5/2/11

«ACIK DENIZ»: Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «σκιά» στο Καστελόριζο!

Ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης καταδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει.Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) που εστιάζει την προσοχή του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Αιγαίο, έστειλε το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN 65) για να παρακολουθήσει από απόσταση αναπνοής τουρκική άσκηση η οποία αρχίζει τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για την αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διάστημα 7-11 Φεβρουαρίου στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Μέρος της άσκησης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου, περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας την παρούσα συγκυρία, λόγω των συζητήσεων για την ανακήρυξη ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) η οποία θα εφάπτεται με την αντίστοιχη κυπριακή.

Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες το USN ζήτησε και έλαβε άδεια για την πραγματοποίηση βολών από τα μαχητικά αεροσκάφη του USS Enterprise στο πεδίο βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ», στα ανοιχτά της Άνδρου το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε, το αεροπλανοφόρο θα κατευθυνθεί στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο, για το διάστημα διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης!

Η παρουσία του εκεί φαίνεται πως σκοπό είχε να περάσει το μήνυμα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή άπτονται πλέον των αμερικανικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, τα οποία και προασπίζουν οι ΗΠΑ δια της προβολής ναυτικής ισχύος.

Με απλά λόγια, το μήνυμα είναι ότι για τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ενέργειες – στρατιωτικές ή άλλες – οι οποίες θα διαταράξουν το status quo στην περιοχή. Αυτό καταφανώς συνδέεται με την ασφάλεια του Καστελορίζου, νήσος η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, άρα και στη δημιουργία ασφαλούς στρατηγικού διαδρόμου μελλοντικής μεταφοράς των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εν ολίγοις, για τις ΗΠΑ, το θέμα άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης, άρα πλέον αποτελεί ζωτικό εθνικό συμφέρον.
Defencepoint.gr/

15 σχόλια:

  1. Γιατί αυτή η δύσμοιρη Ελλάς πρέπει πάντα να έχει κάποιον νταβατζή είτε εξ ανατολών, είτε εκ δυσμών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως η ανωτέρω κινήσεις που αναφέρετε σχετίζονται με τα πράγματι ιστορικά γεγονότα που ζούμε και αφορούν αλλαγή πολιτικών καταστάσεων σε πολλές χώρες ταυτόχρονα;
    Προσωπικά μου φαίνεται πιο λογικό,
    από το να στέλνουν οι Η.Π.Α στην περιοχή ολόκληρο Βattle Group (ένα αεροπλανοφόρο σχεδόν πάντα συνοδεύεται) μόνο και μόνο για υποθέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
    Υ.Γ Στην Άνδρο το πεδίο βολής ονομάζεται Π.Β ΑΝΔΡΟΥ και όχι ΚΑΡΑΒΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Καράβια είναι στο Μυρτώο πέλαγος, ανατολικά της Μονεμβασιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ νοιώθουν την ανάγκη να στείλουν ένα τόσο σαφές μύνημα,με ένα τέτοιο τρόπο στην Άγκυρα,εμένα μου λέει ότι δεν την ελέγχουν και ανυσηχούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γι'αυτούς είναι το μήνυμα ή μήπως για ακόμα μια κατάσταση όπως Ιμια;
    Για να ελέγξουν αντιδράσεις;
    Πιστεύω ακράδαντα πώς θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως έχω ξαναπεί το συμφέρον της δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) και Ισραήλ είναι το Καστελόριζο να έχει την ΑΟΖ που προβλέπεται από το δίκαιο της θάλασσας.
    Αν περάσει αυτό που θέλουν οι Τούρκοι τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε πολλές χώρες. Η Βενεζουέλα (αντίπαλος των ΗΠΑ) που επίσης δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας θα θελήσει να γίνει το ίδιο στην Καραϊβική εις βάρος μικρών νήσων που κάποια είναι ανεξάρτητα και κάποια ανήκουν σε ευρωπαϊκά κράτη, αλλά που έχουν μεγάλη ΑΟΖ και περιορίζουν της Βενεζουέλας.

    Επίσης μία πανίσχυρη Τουρκία που να ελέγχει όλους τους δρόμους ενέργειας (Καύκασος, Βόσπορος, κτλ) δεν είναι προς το συμφέρον των δυτικών.
    Η Ελλάδα είναι πιο σταθερή/αξιόπιστη χώρα (ή πολλοί μπορούν να πουν ελεγχόμενη) από οποιαδήποτε αραβική/μουσουλμανική στην Αν.Μεσόγειο.
    Το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ είναι η σφήνα στον αραβικό κόσμο, στα νεοοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας και η μόνη διέξοδος του Ισραήλ προς τη δύση. Η Ε.Ε. δεν θα εξαρτάται από την Τουρκία για την διέλευση ενέργειας.

    Οποιαδήποτε παραχώρηση ιδίως για το Καστελόριζο ή έστω και διαπραγματεύσεις είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ και αυτός που το αποφασίσει και όσοι τον υποστηρίξουν θα είναι και αυτοί ΠΡΟΔΟΤΕΣ στους οποίους αξίζουν τα ισόβια ή ο θάνατος.

    Τώρα αν οι Τούρκοι θέλουν συν-διαχείριση για το Ανατολικό Αιγαίο τότε δεν γίνεται να τους το δώσουμε απλά! Μόνο αν μας δώσουν και αυτοί κάτι! Ίσως την Ίμβρο και την Τένεδο! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Οι Η.Π.Α, που είναι η χώρα προστάτης του Ισραήλ, βλέπουν το Ισραήλ να περικυκλώνεται από, εχθρικά στη δύση, ισλαμικά καθεστώτα. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη απεξάρτησης τους από υδρογονάνθρακες ελεγχόμενους από ισλαμιστές, καθιστά αναγκαία εκ μέρους των Η.Π.Α την υποστήριξη του ενιαίου χώρου Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ. Νομίζω ότι ο κύβος ερρίφθη: Την κατάλληλη στιγμή οι Η.Π.Α θα μας παροτρύνουν να ανακυρήξουμε την Α.Ο.Ζ μας με την Κύπρο, κάτι που τους είναι απαραίτητο για την ενεργειακή τροφοδοσία της δύσης με τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου, χωρίς την παρεμβολή και τον έλεγχο ισλαμικών χωρών. Αυτό που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα είναι να μην αναγκαστεί να δώσει ανταλλάγματα στο Αιγαίο ή στη Θράκη για αυτή τη θετική εξέλιξη, αφού ούτως ή άλλως εξυπηρετεί εξίσου και τις Η.Π.Α και το Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα αν μας δώσουν Ίμβρο και Τένεδο δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτα... Τι να δώσεις μετά όταν θα τα έχεις όλα... και μετά ξυπνήσαμε... πάντως στις ειδήσεις λένε ότι θα πάει απέναντι Μαρμαρίδα και θα συμμετάσχει στην Τουρκική άσκηση. Πού το είδατε εσείς ότι θα είναι σκιά στο Καστελλόριζο και θα παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την Τουρκική άσκηση; Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται... Και δεν ξέρω κι αν τα ονειρεύεται σίγουρα γιατί πολύ φοβάμαι ότι είμαστε ταγμένοι στην Τουρκιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @5:12
    τα δεδομενα ειναι πολυ πιο περιπλοκα ...
    Την πραγματικοτητα ουδεις θα στα αναλυσει.
    Ειναι η ιστορια που δεν γραφεται...
    σε κανενα κειμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι! Από πότε οι ΗΠΑ μας αγάπησαν τόσο πολύ; Γιατί νομίζουμε ότι ήρθαν για να προστατέψουν το Καστελόριζο; Μήπως η δύναμη των ΗΠΑ στην πραγματικότητα σταθεί εμπόδιο στις Ελληνικές Δυνάμεις να σώσουν το Καστελόριζο εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να το καταλάβουν; Γιατί πανηγυρίζουμε με τα μυαλά μας; Πως είδαμε το μήνυμα, ότι «Με απλά λόγια, το μήνυμα είναι ότι για τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ενέργειες – στρατιωτικές ή άλλες – οι οποίες θα διαταράξουν το status quo στην περιοχή.»; Μήπως διέλαθε μόνο της δικής μου αντιλήψεως κάποιο γραπτό τεκμήριο αυτού του σπουδαίου μηνύματος; Ποιος φωστήρας τα διαδίδει αυτά; Φυσικά και είναι «Ασυνήθιστη αμερικανική ενέργεια κατά τη διάρκεια τουρκικής αεροναυτικής άσκησης…» η παρουσία του Αμερικανικού Ναυτικού (USN). Να είμαστε λοιπόν συνετοί και επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις μας και να αφήσουμε τους χαζοχαρούμενους πανηγυρισμούς για τους δήθεν σωτήρες μας. ΞΕΧΝΑΤΕ ότι το 1974 οι ΗΠΑ έλεγαν στους Τούρκους «…εμείς θα φωνάζουμε και εσείς θα προχωράτε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άρχισαν να αφυπνίζονται οι Έλληνες πού είναι στήν Αμερική μετανάστες!
    Φοβούνται μήπως ζητήσουν νά γίνει Ανεξάρτητος Κράτος μιά περιοχή τής Αρκαδίας!!!(με αυτό τό όνομα υπάρχουν περίπου καμιά τριανταριά ίσως περισσότερες...)
    Χα..Χά,...Χά...
    Σενάριο Φανταστικό!
    Σατιρικός Σ ΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προβλέπω συμφορά αλά Κύπρο
    οι Αμερικάνοι δεν είναι ούτε σύμμαχοι ούτε φίλοι της Ελλάδας, και το πιόνι ΓΑΠ δεν τοποθετήθηκε τυχαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1:19, το παρατράβηξες... το 1974 δεν είναι 2011, δηλαδή όχι ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλα αλλά το 1974 δεν προεξοφλεί οπωσδήποτε κάτι για σήμερα και σιγά μην έστειλαν αεροπλανοφόρο οι Αμερικάνοι για να εμποδίσουν την..... γκούχου γκούχου ... Ελλάδα... Είπαμε και σωστά, να μην πανηγυρίζουμε τόσο εύκολα αλλά όχι και να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εντάξει,δεν είναι φίλοι μας ούτε εχθροί μας, έχουν συμφέροντα, και τι άλλο μας έφερε εδώ που είμαστε δηλαδή, τα συμφέροντα, αλλά δεν είναι πάντα κακά, το 1821 φτιάχτηκε το κράτος το 1912 μεγάλωσε και το 1919-1922 αν ήταν λίγο διαφορετικά δεν θα είχαμε την κόκκινη μηλιά, αλλά την ανατολική Θράκη πολύ πιθανά, θα την είχαμε, τώρα οι φίλοι μας οι Τούρκοι απογειώθηκαν με την οικονομία του και για μεγάλη μας τύχη έχουν τον Νταβούτογλου να τους φουσκώνει τα μυαλά, οι Τούρκοι σπέρνουν άνεμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιθανόν να γίνει της ''Αιγύπτου'', στα κατεχόμενα. Ενδεχομένως το αεροπλανοφόρο να ήλθε, για να μην κουνηθεί η Τουρκία (ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.