9/10/19

Φιλίες και συμμαχίες - Το Κουρδικό Μάθημα

Η Ελλάδα εξακολουθεί - μόνη ίσως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να μην διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Π. Μαλλιά*
Την εν γένει θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Υπέξ των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο διαδέχθηκε στην Αθήνα μεγαλύτερος του δημοσιοποιημένου προβληματισμός. 
Ανησυχία και αμηχανία είναι η ακριβής αποτύπωση της κατάστασης. Όχι εντελώς απρόβλεπτης πάντως. 
Η Ουάσινγκτον δυστυχώς για τους φίλους και συμμάχους της είναι ένας προβλέψιμα ευμετάβλητος εταίρος. Ισχυρίζομαι εν τούτοις ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι συνεπής προς ευαυτόν. 
Δεν αποτελεί πανάκεια. Ούτε είναι το αντίδοτο σε όλες τις δικές μας διαχρονικές αδυναμίες. Η Ελλάδα εξακολουθεί - μόνη ίσως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να μην διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπως το είχε ανακοινώσει προεκλογικά ο κ.Πρωθυπουργός. Ούτε καν μία επιτελική ομάδα για να υποστηρίξει τον καταξιωμένο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του. 
Δημοσιοποίησα τις θέσεις μου ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Ισχύουν απόλυτα και σήμερα. 
Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας θα είμαστε μόνοι μας. Άρα ας κοιτάξουμε να ορθοποδήσουμε. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις. Δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα. Η Ουάσινγκτον ίσως παρεμβληθεί προληπτικά, μόνο αν κρίνει ότι απειλούνται δικά της συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Ποιος όμως τα ορίζει σήμερα και με ποια κριτήρια; 
Για την ασθμαίνουσα Ευρωπαϊκή Ένωση ή μάλλον - ελλείψει κοινής εξωτερικής πολιτικής - για τα Κράτη-Μέλη της απόλυτη προτεραιότητα έχει το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ο καταλυτικός προς κάθε κατεύθυνση ρόλος της Τουρκίας. 
Σε όλα τα μέτωπα επικρατεί το δίκαιον της ισχύος και ηττάται η ισχύς του δικαίου. 
Εδώ στην Αθήνα, θυμάται κανείς πότε και αν έχει γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τις σχέσεις μας με την Τουρκία;  
* πρώην πρεσβευτή της Ελλάδος σε Ουάσινγκτον, Σκόπια και Τίρανα
Πηγή:  huffingtonpost

7 σχόλια:

 1. Russia will "save" the day for the Kurds and let us hope the Kurds, divided as they are, will learn a lesson. On the other hand, Turkey always could detect winners and loosers and align with the side that could offer more.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η απαγορευση του καπνισματος ειναι προφανως μεγαλυτερη προτεραιοτητα απο το Συμβουλιο Εθνικης Ασφαλειας.Αλλωστε εχουμε πλατες τους φιλους μας Γερμανους- Αμερικανους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εχουμε και το Διεθνες δικαιο...κατα παγια τακτικη...ολων των ατακτων πραγματων ..με τις πανες βρακακια και το προδερμ για μπουτια συγκαμμενα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το διεθνες δικαιο..και μια λιρα σου..Λεμε τωρα ηπια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μά κάτι άλλα δεν μας έγραφε χθες, ο κ.Πρέσβης; Περί της βαρύτητας των δηλώσεων του κ.Πομπέο για την εθνική μας ασφάλεια;
  Πάντως καλά ρεφλέξ οδήγησης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΧΤΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μην τους βαζετε ιδεες.Συμβουλιο Εθνικης Ασφαλειας σημαινει τουλαχιστον 30 θεσεις υψηλομισθων YES MEN που τελικα θα επικυρωνουν τις προτασεις των Γερμανοαμερικανων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.