29/9/19

Η σχεδόν άγνωστη γενοκτονία των Ασσυρίων

  Κώστας Μαυρίδης* 
Από τις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστή είναι η γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ τελευταίως αναδεικνύεται και η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων. Λιγότερο γνωστή είναι η γενοκτονία μιας τρίτης εθνότητας, που οι Νεότουρκοι στόχευσαν να εξαλείψουν.
Στην τελευταία αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία πριν ένα χρόνο περίπου, ένας βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πρότεινε να συναντηθούμε κάπου διακριτικά, για να μην εκτεθώ. Αντιπρότεινα να βρεθούμε στον κεντρικό χώρο υποδοχής του κτιρίου της Τουρκικής Βουλής και να διασχίσουμε μαζί το διάδρομο μέχρι το γραφείο του, ώστε να μας δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι!
Ήταν ο βουλευτής Tuma Celik (HDP) από την κοινότητα των Ασσυρίων, η οποία αριθμούσε, αρχές του 20ου αιώνα, γύρω στις 750,000 ψυχές και σήμερα απομένουν γύρω στις 30 χιλιάδες. Η ασσυριακή εθνότητα ξεκληρίστηκε και αυτή, από τις γενοκτονίες των Οθωμανών και Νεοτούρκων που επέβαλαν την πολιτική του προκρούστη έναντι άλλων λαών και εθνοτήτων:  ό,τι «εξέχει» ως διαφορετικό από το τουρκικό «πρότυπο», εξοντώνεται και αφανίζεται. Ο Celik αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων.
Οι Ασσύριοι είναι έθνος με αρχαίες ρίζες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία και Μεσοποταμία με χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητας τους την αραμαϊκή γλώσσα και τη χριστιανική θρησκεία. Ο ασσυριακός-συριακός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν συγκεντρωμένος στα νοτιοαναταλικά σύνορα. Οι Νεότουρκοι χρησιμοποίησαν και τους Κούρδους (ως μουσουλμανική εθνότητα) στην εκτέλεση της εξόντωσης χριστιανικών πληθυσμών με τις διαβόητες εξαναγκαστικές πορείες θανάτου στην έρημο, όπου άνδρες εκτελούνταν ομαδικά, γυναίκες βιάζονταν,  πτώματα ακρωτηριάζονταν και άλλοι πέθαιναν από πείνα, δίψα και ασθένειες. Έτσι εξοντώθηκε πέραν του μισού πληθυσμού των Ασσυρίων, ενώ ένα άλλο κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσε νέα φυγή όσων απέμειναν.
Πιο πρόσφατα, πάλι στο κτίριο της Τουρκικής Βουλής, ένας βουλευτής Ασσυριακής καταγωγής (ναι, ο Tuma Celik του HDP), δέχτηκε επίθεση με γροθιές από βουλευτές του Ερντογάν όταν επιχείρησε να διασχίσει το διάδρομο προς το γραφείο του. Ο Ερντογάν βρισκόταν εκεί βγάζοντας φωτογραφίες με δικούς του βουλευτές οι οποίοι έκλεισαν τον διάδρομο και γρονθοκόπησαν τον Ασσύριο βουλευτή. Χειρότερο γρονθοκόπημα δέχτηκε ο βουλευτής Mahmut Togrul που κατηγόρησε την Τουρκία για εθνοκάθαρση των Κούρδων (!) στο Αφρίν της Συρίας από τον κατοχικό τουρκικό στρατό. Στην τουρκική ατζέντα διάπραξης γενοκτονιών, ήρθε η ώρα του Κουρδικού λαού.
Η σημερινή άρνηση μιας γενοκτονίας αποτελεί μέρος του αρχικού εγκλήματος και συντηρεί τον σπόρο για επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η στάση της Τουρκίας έκτοτε το επιβεβαιώνει.
Σημείωση:  Το κείμενο γράφτηκε πριν την εκλογή μου από το Ευρωκοινοβούλιο στη θέση του Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο (πολιτικές υποθέσεις, ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα).
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Είχα γνωρίσει πριν από χρονια έναν Ασσυριο, του οποίου οι γονείς είχαν έρθει στην Ελλάδα στην περίοδο της γενοκτονίας από τους Νεότουρκους, πριν το 1920. Γλυκύτατος ιεροψάλτης, μας τραγουδούσε μερικές φορές τραγούδια της πατρίδας του, που τα είχε μάθει από τη μάνα του, και εμείς πετουσαμε νοητά σε άλλους τόπους και άλλες εποχές... Όταν εκοιμήθη, έγραψαν στο μνήμα του αυτό που τον εξέφραζε: «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοι οι Κουρδοι..δεν ειναι και τοσο Παναγιτσες οσο λενε..Αλλο αν μας συμφερει ολο.Εχουν κριματα πολλα προς πληρωμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.