18/2/11

Αίγυπτος: εξέγερση για μια χούντα;


του Δελαστίκ
Πέρα από την απομάκρυνση του τυράννου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, απολύτως τίποτα άλλο δεν έχει κριθεί στην Αίγυπτο. Το βέβαιο είναι ότι ο πρώτος γύρος της λαϊκής εξέγερσης έληξε, αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι γύροι αναμέτρησης του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλωτές.
Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή, τότε τα κέρδη της εξέγερσης -η ανατροπή του Μουμπάρακ- ενδέχεται να αποδειχθούν εντελώς αναντίστοιχα προς το εύρος, τον παλλαϊκό χαρακτήρα και το μεγαλείο της.
Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της εξέγερσης είναι η απαλλαγή από τον Μουμπάρακ και η εγκαθίδρυση μιας... στρατιωτικής χούντας - και μάλιστα από το καθεστώς Μουμπάρακ χωρίς τον πρόεδρό του!
Ο αιγυπτιακός στρατός είχε την εξουσία πριν, ο αιγυπτιακός στρατός την έχει και τώρα - και μάλιστα σε ωμή μορφή, χωρίς κοινοβούλιο και χωρίς σύνταγμα.
Υποτίθεται ότι το ίδιο καθεστώς που έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο τουλάχιστον επί σαράντα χρόνια, το ίδιο καθεστώς θα οδηγήσει τη χώρα στον... εκδημοκρατισμό! Το σχήμα είναι εμφανώς οξύμωρο. Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι εντελώς άλλη είναι η αντίληψη περί δημοκρατίας των στρατηγών του δικτατορικού καθεστώτος και εκείνη του εξεγερμένου λαού.
Αν λοιπόν η στρατιωτική χούντα αφεθεί ανενόχλητη να καθορίσει αυτή τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αιγυπτιακής δημοκρατίας, αυτό που θα προκύψει δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που ονειρεύτηκαν οι ηρωικοί διαδηλωτές. Η θυσία των εκατοντάδων νεκρών θα έχει πάει στράφι.
Ούτε για τα μάτια του κόσμου η στρατιωτική χούντα δεν έκρινε αναγκαίο να σχηματίσει μια έστω κατ’ όνομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας απαρτιζόμενη από πολίτες, εκπροσώπους πρωτίστως των εξεγερμένων, κάποιων δυνάμεων και προσωπικοτήτων της υπαρκτής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, που δεν βαρύνονταν προσωπικά με εγκλήματα κατά του αιγυπτιακού λαού.
Είναι εξωφρενικό, αλλά αυτή τη στιγμή την Αίγυπτο την κυβερνά η κυβέρνηση που όρισε ο Μουμπάρακ πριν ανατραπεί, με δικτατορικές μάλιστα εξουσίες!
Ο δικτάτορας της χώρας, στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, έχει κάνει είκοσι (!) ολόκληρα χρόνια υπουργός Αμυνας του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος πριν τον κάνει υπουργό Αμυνας τον είχε αρχηγό των πραιτωριανών της προεδρικής φρουράς από το 1988 ως το 1991. Πρόκειται για άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα καθ’ ημάς στην περίοδο της δικτατορίας, στην Αίγυπτο δεν έχουμε ακόμη σε καμιά περίπτωση εξέλιξη σαν τη μεταπολίτευση του Ιουλίου του 1974, που έφερε στην εξουσία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για την ώρα βρισκόμαστε στις... «25 Νοεμβρίου του 1973» - όταν δηλαδή μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου απομακρύνθηκε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ανέλαβε ο δικτάτορας Ιωαννίδης!
Η ζωή θα δείξει αν ο αιγυπτιακός στρατός θα επιδιώξει να διαιωνίσει την εξουσία του μέσω εκλογικής νομιμοποίησης κόμματος ή κομμάτων που θα έχει υπό τον έλεγχό του. Η ζωή επίσης θα δείξει αν ο λαός της Αιγύπτου θα ανεχθεί μια τέτοια πορεία προς τις εκλογές υπό απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο ή αν θα απαιτήσει πολιτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί ένας βαθύτερος και ουσιαστικότερος εκδημοκρατισμός.
Βέβαιο πάντως είναι ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο για τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής υποτέλειας της Αιγύπτου στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.
Από τη στιγμή που η εξουσία βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια του στρατιωτικού καθεστώτος, τίποτα δεν αλλάζει στον τομέα αυτόν.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα φυσικά πώς θα εξελιχθεί η πορεία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου, η οποία θα καθορίσει και τη δυνατότητα να υπάρξει θεωρητικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα εναρμονιστεί με τη θέληση του αιγυπτιακού λαού και θα αμφισβητήσει την επονείδιστη συνθήκη ειρήνης του Καΐρου με το Τελ Αβίβ. Ιδωμεν...

ΑΙΝΙΓΜΑ
Πώς θα εκφραστούν οι εξεγερθέντες;
Αγνωστος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας για κάθε σχεδιασμό επί χάρτου αναφορικά με τις αιγυπτιακές πολιτικές εξελίξεις είναι τελικά το πώς θα εκφραστούν πολιτικά και εκλογικά τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που εξεγέρθηκαν. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της εξέγερσης και η παντελής αδυναμία ανάδειξης κάποιου ηγεμονικού πολιτικού κέντρου, άφησε αναπάντητο το ερώτημα: Θα μπορέσει κάποιος ή κάποιοι να εκφράσουν πολιτικά τις διαθέσεις και τις προσδοκίες των οργισμένων Αιγυπτίων; Αν ναι, τότε στην Αίγυπτο και σε όλο τον αραβικό κόσμο θα γίνει πολιτικός σεισμός. Αν όχι, τότε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα, πέρα από κάποια επιφανειακά μέτρα εκδημοκρατισμού, αδιάφορα για τον υπόλοιπο κόσμο.

7 σχόλια:

  1. Τά 'παμε. δεν τά 'παμε; Ποια χούντα! Ήρθε και ο δικός τους Ανδρέας για την αλλαγή!!! Το ίδιο είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Αιγυπτο δεν την κυβερνουσε ο Μουμπαρακ αλλα το Ανωτατο Συμβουλιο Ενοπλων Δυναμεων της Αιγυπτου με 14 στρατηγους,πτεραρχους και Ναυαρχους
    και επικεφαλης τον αρχιστρατηγο Muhammad Hussein Tantawi και δευτερο στην ταξη τον αρχηγο των αεροπορικων δυναμεων Sami Hafez Anan.Κρατειστε αυτο το ονομα Anan.
    Σπουδαγμενος στην τοτε USSR και αποδεκτος απο ΗΠΑ και Μουσουλμανικη Αδελφοτητα θεωρειται αδιαφθορος και ο μελλοντικος ηγετης της Αιγυπτου.Στις ημερες της εξεγερσης ητανε ο εκπροσωπος των ενοπλων δυναμεων στον Τυπο και στις τηλεορασεις.Ατομο χαρισματικο,κοινωνικο και φοβερα δικτυωμενο.Ο Tantawi δεν φαινεται να εχει μελλον διοτι εχει εκτεθει στον λαο οταν θεωρησε οτι η αμερικανικη βοηθεια δεν πρεπει να δοθει στον λαο για βελτιωση της ζωης,οπως ειχανε προτεινει οι ΗΠΑ,αλλα μονο στο στρατο διοτι διαφορετικα αυτη η βοηθεια θα ειναι...ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ"!!!!!
    Ο Αιγυπτιακος στρατος ελεγχει ολη την οικονομικη ζωη της Αιγυπτου και στα διοκητικα συμβουλια των εταιρειων ειναι αποστρατοι αξιωματικοι.Θεωρειται δε ο Αιγυπτιακος στρατος σαν μια "Military Inc."
    Και μη ξεχασετε το ονομα=ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
    ----------------------------------
    ΑΝΑΝ.
    -----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο,

    Τώρα έγινε "τύραννος" ο Μπουμπάρακ; Τώρα που έπεσε; Ο Άσσαντ, γιος του ... Άσσαντ, δεν είναι τύραννος; Όλοι δαύτοι δικτατορίσκοι στα αραβικά κράτη, μέλη της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, δεν είναι τύραννοι; Μα εσύ ούτε τον Σαντάμ δεν είπες ποτέ "τύραννο". Πώς ακριβώς ορίζεις τους τυράννους; Οι οικογένεια Κάστρο είναι τύραννοι, ή μόνον ο Μπατίστα που ανέτρεψαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. //Αίγυπτος: Οι διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Ταχρίρ

    Οι διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Ταχρίρ για να διατηρήσουν την πίεση για μεταρρυθμίσεις.

    Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες επέστρεψαν σήμερα στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, για να γιορτάσουν τη πτώση του 30χρονου καθεστώτος και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για να απελευθερώσει τους κρατούμενους και να διασφαλίσει πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή.

    «Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή», είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

    Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

    Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική ορχήστρα να παίζει πατριωτικά εμβατήρια.

    Ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε την εξουσία στις 11 Φεβρουαρίου ύστερα από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες 365 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

    Ο Μουμπάρακ μεταβίβασε την εξουσία στο στρατό, ο οποίος ανέστειλε το Σύνταγμα και διέλυσε το κοινοβούλιο προετοιμάζοντας τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας σε εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

    Ο «συνασπισμός των νέων της εξέγερσης», μια ομάδα υποστηρικτών της δημοκρατίας που μετείχε στην εξέγερση ζήτησε η σημερινή διαδήλωση να αποτελέσει αφορμή για τη «μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης».

    Σε μήνυμά του στο Facebook ο συνασπισμός των νέων ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που συνελήφθηκαν κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης που ορίστηκε από το στρατό για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

    Σύμφωνα με τον Γκαμάλ Εΐντ, έναν δικηγόρο του Δικτύου για την Ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται», ορισμένοι από το στρατό «αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός».

    «Αν οι συλληφθέντες δεν αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς να μιλάμε για παλαιότερους πολιτικούς κρατούμενους, αυτό θα δείξει ότι ο στρατός δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ουάκεντ, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

    Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάνουν λόγο για μαρτυρίες διαδηλωτών που υπέστησαν βασανισμούς από στρατιώτες.

    Παρότι ο στρατός ήταν η ραχοκοκαλιά του καθεστώτος Μουμπάρακ, συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη καθώς δεν άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.

    Τμηματικά ανοιχτό το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

    Οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν σήμερα να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικές υποθέσεις και για να επιτρέψουν στους Παλαιστινίους που έχουν αποκλειστεί στην Αίγυπτο να επιστρέψουν στον θύλακο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα συνδέει τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Ήταν η πρώτη φορά που το συνοριακό πέρασμα άνοιξε αφότου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ανατράπηκε πριν από μία εβδομάδα.

    Η κυβέρνησή του συνεργάστηκε με το Ισραήλ για την επιβολή ενός αποκλεισμού της περιοχής, κατασκευάζοντας ένα υπόγειο «φράγμα» για να αποτρέψει τη λαθραία διακίνηση (όπλων και αγαθών) μέσω σηράγγων και ανοίγοντας το συνοριακό πέρασμα για τους ταξιδιώτες μόνο περιστασιακά.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ//

    (τζιμης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γριά λούγκρα, ο Καντάφι, αυτό το γελοίο υποκείμενο που κυβερνά 41 χρόνια και ετοιμάζει κι εκείνος διάδοχο, δεν είναι τύραννος, ρε Δελαστίκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Καντάφης έχει κανονίσει άμα τον διώξουν, να φορέσει την στολή και να πιάσει δουλειά θυρωρός στο "Μεγάλη Βρετανία".
    Να πηγαίνουν οι τουρίστες να φωτογραφίζονται μαζί του.
    Εκτός κι αν μας τον πάρει ο Μπερλουσκόνης που είναι φιλαράκια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Υπάρχει ένα σύντομο σχόλιόμου για το ζήτημα του στρατού στην προηγούμενη ανάρτηση, στο άρθρο του κ. Ανδριανόπουλου, να μην επαναλαμβα΄νω εδώ τα ιδια. Ο ρόλος του Στρατού πάντως δεν είναι οίδιος παντού και πάντα.
    Προσθέτω μόνο ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι ακριβώς ήθελαν οι διαδηλωτές (στο πολιτικό πεδίο)πέραν του ασαφους αιτήματος της "ελευθερίας". Και τουτο επειδή δεν υπάρχει ηγεσία να το εξιδικεύσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Συνεπώς όσα λέμε περί ονείρων των διαδηλωτών είναι μάλλον τα δικά μας όνειρα καιόχι τα δικάτους.
    Σημειώνω σχετικά την απουσία ισλαμικού χαρακτήρα συνθημάτων, ως αυτή τη στιγμή.Απουσιάζουν και αντιιμπεριαλιστικά/αντιαμερικανικά συνθήματα ή συνθήματα κατά του Ισραηλ.
    Φαίνεται ότι πρώτα έγινε η εξέγερση και θα ακολουθήσει(αναπόφευκτα)η πολιτικοποιήση οπότε θα τεθεί θέμα ηγεμονίας του κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.