9/11/08

Πομάκοι υπό διωγμόν

Η Εμινέ Μπουρουντζή

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Σε κλοιό απομόνωσης κι εκφοβισμού από κύκλους τουρκόφωνων της περιοχής ζουν οι μειονοτικοί της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Οπως καταγγέλλουν, είναι θύματα του σχεδίου με σκοπό να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός περί αμιγούς «τουρκικής μειονότητας».

* Η ιστορία το 2007, όταν ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Τότε, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η τουρκόφωνη εφημερίδα της πόλης «Μιλιέτ» ξεκίνησε άγριο πόλεμο κατά των μελών του, τα οποία χαρακτήριζε «προδότες του τουρκισμού».

* Παρά τις αποζημιώσεις που αναγκάστηκε να πληρώσει ύστερα από αγωγές του Συλλόγου, η εφημερίδα όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά προχώρησε σε τρομοκρατία:
δημοσίευσε τη λίστα των ιδρυτών του Συλλόγου των Πομάκων, η οποία εν είδει προγραφών αναρτήθηκε στα τζαμιά της περιοχής!

* Αποτέλεσμα; Η στοχοποίηση ανθρώπων, οι προπηλακισμοί και η απομόνωση από φανατικούς Τουρκόφωνους. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, λόγω συνωνυμίας, τις «συνέπειες» υπέστη λάθος άνθρωπος. Οπότε η εφημερίδα... ξαναδημοσίευσε τη λίστα, αυτή τη φορά με πατρώνυμα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα «λάθη»!

Εμινέ Μπουρουντζή
* Λόγω των αφόρητων πιέσεων, ήδη 6-7 Πομάκοι, μέλη του Συλλόγου αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν, ζητώντας και «βεβαίωση διαγραφής»... «Η εφημερίδα στοχοποιεί όποιον παρεκκλίνει από τη "γραμμή" ότι η μειονότητα είναι τουρκική», με προφανή στόχο την περιθωριοποίηση κάθε φωνής που υποστηρίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τη μεινότητα της Θράκης συγκροτούν τρεις συνιστώσες: οι Τουρκόφωνοι, οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ταχίρ Κόντε.

* Η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης από τον εισαγγελέα Ξάνθης, βάσει της οποίας μόλις τις προηγούμενες μέρες καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή οι Μπουντούρ Μπιλάλ και Ομέρ Ζεγκίς, εκδότης και δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», για «διέγερση σε διχόνοια και διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Η απόφαση έφερε ανακούφιση στους Πομάκους, όπως λέει στην «Κ.Ε.» η Εμινέ Μπουρουντζή. Και επικαλείται το γεγονός ότι στη διάρκεια των λίγων ημερών που ακολούθησαν τη δίκη, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν από τους 138 στους 210, καθώς «έσπασε σε ένα βαθμό η κατάσταση φόβου».

* Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα αποσπάσματα των επίμαχων δημοσιευμάτων που περιέχονται στη δικογραφία. Σ' αυτά οι ιδρυτές του συλλόγου χαρακτηρίζονται «συνεργάτες των χριστιανών ορθοδόξων, των πιο στυγερών εχθρών στην ιστορία των τουρκομουσουλμάνων αδελφών μας», «καθοδηγούμενοι από το παρακράτος», «δίποδοι σατανάδες».

* Στην επιχειρηματολογία τους οι υπεύθυνοι της εφημερίδας κατηγορούν, επίσης, το ελληνικό κράτος ότι ενώ αντιτάχθηκε στην ίδρυση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης (ΤΕΞ), δέχτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.

* «Η διαφορά των δύο συλλόγων είναι ότι εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για ξεχωριστό έθνος, αλλά για μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που ζει στην Ξάνθη, ενώ και η δραστηριότητά μας -σε αντίθεση με της ΤΕΞ- δεν είναι πολιτική, αλλά πολιτιστική», απαντά ο εκδότης της εφημερίδας «Natpress», Σεμπαϊντίν Καραχότζα. Ο πομάκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι και ο ίδιος έγινε αποδέκτης ανώνυμων απειλητικών τηλεφωνημάτων. «Δεν μας πτοούν, όμως. Είμαστε μέσα στην ίδια μας τη χώρα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον αυτοπροσδιορισμό μας», καταλήγει.

tsakir@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/11/2008

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στο συντάκτη και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για την κάλυψη του θέματος.
    Συγχαρητήρια, Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάββα καλημέρα

    Πόσο συνδεδεμένο μπορεί να είναι το θέμα του κουρδικού με το θέμα της Θράκης ??

    Προσωπικά δεν πιστεύω οτ ι η Θράκη εξυπηρετεί πρωτεύοντα γεωπολιτική στρατηγική για τη Τουρκια !! σε αντίθεση πάντα με το κουρδικό ..

    Θα ήταν χρήσιμη η άποψη σου για το τι πιστεύεις και το κατά πόσο εύκολα μπορούν όλα αυτά να πραγματοποιηθούν …!!!

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάσο καλημέρα
    Τα δυο θέματα είναι ασύνδετα μεταξύ τους.
    Το θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης σχετίζεται με την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να το διαχειριστεί και να εξουδετερώσει τη φασιστική-αφομοιωτική πολιτική του τουρκικού κράτους, όπως αυτή ασκείται από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
    Η Τουρκία επιδιώκει τον εκτουρκισμό των μουσουλμάνων της Θράκης, που φυλετικά δεν είναι Τούρκοι, αυτό το γωνρίζουν όλοι, για να αποκτήσει ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής πίεσης στην Ελλάδα. Στό στόχο αυτό υπήρχε ταύτιση στόχων Τουρκίας-ΗΠΑ για αρκετά τα χρόνια. Πέρισι είδαμε κάποια διαφοροποίηση των ΗΑΠ, που έκαναν αναφορά σε Πομάκους της Ελλάδας που τρομοκρατούνται από το τουρκικό προξενείο και τους εγκαθέτους του στη Θράκη.
    Εκτός της Θράκης, ταυτότητα στοχεύσεων για Τουρκία και ΗΠΑ υπάρχει και στο θέμα της "μακεδονικής μειονότητας" αλλά και των άλλων φλυρετικών ομάδων που κατοικούν στην Ελλάδα και δυνητικά θα μπορύσαν να εξελιχθούν σε "εθνικές μειονότητες".
    Με αυτές τις κινήσεις επιδιώκεται να χτυπηθεί η θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται η ενότητα του ελληνικού έθνους, για να γίνει η Ελλάδα ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις.
    Όσον αφορά το Κουρδικό, αυτό είναι ένα μείζον διεθνές ζήτημα, που επηρεάζει τις ισορροπίες σε μια ευρύτατη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο, τη ΝΑ Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη.
    Υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να βγάζει λίγο περισσότερο μίσος από αυτό που παραδοσιακά τρέφει για την Ελλάδα, λόγω της πολιτικής στήριξης που παρείχε κάποτε η Ελλάδα στο κουρδικό. Ισως και να πιέζει την Ελλάδα για να μην εμπλκαεί και πάλι στο Κουρδικό.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.