5/2/11

«Σεισμός" που μπορεί να προκαλέσει «μια ανεπανόρθωτη ήττα για την Αμερική».

Οι Ιρανοί ηγέτες χαιρετίζουν το "Ισλαμικό ξύπνημα" της Αιγύπτου

Για το νούμερο ένα του ιρανικού καθεστώτος, ο Αγιατολάχ Khamenei, η αιγυπτιακή κρίση είναι ένας «σεισμός" που μπορεί να προκαλέσει «μια ανεπανόρθωτη ήττα για την Αμερική».

Ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ αναλύει το κίνημα της αμφισβήτησης στην Αίγυπτο ως ένα "ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα". Η ιρανική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται και αυτή επίσης για τις διαδηλώσεις, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
 «Το ξύπνημα του αιγυπτιακού ισλαμικού λαού είναι ένα κίνημα για ισλαμική απελευθέρωση, και, εξ ονόματος της ιρανικής κυβέρνησης, χαιρετώ τον λαό της Αιγύπτου και της Τυνησίας.» Με μαύρο τουρμπάνι και γκρίζο μούσι, ο Αγιατολάχ Khamenei περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να βγει από την σιωπή του. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομιλία του της Παρασκευής, που αναμεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική τηλεόραση, συμπίπτει με την επέτειο των 32 ετών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ενώ αντιμετωπίζει στο εσωτερικό την μεγαλύτερη κρίση νομιμότητας του καθεστώτος μετά την πτώση του Σάχη, τον ακούσαμε να σύγκρίνει την ιρανική επανάσταση του 1979 με τις εξεγέρσεις που σήμερα ταλαντεύουν τον αραβικό κόσμο, και ιδίως την Αίγυπτο. Για τον υπ’ αριθμόν ένα του ιρανικού καθεστώς, πρόκειται για «ένα σεισμό» που μπορεί να προκαλέσει «μια ανεπανόρθωτη ήττα στην Αμερική» και να ακυρώσει την Συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ που υπεγράφη το 1979. "Εάν η Αίγυπτος θέτει τέρμα σε αυτή τη συμμαχία και ξαναπαίρνει την πραγματική της θέση, «τι μεγάλο γεγονός θα ήταν για την περιοχή! Θα πραγματοποιούνταν όλες οι τελευταίες προφητείες του αποθανόντος ιμάμη», τόνισε κατά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, υπαινίσσώντας τον Αγιατολάχ Ruhollah Χομεϊνί, ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ονειρευόταν τότε την εξαγωγή της ιρανικής επανάστασης.

Αλλά τριάντα δύο χρόνια αργότερα, οι καιροί αλλάξαν. Και όπως αποδείχθηκε μέσω της επανάστασης της Τυνησίας: οι σημερινές αξιώσεις εκφράζονται, σε μεγάλο βαθμό, από μια διψασμένη νεολαία για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, που τρέφεται περισσότερο με συνθήματα που μεταφέρονται στο Facebook παρά με στίχους του Κορανιού που απαγγέλλονται στους τεμένους. Όπου το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ιρανικής αντιπολίτευσης για τις διάφορες επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο. Για την τελευταία, αν υπάρχει σήμερα οποιοδήποτε παραλληλισμός, θα πρέπει να αναζητηθεί στις μετεκλογικές διαμαρτυρίες του καλοκαιριού του 2009 – και όχι στην επανάσταση του 1979.
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ο Mir Hossein Mousavi, ο κύριος αντίπαλος του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ στις εκλογές του Ιουνίου 2009, εκφράζει ανοικτά τον θαυμασμό και την αλληλεγγύη του προς τους αραβικούς λαούς. "Τα συνθήματα του ιρανικού έθνους που είχε κατέβει στους δρόμους το 2009 έφθασαν μέχρι την Αίγυπτο", λέει περήφανα, θεωρώντας ότι η φλόγα των Ιρανών διαδηλωτών έδρασε με βεβαιότητα ως καταλύτης της πρόσφατης εξέγερσης στη Τυνησία που σήμερα μεταβιβάζεται στις γειτονικές χώρες.

Αποδυναμωμένη από μια αμείλικτη καταστολή, το ιρανικό "πράσινο κύμα" δεν πέτυχε να επιφέρει την επιθυμητή αλλαγή. "Η Τυνησία μπόρεσε, το Ιράν δεν μπόρεσε" («Tunes tunes, Iran na tunes») λέει ένα λογοπαίγνιο στο διαδίκτυο. Η τρέχουσα αναταραχή του αραβικού κόσμου προφανώς ξαναέβαλε το ιρανικό κίνημα αμφισβήτησης στην επικαιρότητα .
Το μαρτυρεί η νέα έκκληση της Zahra Rahnavard, η σύζυγος του Moussavi προς όλες τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής: "Εσείς οι καταπιεσμένες γυναίκες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και άλλων χώρων, έχετε ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αγώνα των λαών, λαμβάνοντας την θέση σας πλάι στο έθνος σας και αντιστεκόντας κατά της τυραννίας και της καταστολής."
Delphine Minoui   04/02/2011
 Le Figaro 

10 σχόλια:

  1. δυστυχώς φοβάμαι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο για τους φανατικούς του ισλάμ να επιβάλλουν την ατζέντα τους στην αίγυπτο

    αρκούν μερικές ένοπλες προβοκάτσιες, όπως βόμβες στο ψαχνό...

    Δυστυχώς ο γιωργάκης έκλασε μέντες και δεν πήγε κάιρο.

    Να του πει κάποιος πως ο όταν είχε έρθει εδώ ο Τσώρτσιλ για να φτάσει από τον πειραιά στο "Μεγάλη Βρετάνια", στο Σύνταγμα, χρησιμοποίησε τανκ. Και στη διαδρομή δεχόταν καταιγισμό από ελαφρά πυρά. Ενώ λίγο έλειψε οι αντάρτες να ανατινάξουν το ίδιο το "Μεγάλο Βρετάνια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να και το κακό θέατρο:

    Η μαριονέτα των ΗΠΑ,
    ο μουλάς που βρίσκεται σήμερα εκεί που βρίσκεται χάρη στον Κάρτερ

    για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης
    βρίζει τον ευεργέτη του, τις ΗΠΑ
    και ειδικά Ομπάμα και Κλίντον...

    Ναι, μουλά μας

    Οι ΗΠΑ που από την πρώτη στιγμή κόπτονται να φύγει ο Μουμπάρακ

    θα πάθουν μεγαααάλη "ζημιά"
    από την Μουσουλμανική Αδελφότητα

    την οποία Μουσουλμανική Αδελφότητα
    δημιούργησε η MI6 την δεκαετία του 1920
    και της οποίας τα υψηλόβαθμα στελέχη ήταν και
    είναι πρακτόρια της CIA*
    --------------------------------
    *σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δούμε τι σημαίνει μία Ισλαμική Αίγυπτος τύπου Ιράν:
    - Νέο μέτωπο για το Ισραήλ.
    - Αυξημένες πιθανότητες για θερμά επεισόδια ή μικρές μάχες ή πλήρη πολεμική εμπλοκή
    - Στρατηγικό πρόβλημα για την δύση (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ισραήλ) λόγω του ισλαμικού ελέγχου στα στενά του Σουέζ και των αγωγών ενέργειας στην βόρεια Αφρική (και προς το Νταρφούρ!).
    - Πρόβλημα για το Ισραήλ στην Γάζα λόγω της πολύ ευκολότερης μεταφοράς οπλισμού
    - αναλόγως των σχέσεων που θα αναπτυχθούν με το Ιράν η Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση ιρανικών κατασκοπευτικών ενεργειών στην Μεσόγειο και το Ισραήλ.
    κτλ κτλ

    Βέβαια το όλο θέμα είναι πολύπλοκο το πως μπορεί να εξελιχθεί και τι απειλή θα είναι η Αίγυπτος για την Μεσόγειο και το Ισραήλ. Είναι σίγουρο πως από στρατιωτικής άποψης η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει και να κρατήσει σε υπηρεσία τον δυτικό εξοπλισμό όπως τα άρματα μάχης Amraams και τα μαχητικά F-16. Ίσως να υπάρξουν και αυτομολήσεις ή προληπτικές καταστροφικές ενέργειες νατοϊκών / ισραηλινών.

    Από όλο αυτό το σκηνικό η Ελλάδα αποτελεί την μόνη αξιόπιστη χώρα μεταφοράς ενέργειας από την Ευρώπη από/προς το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές*.

    *Εμάς τις ελβετικές αρχές μπορείτε ελεύθερα να μας φωνάζετε και τραπεζίτες τοκογλύφους.
    Είμαστε ένα και το αυτό.

    Ραβίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιώνουμε την Γαλλική επανάσταση του αραβικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασφαλώς ο αγιατολλάχ είναι ο Χαμενεϊ που κάνει τις δηλώσεις και όχι ο προ πολλού εκδημήσας Χομεϊνί (!), όπως εν παραδρομή γράφεται στην αρχή του άρθρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να στειλουμε την ΜΗ εβραια Κριστιανα Αμανπουρ εκει για να μας τα πει καλυτερα.
    Μην μαθαινουμε τα γεγονοτα μονο απο τους Ελβετους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Αιγυπτος ειναι Σουνι και το Ιραν ειναι Σια αρα δεν υπαρχει περιπτωση να δουμε κατι σαν το δικο μας "Ελλας Γαλλια συμμαχια".Δεν ζευγαρωνει ο σκυλος με την γατα.
    Οι Αμερικανοι εχουν την εναλλακτικη λυση για τον Μουμπαρακ τουλαχιστον εδω και 15 χρονια.Θυμαστε απο ποτε αρχισε να ακουγεται το ονομα του Μπαραντει?Ασε που και αυτος εχει αντικαταστατη με οχι και τοσο κοσμικο προφαιλ.
    Η Αιγυπτος απειλη για το Ισραηλ?Σε 5 μερες τους ξαναπανε στην παλαιολιθικη εποχη απο την νεολιθικη που ειναι τωρα.Με τον πολεμο κατα της χεζμπολα δεν μπορουσαν να χτυπησουν "ολοκληρωτικα" γιατι η χεζμπολα δεν αντιπροσωπευει ολον το Λιβανο και επρεπε να κρατηθουν καποιες ισσοροπιες,το Ισραιλ εχει ακομη υποστηρικτες εκει,αν οχι απο αγαπη αλλα απο αναγκη.Συν το γεγονος οτι ειχαν υποτιμησει τον οπλισμο και την οργανωτικη εξελιξη της.
    Το παθημα τους εγινε μαθημα και οι Ισραηλινοι εχουν δειξει οτι μαθαινουν γρηγορα απο τυχον σφαλιαρες.
    Ποια Γαλλικη επανασταση φιλε μου?Ο αραβας στο γηπεδο παει και φωναζει "αλλα ουακμπαρ".

    Crow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου κορακι.
    6 Φεβρουαρίου 2011 3:18 μ.μ.
    Προσεξε μη σου φυγει το εβραιοσκουφι εκει στα "αψηλα" που πετας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 6 Φεβρουαρίου 2011 1:48 μ.μ.

    Λάθος μου, ευχαριστώ για την υπόδειξη. Το διόρθωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.