22/2/11

Οι Αμερικανοί "σκαλίζουν" πάλι το Κυπριακό!




Την λήψη άμεσων μέτρων, έστω και μονομερών αν χρειαστεί, για την επίλυση του  Κυπριακού προβλήματος από την Τουρκική κατοχή. προτείνει το γνωστό Αμερικανικό  Think tank, Διαχείρισης Διεθνών κρίσεων (International Crisis Group) στην "καθιερωμένη" έκθεση ανάλυση του που κυκλοφόρισε προ ολίγων ωρών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι  «προκειμένου να μην υπάρξει άλλη μια χρονιά άκαρπων και δίχως αποτέλεσμα συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.   Με ορατό το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι δυο πλευρές», σύμφωνα με το γνωστό για την επιρροή του στα κέντρα εξουσίας ινστιτούτου, «πρέπει να κάνουν σημαντικά –ίσως χρειαστεί και μονομερή- βήματα, για να διαρραγεί το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, για  να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης».

Με τίτλο  «Κύπρος: Έξι βήματα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας», η τελευταία έκθεση του International Crisis Group, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο  αναλύει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της προόδου του θέματος δια της διπλωματικής οδού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι απίθανη η όποια εξέλιξη στο χρονίζον εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες ζήτημα». Από την άλλη, καλεί την Τουρκία, την ελληνική πλευρά και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν  στην πράξη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2011 μονομερώς και όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κάτι τέτοιο θα οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, θα ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα, θα διευρύνει την επικοινωνία χωρίς να προδικάζει την έκβαση των συνομιλιών του ΟΗΕ, και θα υποστηρίξει μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Προεδρία της ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των μερών, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις υπέρ της μια ή της άλλης πλευράς. Τα «6 βήματα» που προτείνονται από το International Crisis Group, χαρακτηρίζονται ως μονομερή, αλλά απαραίτητα (όσο και αν κάτι τέτοιο δεν δείχνει κατ’ ελάχιστον να είναι ρεαλιστικό) να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση συμφωνίας,  συνοψίζονται στα εξής:
  1. Να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στους Ε/Κ, καθώς και την χρήση του εναέριου της χώρου,
  2. Οι Ε/Κ να επιτρέψουν την διαχείριση του κυπριακού (συμπεριλαμβανομένου και του Τ/Κ) εμπορίου στο λιμάνι της Φαμαγκούστα από τους Τ/Κυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ. Με το άνοιγμα εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, με την εφαρμογή επιπρόσθετου σχετικού Πρωτοκόλλου, να ανοίξουν οι Ε/Κ  την πράσινη γραμμή για την διέλευση τουρκικών αγαθών, ώστε και οι Τ/Κ να επωφεληθούν.
  3. Η Τουρκία και οι Τ/Κ πρέπει να επιστρέψουν την περιουσία τους Ε/Κ ιδιοκτήτες της περιοχής Βαρόσα
  4. Οι Ε/Κ πρέπει να επιτρέψουν τις πτήσεις charter στο αεροδρόμιο Ercan
  5. H Τουρκία, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς και οι δυο κυπριακές κοινότητες πρέπει να θέσουν έναν μηχανισμό καταμέτρησης των στρατευμάτων στο νησί. Αντίστοιχα, Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να κάνουν το ίδιο για την καταμέτρηση του πληθυσμού.
  6. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής προεδρίας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με τα κράτη μέλη να αποφεύγουν μεροληπτικές δηλώσεις, όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.


Για τον διευθυντή του προγράμματος, Hugh Pope «ούτε οι Ε/Κ, ούτε οι Τ/Κ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους σε ένα νησί, του οποίου το μέλλον είναι διαιρεμένο, αβέβαιο, στρατιωτικοποιημένο και αντιμετωπίζει νέες οικονομικές δυσκολίες", ενώ επισημαίνει ότι «Τα μέτρα είναι αναγκαία τώρα», δεδομένου ότι οι συνομιλίες του ΟΗΕ δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτέλεσμα.


Δείτε τις προηγούμενηες εκθέσεις

Το Αδιέξοδο της Κύπρου - Το Επόμενο Βήμα- 8 Mar 2006

Κύπρος: Αναστροφή της διολίσθησης προς τη διχοτόμηση- 10 Ιανουαρίου 2008

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Η ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ - 23 Ιουνίου 2008

Κύπρος: Επανένωση ή Διχοτόμηση; -30 Σεπτεβρίου 2009

Cyprus: Bridging the Property Divide -9 Δεκεμβρίου 2010

_______________________________________________________________________


Hugh Popes recently released book Dining with al-Qaeda is a memoir of three decades spent in the Middle East, starting as a naive and romantic student of Persian and Arabic, learning the hard way about the region's concrete cities, wars and dislocation, and then finding it impossible to convey this reality to readers of American newspapers. A longtime foreign correspondent in the region, most recently with the Wall Street Journal, Pope presents his modern-day explorations of the politics, religion, and aspirations of Muslim peoples—mined from libraries, bazaars and war fronts—and shows how the Middle East is much more than a monolithic "Islamic World."

13 σχόλια:

  1. δεν πατε στο διαολο.

    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο "επιτελικα σχεδια επι χαρτου" για την λυση του Κυπριακου εχουμε δει ουκ ολιγα αλλα απο πραξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (ΑΣΧΕΤΟ)
    Η Π.Α. να μη στείλει επ' ουδενί στρατιωτικά αεροπλάνα στην Λιβύη για να παραλάβουν τους εκεί Έλληνες που θέλουν να επαναπατριστούν.
    Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι!!!
    Μπορεί να γίνουν στόχοι των αντιμαχόμενων που βρίσκονται στις περιμέτρους των αεροδρομίων.
    Επίσης, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χτυπηθούν προβοκατόρικα από τρίτους που περιμένουν σαν τα κοράκια στην περιοχή.

    Όσοι θέλουν να φύγουν, ας βρουν ένα τρόπο να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία και από εκεί να τους παραλάβουν πολιτικά αεροπλάνα ή πλοία μας...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κυπριακο εχει λυθει.Δηλαδη δυο κρατη οπως ειναι τωρα.Και μην ανυσηχειτε ο καθενας συνεχιζει την ζωη του ε και ριχνει καμια κορωνα για να εχει την συνειδηση του ησυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ απλα ας συμφωνησουν να ανταλλαξουν καποια γη και απο εκει και περα μακρια και αγαπημενοι αφου καμια πλευρα δεν θελει να ζησει μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί ωραί λέξις!ελληνική!
    Κ ρ ί σ ι ς!!!
    κρίση//εκλογή//δίκη//(δια)χωρισμός,φιλονικία//έρις//κρίνω
    κρίσιν ποιούμαί τινι,δικάζω κάποιον!

    ΛΈΤΕ ΝΆ ΜΆΣ ΔΙΚΆΣΟΥΝ ,ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΎ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΌ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΉΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΎΠΡΟ;
    ΑΥΤΟΊ ΠΟΎ ΑΦΗΣΑΝ-ΠΑΡΌΤΡΥΝΑΝ ΤΟΎΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ,ΚΑΊ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΈ ΤΗΝ ΒΊΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΤΌ ΧΏΜΑ,ΤΆ ΣΠΊΤΙΑ,ΤΊΣ ΠΕΡΙΟΥΣΊΕΣ ΤΏΝ ΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΒΙΑΊΩΣ ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ
    Κ Ρ Ι Σ Ι Σ,ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ;
    ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΆ ΔΙΩΞΟΥΝ;
    ΙΣΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΆ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΆΞΟΥΝ ΝΆ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΊ ΝΆ ΜΙΛΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!!!
    ΝΆ ΜΉΝ ΛΈΝΕ "Ούλα" ΟΎΤΕ "λέγουσιν"
    ούτε "πατρίδαν μου τήν Κύπρον"!!!
    αυτό είναι ρατσισμός καί σείς δεν έχετε καμιά σχέσιν μέ τούς "αρχαίους έλληνες"τούς Αρκάδες!!!Τόν ΑΓΑΠΉΝΩΡΑ!!!ας πούμεν....όχι γεννηθήκατε μόνοι σας εδώ είστε...πώς τό λέει ένας Έλληνας εξέχων!
    "σύγκλυδες"!!!"(ξ)σύγκλυδεςάνθρωποι",=συρφετός,μαζώματα,όχλος ανθρώπων πού συγκεντρώθηκαν κατά τ ύ χ η !!!
    περιφερώμενοι πεινασμένοι....
    Καί η γραφές τά κείμενα τών φιλοσόφων πού μιλάνε γιά κοινή γλώσσα τήν "ΑρκαδοΚυπριακήν";ξεχάστετα αυτά καί νά ακούτε τόν βουλεφτή σας πώς νά γράφετε!!!
    ΠΙΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΙΣΤΕ;
    ΚΡΙΣΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝ ΚΡΑΝΙΏ!
    "Τά τής Αφρικής...συγκεκλυσμένα πράγματα",σέ ταραχή δηλαδή,ανωμαλία,ανακατωσούρα...οι ευρισκόμενοι σέ πλήρη σύγχυση...

    ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @23 Φεβρουαρίου 2011 7:49 π.μ.
    Eftixws pou exoume k esena na mas to xekatharisis. Lipame pou iparxoun kapioi san k esena anamesa mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι σοβαρές χώρες χρησιμοποιούν τα κατάλληλα ανά περίπτωση εργαλεία για να πιέσουν προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους μετά από σοβαρή μελέτη, προετοιμασία και σχεδιασμό, και ο κάθε εγχώριος εξυπνάκιας το μόνο που έχει να πει είναι πως όλοι τους είναι βλάκες.

    Μην κρίνετε εξ' ιδίων τα αλλότρια - αντ'αυτού, προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εθνικές υποδομές ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις επαγγελματικές επιθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ρε ξεφτυλισμενε 23 Φεβρουαρίου 2011 7:49 π.μ. & 23 Φεβρουαρίου 2011 7:56 π.μ.
    αφου εχει λυθει τι μπαινεις στον κοπο να γραψεις σχολιο?
    για σενα εχει λυθει, αλλα εσενα ποιος σε χεζει.
    για μενα δεν εχει λυθει και συνεχιζω να ενοχλω οσο μπορω τους αντιπαλους.
    το κυπριακο σαν προβλημα αρχισε πριν 100 χρονια και ακομα και σε περιπτωση συμφωνιας δεν σημαινει οτι θα λυθει γιατι υπαρχουν νεοι παραγοντες στην κοντρα ελληνων (ελληνοκυπριων) - τουρκων (τουρκοκυπριων και τουρκων) στο νησι. οι νεοι παραγοντες ειναι
    1. οι επικοι που θα κατακλυσουν τις ελευθερες περιοχες σε περιπτοση συμφωνιας
    2. τα πετρελαια του νοτου που ο απληστος (αδελφος σου) τουρκικος λαος διεκδικει.
    3. η λαθρομεταναστευση απο μουσουλμανους στον νοτο

    γιαυτο, αντε γ.... που θα μας κανεις μαθηματα. επιδη εσυ βαρεθηκες να ακους για την κυπρο θα μας βγαλεις και πορισμα οτι εχει λυθει. το κυπριακο θα λυθει οταν ο ενας απο τους δυο επικρατησει εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ηλιου φαεινοτερον ειναι το γεγονος οτι οι δυο κοινοτητες δεν μπορουν να ζησουν μαζι.Να θυμισουμε τις σφαγες ΕΚ ,ΤΚ πριν το 1974.
    Απλα η κυπριακη ηγεσια δημιουργησε λανθασμενες προσδοκιες στον ΕΚ λαο και τωρα προσπαθει να απαγκιστρωθει αλλα ειναι αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @11.07. Για εξηγησε φιλε μου ποια λυση τοτε βλεπεις εσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απολoγουμε για την συμπεριφορά μου και τις βρισιές που είπα, περνώ μια δύσκολη φάση της ζωής μου, κοιμάμαι πολύ λίγο, θυμώνω εύκολα αλλά μετά το μετανιώνω.

    την άποψη σου την συμμερίζονται και πολλοί κύπριοι.

    εγω προσωπικά θα ήθελα οι "τουρκοκύπριοι" να μην ειναι τίποτα περισσότερο απο μειονότητα. οτι ακριβώς ειναι και οι δικοί σας στην Θράκη.

    αν αυριο γινει γίνονται επεισόδια στην Θράκη και γινει απόσχιση και εχουμε Έλληνες πρόσφυγες απο την δυτική Θράκη, εσυ θα υποστηρίζεις την νομιμοποίηση αυτης της κατάστασης?
    τελεσάντων, πάλι λυπάμαι και ντρέπομαι που τα έγραψα αυτά και αν ειναι εύκολο θα ηθελα οι διαχειριστές να τα σβήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ας μη γελιόμαστε! Ας δούμε την αλήθεια κατάματα!
    Το βόρειο μέρος του νησιού είναι στην ουσία χαμένο για τους Κυπρίους, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ.
    Θα χρειαστεί κάποιο κοσμογομικό γεγονός για να αλλάξει χέρια, για παράδειγμα να διαλυθεί η Τουρκία ύστερα από συντονισμένη αντίσταση των Κούρδων.
    Δε μου φαίνεται και τόσο απίθανο, αλλά σίγουρα δεν είναι και το πιο πιθανό πράγμα να συμβει, ας μην ξεχνάμε πως ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία σχετίζεται άμεσα με τη Μέση Ανατολή και τα Αμερικανικά συμφέροντα.
    Τώρα...όπως το βλέπω εγώ, όντως δεν μπορούν οι δύο πλευρές να ζήσουν μαζί, οπότε ή η Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει μία κατάσταση να διαιωνίζεται με την ελπίδα να πάρει ό,τι πραγματικά της αναλογεί (πολύ ριψοκίνδυνο αν σκεφτεί κανείς την Τουρκία και το σημαντικό ρόλο της στην περιοχή) ή να έρθει σε διαπραγματεύσης για την επιστροφή εδαφών και να χωρίσουν τα 'τσανάκια' τους με τους Τουρκοκύπριους, αφού- δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση- τους κάνουν δώρο μία αναγνώριση και στην Τουρκία μία 'ελευθέρωση' από την πατάτα της κατοχής.
    Φυσικά, θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν κάποια στιγμή οι Τουρκαλάδες ξεκουμπίζονταν από εκεί.
    Ποιος ξέρει...
    Εδώ στη Θράκη σε λίγο θα μιλάμε ΚΑΙ τουρκικά, σύμφωνα με τον πορθυπουργό μας (sic), τη στιγμή που ικανό τμήμα της μειονότητας βρίσκεται σε διαδικασία γλωσσικού και πολιτιστικού εξελληνισμού.
    Ελπίζω πως όλα θα διευθετηθούν στην Κύπρο κατ'ευχήν. Σημασία έχει όμως να ξέρουν και οι Κύπριοι πού ακριβώς θέλουν να φτάσουν και κατά πόσο οι σκοποί τους είναι ρεαλιστικοί.
    Ειρήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.