22/2/11

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ «Συζητάμε με όλους για την οριοθέτηση των ΑΟΖ»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Σιγήν ιχθύος τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας σχετικά με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή το Ισραήλ, σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί συνέχεια της κυπριακής.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την απόφαση του Ισραήλ και φάνηκε μάλιστα να... ενοχλείται όταν ρωτήθηκε από την «Ε», μετά τη συνάντησή του, στην έδρα του ΟΗΕ, με τον Μπαν Κι Μουν, για το αν η κίνηση του Τελ Αβίβ διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την οριοθέτηση της ζώνης.

«Εχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία με όλους μας τους γείτονες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η όλη η διαδικασία θα γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο», αρκέστηκε να δηλώσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ημίωρη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία μεταξύ άλλων (Σκοπιανό, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πειρατεία) συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Δρούτσας πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη είχε διαδοχικές επαφές σε Λευκωσία και Λονδίνο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία είχε ζητήσει από την Αθήνα να «προστρέξει» σε βοήθεια, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα εμφανιζόταν ως «αντιπαραγωγικός» συνομιλητής στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος του μήνα, με αφορμή τις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη.

Ο Δημήτρης Δρούτσας ζήτησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Παρασκευής να συνομιλήσει κατ' ιδίαν για 10 λεπτά με τον Μπαν Κι Μουν, όπου του επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να καταγράφονται τα γεγονότα με «αντικειμενικότητα» και ότι «δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις ούτε απλοποιήσεις σε αυτά τα θέματα».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, όπως έγινε γνωστό, τόνισε στον κ. Δρούτσα ότι στις συνομιλίες στη Γενεύη διαπίστωσε «ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά όχι όση θα ήθελε».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

10 σχόλια:

  1. τι να σχολιάσει?ειμαι σίγουρος οτι το βράδυ κοιμάται με αναμενα τα φώτα στο σαλονι και την τουαλετα του...ΜΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ και ξυπνά ιδρωμένος και το...εσώρουχο ειναι λερωμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ...ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΜΠΕΡ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ...
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ...
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΣΥΓΚΗΡΙΑ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑΠΙ..
    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΝ ΕΕ.ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΥΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΒΡΑΧΙΩΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

    ΜΑ ΤΙ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ...

    ΔΡΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΦΟΡΑΔΕΣ...ΚΟΛΗΤΟΣ ΛΕΕΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΠ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ...ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΓΙΝΗΚΑΜΕ ΕΥΖΩΝΟΙ...

    ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΥΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΡΓΑΡΨΕΙ ΠΑΡΑΔΩΣΗ Η ΠΟΛΙΚΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με το θέμα της χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Κατεχόμενων, αυτό -αν πούμε ότι είναι νόμιμο και ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί- τότε βάση του δικαίου της θάλασσας η τουρκοκυπριακή ΑΟΖ δεν ενώνεται με την ελληνική ΑΟΖ. Απλώς δείτε ένα χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μπει η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε. θα πρέπει και να έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αλήθεια ότι οι Βρετανοί λένε ότι και οι βάσεις τους στην Κύπρο έχουν ΑΟΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιοι ψευτο-αριστεροί λένε και καλά ότι οι χάρτες που δείχνουν την Ελλάδα έχουν και σύνορα με γραμμές στην θάλασσα του Αιγαίου ενώ υπάρχουν και τα διεθνή ύδατα.

    Πού είναι τώρα, οεο;
    Άρα τώρα με την ΑΟΖ οι χάρτες πρέπει να περιέχουν όλη της περιοχή από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό και το μέσο της Αν. Μεσογείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11:04 αληθεύει οτι υπαρχει ισχυρισμός τέτοιος απο Βρετανικής Πλευράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/graphics/maps/large/cy-map.gif

    Μα ούτε κι Κυπριακή ΑΟΖ είναι ενιαία συνεχόμενη με βάση τα κατεχόμενα των βάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα γιουσουφάκια δεν σχολιάζουν ποτέ. Έχει βαρύ χέρι ο σεϊζης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το να χαράξουμε κοινή ΑΟΖ με Κύπρο
    δε δίνει μίζα.

    Αν τα δώσουμε όμως τα μισά στον Τούρκο, η Αγία Οικογένεια και οι τσάτσοι της, έχουν να τρώνε πάλι το καταπέτασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.