8/2/11

Τριάντα χρόνια από την τραγωδία της «θύρας 7»


Το ακατανόητο κι απαράδεκτο τραγικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 21 παιδιά!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Τριάντα χρόνια πέρασαν απο το τραγικό απόγευμα της Κυριακής 8 Φλεβάρη 1981, όπου μέσα σε λίγα λεπτά οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων από τον θρίαμβο του Ολυμπιακού, μετατράπηκαν μονομιάς σε θρήνο. Τη χαρά διαδέχτηκε η θλίψη και ο πόνος και σοκαρισμένοι οι φίλαθλοι από το θέαμα των άψυχων κορμιών που αντίκριζαν στα σκαλιά της θύρας 7, εγκατέλειπαν το Καραϊσκάκη κρατώντας με τις δυο παλάμες το κεφάλι τους.

Το μάτς με την ΑΕΚ είχε τελειώσει με 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά η απώλεια της ζωής 21 ατόμων ( και 59 τραυματιών) παραμέρισε τον θρίαμβο. Και όλα από μια νεανική τρέλα. Να βιαστούν να βγουν από το στάδιο και να λοιδορήσουν στην απέναντι πλευρά τους αντιπάλους τους… Παιδικά καμώματα που ακριβοπληρώθηκαν…
Θα κάνω την περιγραφή, όπως την είχα κάνει και τότε στην εφημερίδα που εργαζόμουν, ως αυτόπτης μάρτυρας…
Όταν ο διαιτητής σφύριξε το τέλος του αγώνα, οι νεαροί ενθουσιώδεις φίλαθλοι, ως ορμητικός χείμαρρος, κατευθύνθηκαν στην έξοδο για να συνεχίσουν τους πανηγυρισμούς με … καζούρα προς τους φιλάθλους της ΑΕΚ αλλά και επευφημίες προς τους παίκτες του Ολυμπιακού. Εκεί , στις σκάλες της καθόδου, ένας νεαρός σκόνταψε κι έπεσε, και μονομιάς οι άλλοι που έρχονταν από πίσω του με ορμή, σκόνταφταν πάνω του, και όσοι έπεφταν καταπλακώνονταν από άλλους χωρίς να μπορούν να σηκωθούν. Τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει αυτόν τον ορμητικό ανθρώπινο χείμαρρο που ποδοπατούσε τους πεσμένους που εμπόδιζαν το κύμα της εξόδου…
΄Οσοι έμειναν πεσμένοι έπαθαν ασφυξία. Και όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν νεκροί, τότε μόνο άρχισε να μειώνεται και η ροή… Το κακό είχε γίνει. Οι υπόλοιποι που έβγαιναν, έβλεπαν σοκαρισμένοι τα πτώματα, έπιαναν το κεφάλι με τις παλάμες από την θλίψη, ενώ κάποιοι αλλόφρονες φώναζαν και οδύρονταν...
Ένας αρχιφύλακας έσπευσε από τον ασύρματο κι ενημέρωσε την ΄Αμεσο Δράση, ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα και σε λίγα λεπτά άρχισαν να μεταφέρονται νεκροί και τραυματίες στο Τζάννειο… Μετά από ένα δίωρο, αλλόφρονες άρχισαν να καταφθάνουν και οι συγγενείς, να ψάχνουν τους δικούς τους, ανάμεσα στα πτώματα που είχαν αραδιαστεί στους διαδρόμους του νοσοκομείου… Και μόλις αναγνώριζαν το μελανιασμένο άψυχο κορμί τους από την ασφυξία, εκτυλίσσονταν σκηνές που δεν άφηναν κανέναν ασυγκίνητο… Μέχρι τα μεσάνυχτα κράτησαν αυτές οι τραγικές σκηνές… Παρών στο Τζάννειο, ανάμεσα στους συγγενείς και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης προσπαθώντας να δώσει κουράγιο αλλά και να μάθει τα αίτια της παράλογης ανθρωποθυσίας.
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας παίχτηκε την επομένη στις κηδείες των θυμάτων. Ευχή όλων να μην επαναληφθεί ποτέ, ένα τέτοιο τραγικό, ακατανόητο και συνάμα απαράδεκτο ατύχημα…
Πολύς λόγος έγινε για το αν η έξοδος της «θύρας 7» ήταν κλειστή ή ανοιχτή. Οι τραυματίες είχαν συγκεχυμένη εικόνα. Μιλούσαν για μισάνοιχτη, ανοιχτή αλλά και κλειστή. Κάποιοι ευφάνταστοι για εντυπωσιασμό και να αποδώσουν αλλού ευθύνες, αποφάνθηκαν με σιγουριά ότι ήταν κλειστή. Κατηφόρισα τα σκαλιά μόνος λίγο πριν λήξει το μάτς και τα ίδια μου τα μάτια βεβαιώνουν ότι ήταν ορθάνοικτη!

Τα θύματα της Θύρας 7

Ανάμεσα στα 21 θύματα της «θύρας 7», ( σε παρένθεση η ηλικία τους) που πέθαναν όλοι από ασφυξία, υπήρχαν, μια 22χρονη ελληνοαμερικανίδα, η Ζωγραφιά Χαϊρατίδου και ο 18χρονος ΑΕΚτζής, Γεράσιμος Αμίτσης.

Αδαμόπουλος Δημήτριος (40)
Αμίτσης Γεράσιμος (18)
Ανδριώτης Σπύρος (24)
Διαλυνάς Ιωάννης (20)
Κανελλόπουλος Ιωάννης (18)
Καρανικόλας Κώστας (26)
Κουρουπάκης Αντώνης (34)
Κωστόπουλος Μιχαήλ (21)
Λεωνιδάκης Σπύρος (18)
Μάρκου Μιχαήλ (27)
Μαχάς Βασίλης (20)
Μπίλας Κώστας (28)
Παναγούλης Ηλίας (17)
Πιτσόλης Αναστάσιος (30)
Πούπος Ευστράτιος (20)
Σκλαβούνης Κώστας (16)
Σπηλιόπουλος Ιωάννης (19)
Τουμανίδης Παναγιώτης (14)
Φίλος Νικόλαος (19)
Χαϊρατίδου Ζωγραφούλα (22)
Χατζηγεωργίου Χρήστος (34)

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News της 6-2-2011

18 σχόλια:

  1. "Ινφογνώμων Πολιτικά

    Ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής"

    Ενα τραγικο ατυχημα που απο εκδηλωση μνημης οπου πηγαιναν ΜΟΝΟ οι συγγενεις και οι φιλοι των θυματων εγινε πανηγυρακι, αντικειμενο εκμεταλευσης και διαφημισης για τον ολυμπιακο 30 χρονια μετα που τραβαει τα φωτα δημοσιοτητας σε ολα τα ΜΜΕ. Με θλιψη μου βλεπω οτι η προπαγανδα του Ολυμπιακου πασοκοκατεστημενου δεν φτανει που βασιλευει παντου αλλα πρεπει να εξαπλωθει και εδω μεσα. Περιμενω αναλογες δημοσιευσεις για τα θυματα αλλων ομαδων οπως τους τους Παοκτζηδες των τεμπων , τον Μπλιονα της Λαρισσας και τον Φιλοπουλο του Παναθηναικου αλλα μαλλον αδικα θα περιμενω.. ποιος τους θυμαται ομως αυτους ε; Δεν ηταν ολυμπιακαρες να ουμ απο το λιμανι και δεν πουλανε.

    Οπως και να εχει παντως..
    Αιωνια τους η μνημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή όλες οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις με την ετικέτα 'Διαφθορά' στο ιστολόγιο έχουν σχέση με εξωτερική πολιτική; Α ρε, σας πονάει τόσο πολύ ο Ολυμπιακός! Μέχρι και την ανθρώπινη τραγωδία προπαγάνδα τη λέτε!
    Αδέρφια ζείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8 Φεβρουαρίου 2011 6:03 μ.μ.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα σου με την ανάρτηση,μια μεγάλη ομάδα της χώρας μας τιμά τον άδικο χαμό τόσων συνανθρώπων μας και οπαδών της ομάδας του Ολυμπιακού,δεν περίμενα ότι μια τέτοια ανάρτηση θα προκαλούσε ένα σχόλιο με τόση εμπάθεια,είναι κρίμα να βλέπεις ανταγωνιστικά ένα τέτοιο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το προβλημα μου εχει να κανει κυριως με το οτι βρισκω ακρως υποκριτικο τον θορυβο και την δημοσιοτητα που πραγματοποειται καθε χρονο γυρω απο το τραγικο συμβαν. Οτι ενα θλιβερο γεγονος εχει γινει αντικειμενο εκμεταλευσης και προπαγανδας πρωτα απο τους ιδιους τους φιλαθλους του Ολυμπιακου. Επειδη δεν ειμαι 20 χρονων θυμαμαι καλα πως αντιμετωπιζοταν το μνημοσυνο των αδικοχαμενων θυματων καθε χρονο. Με σεβασμο και αξιοπρεπεια και το ολο θεμα αρχισε να μεταμορφωνεται επι προεδριας Κοκκαλη στα τελη του 90 αρχες 2000 οπου και μεταμορφωθηκε σε "πανηγυρακι" με επισημους, καμερες και οπαδους να φωναζουν γηπεδικα συνθηματα που καμια σχεση δεν εχουν με το περιστατικο. Εσενα σου φαινεται λογικο να γινεται χωρογραφια με την ημερομηνια του ατυχου συμβαντος στο πεταλο, και να τυπωνονται μπλουζακια πρως πωληση "Δεν ξεχνω" και "Αδερφια ζειτε εσεις μας οδηγειτε";
    ..και το πιο υποκριτικο απο ολα ειναι να διαβαζω ευχες για να μην ξαναγινουν παρομοια ατυχηματα απο "αρμοδιους" και δημοσιογραφους/καφρους οταν τοσα χρονια τωρα δεν εχουν κανει απολυτως τιποτα απο το να περιμενουν την επομενη τραγωδια. Ο κοσμος παει στα ιδια ετοιμορροπα γηπεδα που ειδικα στις μικροτερες κατηγοριες δεν κανουν ουτε για σταβλοι, στοιβαζεται στις ιδιες ακαταλληλες εξεδρες, αντιμετωπιζεται απο τους αστυνομικους σαν ζωο μονο και μονο επειδη φοραει το κασκολ της ομαδας του και κινδυνευει να του ερθει καμια αδεσποτη φωτοβολιδα επειδη ποτε δεν γινεται ελεγχος στην εισοδο.
    Τελειωνοντας ισως να εχεις δικιο και να ειμαι εμπαθης με τον ολυμπιακο αλλα τοση προπαγανδα απλα δεν αντεχεται.Να σαι σιγουρος ομως οτι πολλοι ειναι αυτοι που νοιωθουν οπως εγω και εχουν την ιδια αποψη.

    Υ.Γ το γεγονος οτι αναμεσα στους νεκρους ηταν και ενας Αεκτζης δειχνει πως καποτε οι οπαδοι αντιπαλων ομαδων μπορουσαν να συνυπαρξουν ακομα και στην κερκιδα των πιο φανατικων χωρις προβλημα. Οχι οπως σημερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς 7:84.
    Κάποτε πηαγίναμε όλοι μαζί.
    Ναι 6:26, μας πονάει ο Ολυμπιακός, όχι όμως οπως το εννοεις εσύ αλλά αντικειμενικά. Έστησε ολόκληρο το πρωτάθλημα, διέλυσε έτσι τις άλλες ομάδες και γι' αυτό χωρίστηκαν οι φίλαθλοι και η... Ελλάδα. Έχει κάνει τεράστια ζημιά ο Ολυμπιακός στον τόπο, όχι μόνο ποδοσφαιρική. Ως προς τους νεκρούς, ό,τι νοιώθω για τον κάθε έναν που αφήνει την τελευταία του πνοή νοιώθω και γι' αυτούς. Όχι και αδέλφια. Με την χριστιανική έννοια του όρου ναι, αλλά αυτό που γίνεται είναι σκύλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΠΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν διαφωνώ σε τίποτα με αυτά που γράφεις,απλά θεωρώ ότι το να κατακρίνεις τον Ινφογνώμων για την ανάρτηση αυτή είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Κομματοκρατία και ο γηπεδισμός μας έφεραν στο χάλι που είμαστε σήμερα.

    Οι νεκροί δεδικαίωνται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα ντρέπονται με αυτά που βλέπουν να γίνονται, σκέτη μαφία Μαρινάκης και σία, και εγώ Ολυμπιακός είμαι, αλλά μιλάμε για μεγάλη μαφία, και μας λένε εμάς Βούλγαρους οι άχρηστοι, ο ΘΕΟΣ να τους έχει καλά, εκεί να μας δώ όλους μας!
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑ σταθουμε στο τραγικό γεγονός και ας γίνει παραδειγμα προς αποφυγήν. Ενα τόσο αδικο και συναμα απαραδεκτο συμβαν που στοιχισε τη ζωη σε 21 φιλαθλους... Κρίμα...
    Αιωνία τους η μνημη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια στον κ. Κοντογιαννίδη που εβαλε τα πραγματα στη θεση τους. Η πόρτα ηταν ανοικτη και καποιοι για να δημιουργησουν εντυπωσεις εγραψαν τότε τα αντιθετα. Αν δειτε τα Νέα της εποχης εκεινης εγραφαν οτι ηταν κλειστή για... αντιπολιτευτικούς λόγους. Θα θυμαστε βεβαια, ειχε προηγηθεί το νερο του Καματερού και η "δολοφονία" του Παναγούλη
    οπως ηθελαν να την παρουσιάσουν. Η πόρτα ηταν ανοιχτη, απο εκεί βγηκα κι εγω. Η περιγραφη που κανει ο Κοντογιαννίδης ειναι πέρα για πέρα ααληθινή. Μπραβο του που το θυμηθηκε και το γραφει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ7.
    ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΩΣ Η ΒΙΑ ΜΟΝΟ ΒΙΑ ΦΕΡΝΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΑΦΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΑΔΟΙ.
    Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ.
    ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΤΥΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ! ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 8 Φλεβάρη 1981 . Ημέρα θρήνου για την επιστημονική κοινότητα .

    Πάντως ο τότε Ολυμπιακός , δεν είχε καμία σχέση με τον μετέπειτα Ολυμπιακό της διαπλοκής και της διαφθοράς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εικοσιένας άνθρωποι χάθηκαν για το ΤΙΠΟΤΑ !!!
    Σταματήστε να σκοτώνεστε για ανώνυμες εταιρείες που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και για πολιτική πίεση ώστε να μην ελέγχονται οι ιδιοκτήτες.
    Εάν μας περισσεύουν 21 ζωές, ας τις δώσουμε για άλλο σκοπό.
    Ο επαγγελματικός "αθλητισμός" και ο πρωταθλητισμός είναι απάτη και σκέτη Μ@Λ@ΚΙ@ !!!

    Πολλοί γνωρίζουν και συζητούν ακόμα και τι χρώμα ...κυλοτάκι φοράει κάποιος τριτοκοσμικός ποδοσφαιριστής, ενώ μπερδεύουν την 25η Μαρτίου με την 28η Οκτωβρίου !!!
    ΕΘΝΙΚΟ ΧΑΛΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ !!!
    Αρτος(;) και θεάματα(!!!)
    Η ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗ...

    Για να παραφράσω -κι εγώ- τον Ναζίμ Χικμέτ: " Εάν προσέχαμε τόσο πολύ την δημοκρατία μας, όσο προσέχουμε και τα ποδόσφαιρα, σήμερα η ποιότητα της πολιτικής στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετική" !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τραγικο γεγονος ,
    θα μπορουσε νε συμβει και σημερα δυστυχως

    δειτε και μια αλλη αποψη για τι σημερα

    http://petrosliapis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    Πετρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε άλλο σ' αυτό το thread.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο, κ. Κοντογιαννίδη, έγραψες την αλήθεια την οποία εγώ τότε δεν την είχα διαβάσει στην εφημερίδα που έγραφες. Όταν έλεγα ότι οι δημοσιογράφοι που έγραφαν ότι οι πόρτες ήταν κλειστές και έλεγα ότι ήταν ΨΕΜΜΑΤΑ, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν με πίστευαν.
    Για τους συγγενείς των θυμάτων να ξέρουν ότι αυτή ήταν η αλήθεια, ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ και μάλιστα τουλάχιστον μισή ώρα πριν την λήξη του αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.