1/2/11

Λαοθάλασσα στο Κάιρο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ

Καθοριστικές ώρες για την Αίγυπτο
 

Κάιρο, Αίγυπτος
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου στη μαζικότερη και ως φαίνεται πλέον καθοριστική διαδήλωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι δίνουν «τελεσίγραφο» στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Στο Κάιρο διοργανώνεται η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση από την έναρξη της εξέγερσης, η «διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου» όπως είχε προαναγγείλει η αντιπολίτευση. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.
Μεγάλη διαδήλωση λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.

Ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης επέστρεψαν στην Αθήνα τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Έλληνες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Με εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απομακρύνεται, εν τω μεταξύ, το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.
Ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

31 φωτογραφίες
Η δέσμευση του στρατού να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών έχει ενθαρρύνει τους Αιγύπτιους. «Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν» και «Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε», είναι τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη λαοθάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε πως η σημερινή ημέρα μπορεί να αποτελέσει μια «κεντρική στιγμή» για την Αίγυπτο.
Η ίδια ανέφερε ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έως και 300 άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν στις ταραχές στην Αίγυπτο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία κατά τις νέες διαμαρτυρίες.

Ελ-Μπαραντέι: «Να φύγει ο Μουμπάρακ έως την Παρασκευή»

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε μέσα από τη συχνότητα του δορυφορικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία το αργότερο έως την Παρασκευή.
«Οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή» δήλωσε ο Ελ-Μπαραντέι, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εάν δεν προηγηθεί η αποχώρηση του Μουμπάρακ.
«Η Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'» τόνισε ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο για να ηγηθεί της μετάβασης.
Ο Ελ-Μπαραντέι παραχώρησε, επίσης, συνέντευξη στον Ρόμπερτ Φισκ της εφημερίδας Independent, στον οποίο και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει την προσωρινή προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, απάντησε: «Εάν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους όλων γι' αυτά που θα πρέπει να κάνω γι΄αυτούς ... θα το κάνω».
Μιλώντας ακόμη στο δίκτυο Al Hura, ο Ελ-Μπαραντέι ανέφερε ότι επιθυμεί μία «αξιοπρεπή έξοδο» για τον Χόσνι Μουμπάρακ. «Θα γυρίσουμε σελίδα. Συγχωρούμε το παρελθόν» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα δικαστεί εάν εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση.
Όμως, δεν συμφωνούν όλοι στο κίνημα της αμφισβήτησης με τις δηλώσεις αυτές. «Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ-Μπαραντέι δεν μιλά εξ ονόματός μας» δήλωσε ακτιβιστής της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Κεφάγια.
Οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν, ταυτόχρονα την Τρίτη ότι γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας» δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Σε κάθε περίπτωση είναι ασαφές εάν το κάλεσμα της νέας κυβέρνησης για διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα αφορούσε και τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από τις Αρχές.
Ορισμένες οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, όρισαν τον Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ως επικεφαλής των συνομιλιών με το στρατό και με άλλα μέρη.
Ωστόσο, ο Ελ-Μπαραντέι αντιμετωπίζει επιφυλάξεις μέσα στη χώρα επειδή έχει περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου του διαστήματος που ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA).
* Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε εξαιτίας της κατάστασης την προγραμματισμένη για τις 8 Φεβρουαρίου επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη πως ο Χόσνι Μουμπάρακ θα πρέπει να ακούσει «την κατακραυγή του λαού και τις διεκδικήσεις του». Η λύση στα πολιτικά προβλήματα βρίσκεται στην κάλπη, δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε υπέρ «μίας αλλαγής μέσω του διαλόγου στην Αίγυπτο», χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σημαντικές εξελίξεις
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

  1. ελ μπαραντει. ο απιθανος τυπακος που η εκθεση του (ο σανταμ εχει πυρηνικα) εδωσε το πρασινο φως για την εισβολη των αμερικανων στο ιρακ, τελικα πυρηνικα και βιολογικα οπλα δεν βρεθηκαν ομως το αντιδωρακι του το πηρε απο τα αφεντικα του. μα για ποσο ζωα μας εχουν?

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αμερικανάκια τύπου Κλίντον-Ομπάμα
    έχουν ξεφύγει εντελώς. Έμαθαν για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης
    και προσπαθούν να χωθούν με νύχια και με δόντια. Τελικά, το μετριοπαθές (αμερικανικής επινοήσεως) Ισλάμ μετακινείται (λαθρο-εποικίζει) όπου υπάρχουν υδρογονάνθρακες; Για δες κάτι συμπτώσεις, βρε παιδί μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος 12.51 πμ
    Ελα ντέ συμπτώσεις!
    Μ΄αρέσει που λένε "λαοθάλασσα στις διαδηλώσεις εναντίον Μουμπάρακ.."
    Εμ πώς θα γινόταν ανατροπή, με τρείς και ο κούκος;
    Μεγάλη υπόθεση la phsychologie de la foule! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.