20/10/19

Τα αεροσκάφη και οι αλεξιπτωτιστές θα διώξουν το Γιαβούζ

Η πρόσφατη αποστολή τριών μαχητικών F-16C Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Κύπρο, μαζί με ένα C-130 το οποίο πραγματοποίησε ρίψη αλεξιπτωτιστών, στο πλαίσιο της άσκησης “Ατσάλινο Βέλος”, που διεξήγαγε η Εθνική Φρουρά, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Τόσο από τις ειδησεογραφικές πηγές, όσο και από τον πολιτικό κόσμο σε Ελλάδα και Κύπρο. Για να μην μακρηγορούμε, εμείς θεωρούμε ότι πέρα από το κομμάτι των εντυπώσεων, οφείλουμε να απαντήσουμε σε ορισμένα ουσιώδη ερωτήματα.
Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης
Έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε αποτελεσματικά στην Κύπρο; Και αν ναι σε ποιο βαθμό και σε ποια έκταση; Μπορούμε να αποτρέψουμε το σουλάτσο των τουρκικών πλοίων, ερευνητικών και πολεμικών στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ; Μπορούμε να παρέχουμε αποτελεσματική υποστήριξη στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ σε περίπτωση εχθροπραξιών; Σε τελικά ανάλυση μπορούμε να αποτρέψουμε από αέρος μία νέα τουρκική επίθεση στην Κύπρο;

Ερωτήματα πολύ δύσκολο να απαντηθούν. Με ένα ναι, ή με ένα όχι τουλάχιστον. Από πλευράς άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ή πολιτικής βούλησης αν θέλετε, η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική. Όπως ήταν και το 1974. Βέβαια από τότε έχουν αλλάξει πολλά, από επιχειρησιακής πλευράς όμως μόνο, για την Ελλάδα. Προς το καλύτερο. Με την ανάλογη βαριά δαπάνη φυσικά όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε προσπάθεια και αίμα.
Η Πολεμική Αεροπορία λοιπόν εξακολουθεί να έχει τα μέσα και το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που δεν έχει είναι οι διαθεσιμότητες του παρελθόντος. Γιατί αυτός που υπέγραψε από ελληνικής πλευράς το πρώτο μνημόνιο, αποδέχθηκε το ποσό του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ανά έτος για τη συνολική κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων…

Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα της κυρίας Μάρκου του ΑΚΕΛ. Τα αεροσκάφη και οι αλεξιπτωτιστές είναι που θα διώξουν το Γιαβούζ. Ούτε οι διαμαρτυρίες, ούτε το διεθνές δίκαιο. Όποιος διατυμπανίζει τα περί του αντιθέτου, είναι είτε αφελής είτε ιδιοτελής. Όπως κι αν λέγεται ο ίδιος ή ο κομματικός φορέας που εκπροσωπεί. Διαλέγει και παίρνει…

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

18 σχόλια:

  1. 1/2

    Επιτέλους ένα άρθρο που απαντάει στους συνήθεις διθυραμβικούς τίτλους των ελληνικών ΜΜΕ, επειδή "κατάφεραν να φτάσουν στην Κύπρο ελληνικά F16" εν καιρώ ειρήνης. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν Ελλάδα και Κύπρος, είναι να σοβαρευτούν, ώστε για να έχουν αποτροπή. Γιατί αν αυτή καταρρεύσει, τότε δε θα φτάνουν τα λόγια για να κερδιθεί ο πόλεμος και η Κύπρος ενώ αποτελεί ασπίδα για την Ελλάδα, ταυτόχρονα θα γίνει στραγητική παγίδα για ελληνικές ενισχύσεις, ακριβώς, για τους λόγους που εξηγεί το άρθρο και όχι μόνο.

    Σε περίπτωση πολέμου, οι Τούρκοι μπορούν κάλλιστα να κρατούν 1 ιπτάμενο τάνκερ και 1 ιπτάμενο ραντάρ που θα καλύπτει τη θάλασσα νότια της Κύπρου, που θα μπορεί να αποκαλύπτει ελληνικά μαχητικά που φτάνουν από το νότο και εμπλέκει τουρκικά αεροσκάφη εναντίον τους. Τα οποία τουρκικά αεροσκάφη θα έχουν όλα τα τακτικά πλεονεκτήματα: Μεγαλύτερο υψόμετρο (=καλύτερες κινηματικές επιδόσεις των ιδίων και των βλημάτων τους), μικρότερη ανάγκη μεταφοράς εξωτερικού καυσίμου, εγγύτητα όχι μόνο σε τάνκερ αλλά και στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.

    Επίσης τίποτα δεν εμποδίζει την Τουρκία να θέσει μια συστοιχία S400 σε ορεινό όγκο στη νότια Τουρκία, ώστε να καλύπτει την Κύπρο στα μεσαία-μεγάλα ύψη. Συν, ότι η Τουρκία έχει πλοία με αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής (που η Ελλάδα ακόμα δεν έχει).

    Με λίγα λόγια: Οι Έλληνες πιλότοι θα έχουν μόνο μια ελπίδα, να πλησιάσουν από ελάχιστο ύψος. Αν γίνουν αντιληπτοί, αν μείνουν χαμηλά, θα έχουν αεροδυναμικό μειονέκτημα και μικρότερη εμβέλεια στα βλήματά τους. Αν πάρουν ύψος, θα βρεθούν εμπλεγμένα με τουρκικά αεροσκάφη, S400 και ίσως και τουρκικά αντιαεροπορικά βλήματα πλοίων.

    Οπότε οι Τούρκοι στην Κύπρο, θα έχουν περισσότερες εξόδους, που θα ενισχύουν περαιτέρω την αριθμητική υπεροχή τους και όλα τα τακτικά πλεονεκτήματα. Το μόνο που θα έχουν οι Έλληνες πιλότοι να βασιστούν, είναι στην ποιοτική υπεροχή του προσωπικού. Επίσης, ακόμα κι αν οι Έλληνες νικούσαν στις αερομαχίες πηγαίνοντας προς Κύπρο, τίποτα δεν εμποδίζει τους Τούρκους να τους αναχαιτίσουν πάλι στο γυρισμό, που τα ελληνικά θα έχουν λιγότερο καύσιμο και λιγότερα όπλα.

    Αν η Κύπρος ήταν σοβαρό κράτος, θα μιμούνταν την Ελβετία. Παράδειγμα, θα είχε σκάψει τη νότια πλευρά του Τρόοδος και θα είχε κάνει μια κυπριακή "Meiringen", στην οποία, αν ο αεροδιάδρομος επισκευαζόταν επαρκώς, θα μπορούσε να δίνει ασφάλεια στα ελληνικά αεροσκάφη.

    https://nunosflyingmachines.com/year_2013/MeiringenAFB/meiringen.php
    https://migflug.com/jetflights/hidden-swiss-air-force/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Oraculum,

      Το σωστό είναι «διάδρομος από/προσγείωσης» - Όχι «αεροδιάδρομος»!

      Ο «αεροδιάδρομος» είναι ένας νοητός «δρόμος» στον χώρο, με συγκεκριμένη κατεύθυνση και ύψος. Μέσα στους «αεροδιαδρόμους» (τους νοητούς αυτούς «δρόμους» δηλαδή) κινούνται τα άεροσκάφη, βάσει του σχεδίου πτήσης που έχουν υποβάλει προ της απογειώσεώς τους.

      Κατανοητόν;

      Διαγραφή
    2. Οράκουλουμ, πλάκα μας κάνεις και εσύ;
      Η Κύπρος αγόρασε και ες300 και οι πράκτορες των Τούρκων και άλλων που δεν είναι Έλληνες, και που τους ονομάζουμε όλοι πουστοκαλαμαράδες, με Αμερικανικές εντολές έκλεψαν τους ες300 από την Κύπρο.
      Δεν τους αφήνουν ούτε οι πουστοκαλαμαράδες ούτε τα Αμερικανικά, Βρετανικά, Τουρκικά και άλλα αφεντικά να εξολιστούν. Ο Ανδρέας αν θυμάσαι είχε βαρέσει άγρια τους προδότες πουστοκαλαμαράδες που το παίζουν πατριώτες, και έδωσε στην Κύπρο πολλά οπλικά συστήματα.

      Διαγραφή
  2. 2/2

    Όμως, επειδή και οι Κύπριοι είναι Έλληνες, έχουν ρίξει έναν παρά κι αυτοί στην άμυνα. Από το 2003 ο αμυντικός προυπολογισμός της Κύπρου έπεσε νομίζω στο 1/4.
    Το 1974, όλοι λένε "αν χτυπούσαν τα ελληνικά υποβρύχια θα είχε αποτύχει η απόβαση". Με τα αν δε γράφεται η Ιστορία. Επίσης, όπως πάντα, ο Έλληνας ξεχνάει πως στο πόλεμο πολεμούν 2. Όπως είχε πει ο Αβέρωφ και κανείς δε θυμάται, τα ελληνικά υποβρύχια τα περίμεναν σε ενέδρα τα τουρκικά. Οπότε ανάμεσα σε ένα υποβρύχιο που ενεδρεύει με ελάχιστη ταχύτητα και ένα που σπεύδει με μεγάλη ταχύτητα για να πάει Κύπρο, τα τουρκικά, αν έρχονταν σε επαφή με τα ελληνικά, μάλλον θα τα ανίχνευαν πρώτα και πιθανώς θα τα βύθιζαν.

    Το ίδιο ισχύει με τα αεροσκάφη που το 74 λόγω έλλειψης καυσίμου θα προσγειώνονταν στο Λίβανο (μένοντας "αιχμάλωτα" μέχρι το τέλος του πολέμου).

    Σκοπός δεν είναι να πας στην Κύπρο για να πας. Σκοπός είναι να πας και να κερδίσεις από αυτό. Γιατί αν είναι τα ελληνικά F16 να πηγαίνουν Κύπρο και να χάνονται έστω σε αναλογία 1:1, είναι προφανές πως κερδισμένη είναι η Τουρκία, γιατί έχει περισσότερα αεροσκάφη. Ο έξυπνος στρατηγός δίνει μάχη εκεί που έχει πλεονέκτημα, όχι εκεί που έχει μειονέκτημα.

    Οι Κύπριοι, με τα περιορισμένα μέσα τους, θα μπορούσαν αν ήταν σοβαροί, να έχουν αγοράσει 1 μοίρα αεροσκαφών Gripen (φθηνά και χωρίς αμερικανικούς περιορισμούς), που μπορούν να προσγειωθούν και σε αεροδιαδρόμους, σε περίπτωση που το "κυπριακό Meiringen" έχει μη προσβάσιμο αεροδιάδρομο και 2 υποβρύχια. Ώστε τα ελληνικά αεροσκάφη και το ναυτικό, να μη βρίσκονται συνέχεια σε εχθρικό περιβάλλον, όπου ό,τι κινείται είτε μπρος είτε πίσω, είναι τουρκικό. Αλλά... χρειάζεται να είσαι σοβαρό κράτος. Η Κύπρος με το μισό νησί κατεχόμενο, δίνει κάπου 1-1,5% του ΑΕΠ για την άμυνα... Μετά βέβαια υπάρχει η πάγια ελληνική λύση για κάθε νόσο: "Φταίνε οι ξένοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω γράψει και παλιότερα για τους Κυπραίους και κάποιοι στεναχωρήθηκαν. Λυπάμαι κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια - δεν φταίω εγώ που την λέω, οι Κυπραίοι φταίνε που είναι… άντε να μην πω!

      Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ΠΟΛΙΤΩΝ λέει τον Ελλαδίτη «πουστοκαλαμαρά» (και το εννοεί με την χείριστη έννοια και όχι για αστείο), δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

      Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ΠΟΛΙΤΩΝ μισούν τον Ελλαδίτη (ίσως μερικοί τον μισούν περισσότερο από ότι τους Τούρκους) και αντί να του φιλούν τα χέρια και τα πόδια μαζί που ο Ελλαδίτης βρίσκεται εκεί ως αδελφός για να τους προστατεύσει από το Τουρκικό λεπίδι, δεν έχουν καμία δικαιολογία.

      Μα θα πουν κάποιοι «…είναι δυνατό, να είναι όλοι οι Κυπραίοι ΠΟΛΙΤΕΣ έτσι;…». Όχι δεν είναι έτσι όλοι - είναι όμως η συντριπτική πλειοψηφία και δυστυχώς οι απειροελάχιστοι που αγαπούν τους Ελλαδίτες στα αλήθεια και όχι για συμφέρον, δεν αρκούν για να με κάνουν να τους θεωρώ αγαπητούς. Επειδή τους έχω ζήσει, ότι λέω το λέω από προσωπική εμπειρία. Ευτυχώς, οι Κυπραίοι ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ είναι το άκρως αντίθετο (βοηθάει το γεγονός πως όλα τα μόνιμα στελέχη τους έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα κι έχουν δει από πρώτο χέρι πως εδώ στην Ελλάδα τους αγαπούμε και τους φροντίζουμε σαν αδελφούς. Συν τοις άλλοις, η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των Κυπραίων στρατιωτικών είναι άριστοι στο πόστο τους, με υψηλότατο και ακμαίο ηθικό (ανώτερο των Ελλαδιτών) - σε σημείο που να ζηλεύω τον (καλώς εννοούμενο) φανατισμό τους.

      Οπότε έχουμε το εξής παράδοξο. Ένα Κυπριακό ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ που (από ότι βίωσα) αγαπάει την Ελλάδα και τους Ελλαδίτες κι από την άλλη πλευρά, τον μέσο Κύπριο ΠΟΛΙΤΗ που τρέφει αισθήματα αντιπάθειας (ίσως και μίσους μερικές φορές) για τον Ελλαδίτη. Δεν ξέρω τι φταίει. Φταίει το νερό που πίνουν; Φταίνε οι κομουνιστικές (δήθεν) καταβολές τους και η δήθεν «αριστεροσύνη» τους (τρομάρα τους); Ειλικρινά, δεν τους καταλαβαίνω. Μια ζωή «πέσε πίτα να σε φάω», μια ζωή ΖΗΤΟΥΛΕΣ της Ελλάδας (λες και η Ελλάδα διαθέτει ατελείωτους πόρους και μπορεί να προσφέρει), μια ζωή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα αγοράσουνε μεζονέτα 300 τμ με πισίνα και κήπο, πως θα αποκτήσουνε σπορ αυτοκίνητο και jet-ski, πως θα στείλουνε τον κανακάρη & την πριγκιπέσσα στο «Λόντον» να σπουδάσει «εκονόμικς», κι όταν έρθει η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να συνεισφέρουν στην Άμυνα… «…α, όχι κουμπάρε, αφού θα έρθει ο βλάκας ο Ελλαδίτης να πεθάνει πολεμώντας για εμάς, γιατί να πλερώκουμε;…»

      Η (κατά την λαϊκή παροιμία) λεκτική σύνδεση του «Κυπρέϊκου» με το «γαϊδούρι», δεν είναι καθόλου τυχαία - αν και κατά τη γνώμη μου το συμπαθές τετράποδο αδικείται, αφού δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αχάριστο. Από την άλλη μεριά, η ασυγχώρητη Κυπρέϊκη αχαριστία να ονομάζουν «πουστοκαλαμαράδες» τα παλικάρια που πολέμησαν, μάτωσαν και άφησαν την τελευταία τους ανάσα πολεμώντας τους Τούρκους στην Κύπρο για να μπορούν αυτοί οι ΓΑΪΔΑΡΟΙ να κτίζουν μεζονέτες & πισίνες και παριστάνοντας τους «αριστερούς» και να στέλνουν τα παιδιά τους στο Λονδίνο για σπουδές (ενισχύοντας τον επί δεκαετίες ΒΙΑΣΤΗ τους - δηλαδή τους Εγγλέζους), δεν έχει προηγούμενο!

      Διαγραφή
    2. Πόιντμαν, χωρίς τους Κύπριους σήμερα θα μιλούσες Τουρκικά. Αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή και πολεμούν εδώ και 1400 χρόνια την επέκταση του Ισλάμ.
      Οι πουστοκαλαμαράδες που λένε οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες, είνα πράκτορες των Τούρκων και άλλων που μαθαίνουν καλαμαρίστικα και παριστάνουν τους Έλληνες.

      Διαγραφή
  3. Τζάμπα τα πληρώνουμε και τα αεροπλάνα και τις ένοπλες δυνάμεις. Μόνο στο μάτι είμαστε καλοί και στο να τους τη λέμε και να τους κάνουμε σκονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζαμπα πληρωνουμε ασοβαρους ηγετες και μαλιστα ανεγκεφαλους πολυ καλους κλεφτες.
    Αλλα ο λαος αυτους θελει.Ολοι τον σωζουν λενε. Τι τυφλα ειναι αυτη αγνωστο.Ουτε τα ..μπαζα δεν βλεπει που ειναι βουνο ?? Ουτε...Απ ολη την ιστορια της Τουρκιας δεν υπαρχει φοβος αν δεν υπηρχαν αυτα τα διποδα τα εσωτερικα κατεστημενα.Ομως υπαρχουν.Καλυτερα να μην λεμε ψεμματα.Οσο υπαρχουν δεν γλυτωνουμε.Δεν αμυνονται σε αοπλους εισβολεις απ την Αφρικη.Θα αμυνθουν σε πανοπλους Τουρκους ?? Ειναι 92% οι οπαδοι τους που πουλησαν την Μακεδονια.Τοσοι τους ψηφισαν.Δεν την ηθελε την Μακεδονια το 92% !!! Και κλαιγονται τωρα ..Σκεφτητε τι θα γινει με Τουρκια και ορυκτα..και λαθρο.Ηθελα να ξερω σε ποιον θα κλαιγονται μετα..αν οχι σε σουλτανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτριε, υπάρχουν σχολιαστές πληρωμένοι να προσβάλουν τους Κυπρίους, και να διχάζουν Κύπρο και Ελλάδα. Τα ίδια κάνουν και στην Κύπρο.

      Διαγραφή
    2. Γιωργο δεν ειπα κατι για τους Κυπριους.Εχουν οτι κι εμεις.Αλλα το κυριο ολων ειναι εδω.Σε μας.Ετσι κι αυτοι ειναι μονοι.Μπορουσαν ναχουν μια μοιρα Γκριπεν.Κι αλλα.Εχει δικιο ο Ουρακολουμ..εν μερει και ο Ποιντμαν.Απλα ο δευτερος ειναι πικραμμενος οχι αδικα απο πολλα.Δεν νομιζω ναναι πληρωμενος καποιος εδω. Πικραμμενοι ειμαστε ολοι...Οποτε και λιγο πιο πολυ να λεμε δεν ειναι αφυσικο ουτε εχει προθεση κακη . Πικρα εχει σε βαθμους.Επειδη ολα ειναι παρα πολλα..κι αδιεξοδα ψυχικα εως εδω..κι επιφοβα πολυ για το μελλον..
      Το κυριο θεμα ειναι η Ελλαδα. Οσο δεν βρησκεται μια διεξοδος στην κολαση αυτη.Δεν υπσρχει τομεας ακολαστος.Ολα γιατι μενουν στην αρχη αυτα τα οντα.Δεν ειναι ανθρωποι.Οχι.Ειναι ρομποτ φανατικα. Ενα ειδος ανιατης λεπρας. Οποιος παει κοντα τους μολυνεται τακα τακα.Κολησαν την νοσο σε πολλους.
      Αν δεν απαλλαγουμε απ αυτον τον σωρο των οντων..θαχουμε μαθηματικα ολοκαυτωμα σαν των Ψαρων την ολομαυρη ραχη...Δεν πρεπει ναμαστε πουθενα συναισθηματικοι.Γιατι δεν ειναι ουτε αυτοι.Εχουν αφηνιασει...Κατι πρεπει να γινει για ονομα του Θεου.!!Μεινανε πολυ εκει που ειναι αναλογα με το καλο που εκαναν.!!! Ουτε ενα καλο !!! Μονο κακο.!! Ειναι οντα τυπικα ..ανθρωποι απ εξω.Και ταφοι απο μεσα.Δρουν σαν μικροβια λεπρας.Αργα..σταθερα..επιμονα . Η το χωνευουμε οριστικα η οχι.Δεν εχουμε χρονο αλλο...Τι κσθομαστε και κοιταμε τι ?? Τις τρακες ?? Ποσες πια ???
      Η Κυπρος ειναι μερος του ολου.Θα αγοραζαν αν εδω ηταν αλλιως...ακομη και με το ζορι...και σε συνεργασια μαζι μας κλπ.Και τα μυαλα εκει θα αλλαζαν ολα.θαχαμε σοβαροτητα και θα αξιζε τον κοπο.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Δημήτριε, πολλοί σχολιαστές είναι επαγγελματίες πληρωμένοι, άλλοι όπως εσύ όχι.
      Μετά το 1974 οι υπεύθυνοι για την καταστροφή λοιδόρησαν και τους Κύπριους και όσους Ελλαδίτες αντιστάθηκαν. Την Κύπρο την βασανίζουν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι και αυτοί εμποδίζουν την Κύπρο να εξοπλιστεί ανάλογα, όπως εμποδίζουν και εμάς σε πολλά αμυντικά θέματα.
      Την Ελλάδα ο καθένας μπορεί να την φτιάξει μέσα από σωστές σχέσεις με την οικογένειά του, με τους φίλους και τους γείτονες. Με τις σωστές επιλογές του, με την εξάσκηση της κρίσης του, με την αποτελεσματική εργασία του, ο καθένας δεν πρέπει να περιμένει από κανέναν να τον σώσει. Πρέπει να ζει καθημερινά για τη σωτηρία του εαυτού του και τη σωτηρία όλων.

      Διαγραφή
  5. Αποδεκτός ο σκεπτικισμός αλλά... Η απόφαση για την συμμετοχή στην άσκηση εκ των πραγμάτων ήταν πολιτική. Εκτελέστηκε επιχειρησιακά από αυτούς που θα κλιθούν να εκτελέσουν ανάλογη απόφαση σε πραγματικές συνθήκες. Κρίνεται επιτυχείς από την έλλειψη τουρκικής αντίδρασης. Τώρα για τις διαθεσιμότητες... Εφόσον είναι οικονομικό το θέμα κατά βάση, αν αποφασίσεις να πας σε τέτοια λύση μπαίνεις σε οικονομική εμπόλεμη κατάσταση πριν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Οπότε τα μνημόνια “πάνε περίπατο”. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να βρεις πόρους δίνοντας οικονομικά ανταλλάγματα σε συμμαχικές χώρες έναντι χρηματοδότησης. Για να προλάβω κάποιους που θα πουν: Μα παντού χρειαζόμαστε συμμάχους; Δυστυχώς ναι. Χρειαζόμαστε. Αλλά, ο πόλεμος είναι έτσι κι αλλιώς μια τεράστια δαπάνη που γίνεται σε πολύ μικρό χρόνο. Πολύ λίγες χώρες μπορούν να διεξάγουν πόλεμο με αποκλειστικά ίδιους πόρους και σε αυτές τις χώρες σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία παρά τα θρυλούμενα για την αυτάρκειά της.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συμπατριώτη, καταλαβαίνω την ανάγκη υποστήριξης του ηθικού. Όμως είναι καλύτερα το ηθικό να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δυνατότητες, παρά σε καμπάνιες των ΜΜΕ. Και εξηγούμαι. Είχαν οι Τούρκοι καμια υποχρέωση να περιμένουν στη θάλασσα νότια της Κύπρου τα ελληνικά για να τα αναχαιτίσουν; Όχι. Έχουν και σοβαρότερες ασχολίες, όπως ο πόλεμος στη Συρία.

      Σε καιρό ειρήνης, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και μπορούν ελληνικά αεροσκάφη να φτάστουν στην Κύπρο χωρίς να ανιχνεύονται, πετώντας χαμηλά, λόγω καμπυλότητας της γης και των Κυπριακών βουνών που ρίχνουν "σκιά" πίσω τους, καλύπτοντας το νότο από τα τουρκικά ραντάρ της ενδοχώρας.

      Διαγραφή
  6. Κυπριοι και Έλληνες ανταγωνισμος κουτοπονηριας.ναι ισως μας βοηθησουν και οι αλλοι οταν δουν οτι οι ιδιοι πρωτα βοηθαμε τους εαυτους μας.κανουμε λες και ολοι εχουν υποχρεωση απεναντι μας.ο ανταγωνισμος-εχθρος υπερεξοπλιζεται και οι ελληνοκυπριοι τα ξυνουν...και ζηταμε και τα ρεστα.λαμπρα!!!!!!το 74 τα ιμια δυστυχως δεν εμαθαν σε κανενα τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αδελφοί Ελληνες Κύπρου, 10 δις. Οσο δεν τα δίνεται, τα άρθρα και τα σχόλια που θα περιγράφουν μια εικόνα για την άμυνά μας/σας καθόλου αισιόδοξη, θα διαδέχονται το ένα το άλλο.
    Τα χρήματα είναι το τελευταίο. Το πρώτο είναι η απόφαση, αντάμα με την αποφασιστικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά νομίζω είχα διαβάσει ή ακούσει ότι στην Κύπρο υπήρχε και ένα Εθνικό Ταμείο Άμυνας ή κάτι τέτοιο, που είχαν μαζέψει κάπου 6 δις, αλλά από εποχής Χριστόφια και δώθε, τα χρησιμοποποιούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμυνα.

      Και η Ελλάδα δεν πάει πίσω. Με 500 εκ το χρόνο για υλικό και τα υπόλοιπα για μισθούς, τι διαθεσιμότητες και τι εξοπλισμούς θα κάνεις; Αφήνω την εκπαίδευση και το αν ο αριθμός των οπλιτών φτάνει. Αλλά όταν το ελληνικό και κυπριακό πολιτικό προσωπικό, έχουν αποφασίσει πως δεν αξίζει να ρίχνουν τόσα λεφτά, μιας που το τηλέφωνο στη Γουάσινγκτον είναι πολύ φθηνότερο, τι περιμένεις...

      Διαγραφή
    2. Έλεος με την πρακτορίστικη παραπληροφόρηση που κατηγορεί Κύπρο και Ελλάδα.
      Στους Ελληνοκύπριους απαγορεύθηκε από την ΕΕ να εξοπλιστούν, ψάξτε να δείτε ότι μετά την χρηματοπιστωτική επίθεση ενάντια σε Κύπρο τους έβαλαν περιορισμούς, όπως έβαλαν και σε εμάς, για να μας χαλάσουν την άμυνα και να πουλήσουν και τους δύο σε Τουρκία αμαχητί. Τώρα που τους έφυγε η Τουρκία θα εξοπλίσουν μάλλον και Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά ΕΕ και ΝΑΤΟ πάνε για αυτοκτονία.

      Διαγραφή
  8. Πολλοί εξυπνάκηδες έμποροι όπλων θα προσπαθήσουν να πουλήσουν στην Κύπρο και Ελλάδα πολύ σαβούρα. Άριστα έπραξε η Κύπρος με τα Σερβικά πυροβόλα και τα τόσα πολλά άλλα που έχει και δεν τα διαφημίζει.

    Όλοι όσοι είναι σοβαροί στα ζητήματα άμυνας γνωρίζουν ότι η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη ολόκληρη την Τουρκία. Δείτε στη Συρία, που και στην πεδιάδα χάνουν οι Τούρκοι, σε εκτάσεις πάρα πολύ μικρότερες της Κύπρου, και από δυνάμεις που δεν έχουν αεροπορία και δεν έχουν προστασία από θάλασσα και μεγάλα όρη όπως η Κύπρος, και δεν έχουν τα όπλα που έχει η Κύπρος.

    Με βομβαρδισμούς από αέρος και πυροβολικό μόνο, δεν είναι δυνατή η κατάλληψη ορεινών συμπλεγμάτων. Πρέπει να γίνουν τεράστιας κλίμακας ορεινές επιχειρήσεις, πράγμα που δεν έχει μπορέσει να κάνει κανένας στρατός ακόμα και υπερδύναμης όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Για να καταληφθεί η ελεύθερη Κύπρος πρέπει να κατέβει ολόκληρος ο Τουρκικός στρατός με μισό εκατομμύριο δύναμη, πράγμα που θα αφήσει όλη την Τουρκία στους Κούρδους και τις τρεις άλλες εθνότητες που έχουν φτιάξει ένοπλα κινήματα μέσα στην Τουρκία. Δεν μιλάμε για Ελλάδα καν σε αυτό το σενάριο.

    Απατεώνες αναλυτές λένε ψέματα για τις δυνατότητες άμυνας της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια.

    Οι Κύπριοι τόσο στους μεγάλους πολέμους του 20ου και 19ου αιώνα, όσο και ενάντια στη Βρετανία υπήρξαν ανώτερης ποιότητας μαχητές. Η φασιστική προπαγάνδα εναντίον τους που έφτιαξαν οι προδότες του 1974 και τα αφεντικά τους, οι Αμερικανικές, Βρετανικές και Τουρκικές υπηρεσίες, θα έχει άλλα αποτελέσματα από αυτά που μας λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.