28/9/19

Ξανά στο προσκήνιο το κάλπικο δίλημμα που παγιδεύει τους Κυπρίους


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Το θέμα με τη συνομοσπονδία, τα όσα ειπώθηκαν στα μυστικά τετ α τετ Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου σπάζουν τη… μονοτονία στο Κυπριακό. Λέμε να μην πιστέψουμε τον επίμονο Τσαβούσογλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του το πρότεινε και πως τότε «κόλλησαν» στο ποιος θα το έλεγε στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Θα πιστέψουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης, ωστόσο, έχει πει σε πολλούς συνομιλητές του την ιδέα με τη συνομοσπονδία, τα δυο κράτη, που δεν έχει και τόση σημασία τι ισχυρίζεται στο τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας.
Η συνομοσπονδία, τα δυο κράτη είναι καταστροφικές επιλογές. Δεν είναι ιδέες που μπορούν να συζητηθούν καν. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να εμφανίζεται ο μπαμπούλας των οπαδών της όποιας λύσης και της αφέλειας και να θέτουν πιεστικά το δίλημμα:

Στήριξη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία για να αποφευχθεί η συνομοσπονδία.
Όσοι έχουν καταστήσει (καταντήσει) σημαία του αγώνα τη Διζωνική θα πρέπει να εξηγήσουν τις… μεγάλες διαφορές μεταξύ της ΔΔΟ, με τις αμαρτίες που τις έχουν φορτώσει με τις υποχωρήσεις που διαχρονικά έγιναν από την ελληνική πλευρά και της συνομοσπονδίας. Άλλωστε, το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν, που είχε παρουσιαστεί ως ομοσπονδιακό μόρφωμα, δεν ήταν ομοσπονδία.

Οι τότε πρωταγωνιστές μπορούν να πουν πως άλλαζαν οι εκθέσεις, τα πορίσματα για να είναι βολικά στο σχεδιασμό της επιβολής. Το σχέδιο Ανάν, διαχώριζε τη χώρα σε δυο ζώνες πάνω σε φυλετική βάση, επέβαλε πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας και ήταν ένα σύστημα που αναπαρήγαγε τον εθνικισμό και τις αντιπαραθέσεις. Δεν ήταν ούτε λειτουργικό, γι’ αυτό και έλεγαν πολλοί εκ των υποστηρικτών του πως με την ένταξη στην ΕΕ «θα διορθωθούν τα κακώς έχοντα». Ακόμη μια αφέλεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.