σχέσεις της Τουρκίας ανά γεωγραφική περιοχή. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.