3/2/11

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Μέσης Ανατολής βλέπουν την Τουρκία ως μοντέλο


Η πλειοψηφία των κατοίκων της μέσης και Μέση Ανατολή θεωρούν την Τουρκία ως μοντέλο και απόδειξη ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία είναι συμβατά, σύμφωνα με μια έρευνα από γνωστό τουρκικό Ερευνητικό Ινστιτούτο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση του τούρκικου ιδρύματος για τις οικονομικές και κοινωνικές μελέτες (Tesev), τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2010, δείχνει ότι το 66% των 2 300 ερωτηθέντων στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Ιράν, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία και στα παλαιστινιακά εδάφη, βλέπουν την Τουρκία ως μοντέλο ανάπτυξης.
Όταν ερωτήθηκαν τους λόγους γιατί η Τουρκία μπορεί να είναι ένα μοντέλο, 15% των ερωτηθέντων τονίζουν " η μουσουλμανική ταυτότητα" και σε φθίνουσα σειρά, η οικονομία της, το δημοκρατικό καθεστώς της και "η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων".

Τα άτομα που απορρίπτουν την ιδέα ενός "τουρκικού μοντέλου", ήτοι το12%, κατέκριναν το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας, ένα μικρότερο αριθμό την χαρακτήρισαν «μια χώρα όχι αρκετά μουσουλμανική" ή «δεσμευμένη προς τη Δύση».

Εβδομήντα-τρία τοις εκατό των Τούρκων πιστεύουν ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη. Το 78% δηλώνουν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της, και το ίδιο ποσοστό υποστηρίζουν την τουρκική διαμεσολάβηση στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε την συμπάθειά του αραβικού κόσμου με την κριτική του κατά του Ισραήλ και με την στήριξη που επέδειξε προς τον Παλαιστινιακό αγώνα. Από την ανάληψη της εξουσίας από τη κυβέρνηση του, προερχόμενη από το ισλαμικό κίνημα, το 2002, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, του αραβικού κόσμου και του Ιράν γνώρισαν μια κάθετη ανάκαμψη.
LEMONDE.FR | 03.02.11 |

12 σχόλια:

  1. Ας πάνε να ζήσουν εκεί τότε!!! (Το δημοκρατικό καθεστώς μου άρεσε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ειναι το φανερο οπως εχω γραψει,το κρυφο ειναι ο δακτυλος του ξεσηκωμου.Κωλοφαρδος ο μουστακιας που του βγαινει το σχεδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εικονική πραγματικότητα μιας Τουρκίας υπο ανάπτυξη, είναι φυσικό να ξεγελά τους Άραβες, που ζούνε χρόνια τώρα με καθεστώτα "κληρονομικού δικαίου". Πέρα απο την επίπλαστη εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία, δεν αντιλήφθηκαν φαίνεται το βαθύ κράτος, ούτε την καταπίεση των εθνοτήτων, ούτε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Βλέπουν έναν παράδεισο, αφού συγκρίνουν τη δική τους ανελευθερία με κάτι καλύτερο. Είναι φυσικά και η αλλαγή της παγιωμένης μέχρι τώρα πολιτικής της Τουρκίας. Η ίδια για να πετύχει αυτή τη "συμπάθεια", επενδύει τελευταία σε επιθέσεις φιλίας σε όλους αυτούς με τους οποίους χρόνια τώρα ήταν απέναντι. Ρόλο παίζει και το ισλαμικό χαρτί που έχει κάνει σημαία της πολιτκής του ο Ερντογάν. Όμως ξεχνούν γρήγορα την ιστορία και γρήγορα θα βρεθούν να τους ηγεμονεύει μια νέα μεταλλαγμένη Οθωμανική δυναστεία, χειρότερη απο την παλιά των Σουλτάνων. Γι αυτό όπως έλεγε ο Βίας ο Πριηνεύς,625-540 π.Χ.:
    Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμ τι άλλο θα έβγαζε το τούρκικο ιδρύμα που έκανε την έρευνα; Ότι μοντέλο είναι το Αφγανιστάν. Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Τουρκια "δημοκρατικο μοντελο", ωραιο ανεκδοτο! Ανεκδοτα με τον Τοτο δεν εχουν στην Μ. Ανατολη;Αληθεια τους Κουρδους τους εχει ρωτησει κανεις τι "δημοκρατικη" καταπιεση υφιστανται η πολυ απλα οι "αμεροληπτοι ερευνητες" οι οποιοι "ολως τυχαιως" ειναι τουρκοι μαλλον δεν τους θεωρουν ανθρωπους καθοτι ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ "την ευτυχια του να ειναι τουρκοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "μια έρευνα από γνωστό τουρκικό Ερευνητικό Ινστιτούτο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχαχα μπουνταλα γιουσουρουμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε καλά... Τέτοια να σκεφτεστε και μετά να μη παραπανιέστε που σας λένε ταγκαλάκια. Θέλτε να διώξετε τους δικτάτορες και είναι μοντέλο η Τουρκία;;; Καθίστε όπως είστε. Καλύτερα είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΛΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΜΕΑΣ ΓΙΑ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ,ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙ!!!!

    ΚΟΠΡΙΔΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΗΣ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΨΕΥΤΟΚΡΥΠΤΟΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΑΣ ΤΟΥς ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΜΑΓΓΕΔΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ.
    ΚΥΠΡΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "δείχνει ότι το 66% των 2 300 ερωτηθέντων στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Ιράν, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία και στα παλαιστινιακά εδάφη, βλέπουν την Τουρκία ως μοντέλο ανάπτυξης"

    χαχαχα! το τουρκικό ίδρυμα ρώτησε 2.300 από όλη τη Μέση Ανατολή!

    Και είναι τώρα αυτό σοβαρή έρευνα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.