15/2/11

Χειροπέδες στην ενηµέρωση Τέσσερις δηµοσιογράφους συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές

Σοκ προκαλεί στην Τουρκία η σύλληψη του γνωστού δηµοσιογράφου και συγγραφέα Σονέρ Γιαλτσίν και τριών άλλων στελεχών µιας ιστοσελίδας της τουρκικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των ερευνών της Εργκενεκόν. Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις και οι οργανώσεις δηµοσιογράφων µιλούν για περιορισµό της ελευθεροτυπίας.
Η αστυνοµία έκανε έφοδο χθες τα χαράµατα στα κτίρια της ιστοσελίδας Odatv, στο σπίτι του αρθρογράφου της «Χουριέτ» και διευθυντή του Odatv Σονέρ Γιαλτσίν, καθώς και στα σπίτια των δηµοσιογράφων Μπαρίς Τέρκογλου, Αϊχάν Μπόζκουρτ και Μπαρίς Πεχλιβάν. Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ηµέρα και στο τέλος οι τέσσερις δηµοσιογράφοι συνελήφθησαν. Σύµφωνα µε δηµοσιογράφους προσκείµενους στο Odatv, οι συλλήψεις σχετίζονται µε την ανάρτηση είδησης, κατά την οποία οι αστυνοµικοί που διεξάγουν τις έρευνες για την Εργκενεκόν έχουν εκπαιδευτεί από αµερικανούς πράκτορες.

«Ο Σονέρ Γιαλτσίν είναι γνωστός σε όλη την Τουρκία και ήταν έτοιµος να ανοίξει τηλεοπτικό κανάλι.

Μας ανησυχεί πολύ αυτό», δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) Τσετίν Σοϊσάλ, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι όλα τα µέσα ενηµέρωσης βρίσκονται υπό πίεση. Η Οµοσπονδία Τούρκων ∆ηµοσιογράφων (TGF) µε ανακοίνωσή της καταδικάζει τις συλλήψεις και ο πρόεδρος της Ενωσης ∆ικηγόρων Κωνσταντινούπολης Ουµίτ Κοτσάσακαλ έκανε λόγο για προχωρηµένο φασισµό.


Χθες οδηγήθηκε επίσης στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς, στρατηγός εν αποστρατεία, Τσετίν Ντογάν, ο οποίος σύµφωνα µε το κατηγορητήριο είναι ο υπ’ αριθµόν ένα κατηγορούµενος στην υπόθεση Βαριοπούλα. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το 2003 επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρµογή πολυδιάστατο σχέδιο αποσταθεροποίησης µε απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου θα ανατινάζονταν και ιστορικά τζαµιά, µε σκοπό να προκληθεί σύγκρουση µε την Ελλάδα.

Με χθεσινές του δηλώσεις ο Ντογάν υποστήριξε ότι η δίκη του, που αναβλήθηκε για τις 14 Μαρτίου, δεν έχει νοµική βάση και πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Στη φυλακή βρίσκονται ακόµη ο πρώην διοικητής της Αεροπορίας Οζντέν Ορνέκ και ο πρώην διοικητής του Ναυτικού Ιµπραήµ Φιρτίνα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4618314 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.