2/10/19

Δέσποινα Παπαστεργίου: Αυτόκλητοι σωτήρες γλωσσών εντελώς ψευδώς ταυτίζουν τα εντόπικα με τα Σκοπιανά!

Θα πω την άποψη μου για το παρακάτω θέμα, λόγω του ότι διαπιστώνω από διάφορα σχόλια ότι πολλοί γύρω μας έχουν μπερδέψει τ' αυγά με τα Πασχάλια.
1ον, Ο Δένδιας δεν είπε να γίνετε Σκοπιανοί.
2ον, Το πρόβλημα δεν είναι το εαν θα μπορούν κάποιοι να ανοίξουν ενα φροντιστήριο μιας οποιασδήποτε ξένης γλώσσας, αλλά το γεγονός ότι διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες γλωσσών, που ως τώρα (οι Αρχές) τους αφήνουν να δρουν ανενόχλητοι χωρίς καν να ελέγξουν τα κίνητρα και τις επαφές τους, εντελώς ψευδώς ταυτίζουν τα εντόπικα με τα Σκοπιανά!
Κοινώς, επιδιώκουν να παρασύρουν αφελείς και ανίδεους ώστε να τους διδάσκουν Σκοπιανά ως δήθεν ...μητρική γλώσσα των προγόνων τους! Και επειδή ορισμένοι αδαείς συμπατριώτες μας κάνουν μια υποτυπώδη συζήτηση με έναν Σκοπιανό, όπως βέβαια κάνουν και με έναν Βούλγαρο, δεν σημαίνει ότι αυτοί οι γλωσσικοί κώδικες ταυτίζονται. Αυτός ειναι και ο λόγος που θα τους κάνει να περιοριστούν στα βασικά και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλήρη κι ολοκληρωμένη σύνθετη συζήτηση.

3ον, Ασφαλώς η γλώσσα των Σκοπιανών δεν ειναι ''Μακεδονική'', όπως ατυχέστατα την αναγνώρισε η κυβέρνηση Τσίπρα ως τέτοια και δεν έχουμε καμία υποχρέωση να την δεχθούμε διότι και παρέκαμψε την βούληση μας και δεν μπορεί να υποτιμήσει την νοημοσύνη μας ούτε τον αγώνα των προγόνων μας για την Μακεδονία.
4ον, Το ίδιο συμβαίνει με όσους προωθούν καλλιέργεια βλάχικου γραπτού λόγου. Δεν μας εξηγούν πώς θα εκφράσουν γραπτώς χιλιάδες σύνθετες έννοιες που στα βλάχικα δεν υπάρχουν, λόγω του ότι πρόκειται για φτωχά νεολατινικά ιδιώματα που μάλιστα δεν απέκτησαν ενιαία μορφή. Συνεπώς, ποντάρουν στο συναίσθημα των συμπατριωτών μας και αποσκοπούν στο να εισαγάγουν σταδιακά χιλιάδες νεολογισμούς, δηλαδή να διδάξουν μια γλώσσα άσχετη με εκείνη των προγόνων μας.
Είναι αυτό που βλέπουμε σε κάποιους Βλάχους από έξω που προωθούν βλαχο-εθνικισμό και μας γράφουν διάφορα φαιδρά τύπου: ινφορμάτσιι, ποπουλάτσιι ρεσπέκτ και χίλια μύρια άλλα κολοκύθια!
Τέλος, Κανένας υπουργός δεν μπορεί να σας κάνει Σκοπιανούς ή Ρουμάνους. Τα Ρουμάνικα διδάσκονται στην Ελλάδα. Τα Σκοπιανά ας διδαχθούν κι αυτά αλλά ''Μακεδονικά'' δεν θα τα αποκαλέσουμε ακόμη κι αν υπογραφουν 40 βρωμερές συμφωνίες σαν αυτή της λίμνης. 
Κατά την γνώμη μου αυτό ειναι το πρόβλημα, ούτε γλώσσα Μακεδονική έχουν ούτε Μακεδόνες είναι. Είναι Σλάβοι. 
Όσοι δέχεστε και δεν εναντιώνεστε στην παραχάραξη που προωθούν αυτοί οι κύκλοι, και θεωρείτε ότι τα εντόπικα ταυτίζονται με τα Σκοπιανά και τα Βουλγάρικα, τα βλάχικα ταυτίζονται με τα Ρουμάνικα ή είστε διατεθειμένοι να μάθετε τις ξένες λέξεις που οι ''σωτήρες'' γλωσσών σας προωθούν (με το αζημίωτο και για ποιον λόγο άραγε;), είστε άξιοι της μοίρας σας και δεν σέβεστε τους προγόνους και τον εαυτό σας.
Η κάθε κυβέρνηση όμως οφειλει να μας προστατεύει απο τους τσαρλατάνους κι όχι να κάνει την τυφλή και την μουγκή!
Σχόλιο στην ανάρτηση: O Νίκος Δένδιας για τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσα: Να τηρηθεί η νομοθεσία

Από τη σελίδα της Δέσποινας Παπαστεργίου στο FB

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.