8/2/11

"Έφερα επενδυτές και δεν τους έβγαλαν βίζα"!



του Νεκτάριου Β. Νώτη 
Την ώρα που ένα από τα βασικά ζητούμενα στην ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων… 

Την ώρα, που οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα αναγκαίες στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία… 

Την ώρα, που η τρόικα πιέζει για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων… η γραφειοκρατία, η τυπολατρία και η διαφθορά φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένες και κρατούν καλά σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και στον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους ξένους επενδυτές.



Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό, που περιγράφει στο Capital.gr ο Dr Saleh Jallad, αντιπρόεδρος της Consolidated Contractors Company, εταιρία με παρουσία στην Ελλάδα. Ο κ. Jallad υποστηρίζει ότι πριν από ένα μήνα προσπάθησε να φέρει στη χώρα μας ομάδα Αράβων υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν. Ο λόγος; Το προξενείο μας δεν τους εξέδωσε βίζα! Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με βάση τη συνθήκη Σένγκεν, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την έκδοση του συγκεκριμένου εντύπου σε υπηκόους χωρών, που δεν την έχουν υπογράψει. Η λίστα των λόγων, βάση των οποίων μπορεί να μην εκδοθεί η βίζα, είναι τόσο μακροσκελής, ώστε η άρνηση μπορεί να προκύψει ακόμα και αν η φυσιογνωμία του θεωρηθεί «ύποπτη» από τον αρμόδιο υπάλληλο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι ανά τον κόσμο Έλληνες διπλωμάτες να ενεργούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με περισσή σχολαστικότητα, σε ό,τι αφορά το γράμμα του νόμου και, είτε να μη εκδίδουν βίζα, είτε –όταν εγκρίνουν την έκδοση– αυτή να χορηγείται μετά από δύο και τρεις εβδομάδες. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κυκλωμάτων και επιτηδείων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι έξω από προξενεία και προσφέρουν με το αζημίωτο ταχύτατη διεκπεραίωση της σχετικής υπόθεσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία ή την Ισπανία, να πάρουν τη βίζα από εκεί, όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο ευέλικτες, και στη συνέχεια να έρθουν στη χώρα μας!

Το πρόβλημα με την έκδοση βίζας περιέγραψε ο κύριος Jallad στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της ημερίδας Go Intenational, που διοργάνωσε η Eurobank στη Λευκωσία, παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

Το Capital.gr απευθύνθηκε στον κύριο Κουβέλη για το θέμα. Ο υφυπουργός δήλωσε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί, προσθέτοντας ότι δίνονται ήδη κατευθύνσεις στα προξενεία να διευκολύνουν τις διαδικασίες, ενώ είπε ότι εξετάζεται και η περίπτωση του outsourcing… να δοθεί, δηλαδή, σε ιδιωτική εταιρία η διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάει κανείς ότι το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και σε τουρίστες, που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

6 σχόλια:

  1. Απ' εκεί φαίνεται πόσο τους ενδιαφέρει η χώρα.

    Δεν εκδίδουν βίζα στους επενδυτές, αλλά εκδίδουν αβέρτα άδειες στους λαθρομετανάστες, παρά τις διαβεβαιώσεις Παπαουτσή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πείτε στον κύριο Jallad ότι ο ανταγωνισμός του από συμπατριώτες του είναι σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πείτε στον κύριο Jallad ότι ο ανταγωνισμός του από συμπατριώτες του είναι σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα..."

    Και ποιός να του πουμε οτι μας το είπε;
    Να του μιλήσουμε αόριστα για μια ανωνυμη "κοπελιά";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Να του μιλήσουμε αόριστα για μια ανωνυμη "κοπελιά";"

    1. Σημασία έχει ΚΥΡΙΩΣ το μήνυμα και όχι ο αγγελιοφόρος: αυτές τις μικροχωριάτικες λογικές εφαρμόζετε παντού και γιαυτό είμαστε υπό κατοχή.
    2. Το ρόλο εντός Ελλάδος κάποιου ονόματος από αυτή τη χώρα τον ξέρουν και οι πέτρες εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι λες πως δεν τον ξέρεις σημαίνει ότι είτε κατέβηκες από το πουθενά, είτε ότι σε ενδιαφέρει η προσωπική αντιπαράθεση, συνεπώς δεν έχει αξία να σου πιάσω κουβέντα, όποιος και αν είσαι.
    3. Άσε που με το "κοπελιά", μάλλον για τον τζίμη σε κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο τυρί να δεις και αμέσως πηλαλάς έξω απ την τρύπα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5:53 μ.μ.

    "νόστιμο" το σχολιάκι σου αλλά η μόνη εθνική εισφορά του είναι η φωνή ότι είσαι συστεμικός και κάνεις τα πάντα για να μη δει αυτός ο τόπος μια άσπρη μέρα: γύρνα στην αργομισθία σου, στη γραφειοκρατία σου, στο "και ποιός είναι αυτός ο εξωτερικός που θα μου πει εμένα τί να κάνω, άμα θέλω φέρνω κάποιον από αυτούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί μέχρι σήμερα" και απόλαυσε τα δημιουργικά αποτελέσματα - και μαζί με σένα, η ταλαιπωρημένη πατρίδα (όχι σου: η πατρίδα σου είναι η σιγουριά της αργομισθίας σου και των "έξτρα" που πλέον αυξήθηκαν).

    Ο κοσμάκης πεινάει και κάτι τέτοιοι σαν και σένα εξασφαλίζουν τα κεκτημένα στους έχοντες και τη δυστυχία στους υπολοίπους.

    Εσύ προφανώς δεν πηλαλάς μόλις δεις τυρί γιατί έχεις χορτάσει από το καλύτερο του Moose House...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.