18/3/11

Επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη


Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών» αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 10 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 5 «λευκά» - ωστόσο διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ασκούν πίεση στους αντικαθεστωτικούς, ανακαταλαμβάνοντας πολλές πόλεις των οποίων τον έλεγχο είχαν απωλέσει στα πρώτα στάδια της εξέγερσης.
Πανηγυρισμοί έλαβαν χώρα στη Βεγγάζη, από τους επαναστάτες όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.Α.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας να αρχίσουν την εξέταση των επιλογών για το «επόμενο στάδιο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε στην εν λόγω απόφαση καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πλησιάζουν στη Βεγγάζη, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων, φοβούμενο καταστροφή ανθρωπιστικής φύσης. Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία ψήφισαν «λευκό» χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο, λόγω φόβων πως μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

Ανάληψη στρατιωτικής δράσης αναμένεται σύντομα από τη Γαλλία και τη Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρήσεις κατά της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος Καντάφι εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσουν από την Κυριακή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει «ούτε έλεος ούτε οίκτο».

«Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο», δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».

«Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα».

Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

13 σχόλια:

  1. Καταλάβαμε λοιπόν πως τα χαχαχού μας τελείωσαν και ξεκινάνε οι αλήτες τον θερμό παγκόσμιο πόλεμό τους από την γειτονιά μας. Αγγλική και Γαλλική μασσωνία σε αγαστή συνεργασία! Ουρές στο τέρας Κίνα και Ρωσσία και λιγουλάκι μας ξαφνιάζει απελπιστικά η ρόζ στάση του Δ' Ράϊχ. Ο Ερντογάν, δεν ξέρουμε ακόμα πως παίζει, οι σιωνιστές σύμμαχοι του Κανταήφι και το χαζό της Μαργαρίτας με το οποίο ο Κανταήφης δήλωνε ερωτευμένος. Άραγε έχουνε κι αυτοί το ίδιο μένος; +Απ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την εκτίμησή μου η Ελλάδα θα πάρει μέρος στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης.

    Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στην Σούδα και στο Άκτιο.

    Η Κρήτη απέχει την μικρότερη απόσταση από την Λιβύη (ανατολική).

    Η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σύστημα αεράμυνας σε Κρήτη (S-300) και Πελοπόννησο (Crotale NG, Patriot) αλλά και οι αεροπορικές βάσεις σε Άραξο, Ανδραβίδα να είναι σε κατάσταση συναγερμού για πιθανότητες εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, προσπάθειας αερομαχίας από Λιβυκά αεροσκάφη, αυτομόλησης αεροσκαφών.
    Ακόμα η μοίρα ειδικών επιχειρήσεων της Π.Α. θα πρέπει να μπορεί να επέμβει σε αποστολές CSAR σε περιπτώσεις κατάρριψης συμμαχικών αεροσκαφών.

    Τέλος και τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των συμμαχικών δυνάμεων.

    Στην περιοχή ανοιχτά της Λιβύης θα πλεύσουν περισσότερα ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αυξημένη εμπλοκή στην Λιβύη για τους εξής λόγους:
    1) Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
    2) Στην Λιβύη μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θέλουν την ζώνη αλλά και είναι εναντίον του Καντάφι
    3) Ο Καντάφι είναι ένας τύραννος ο οποίος έχει κάνει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είχε ενεργό ρόλο σε τρομοκρατικές ενέργειες
    4) Η διεθνής, αραβική και μουσουλμανική κοινή γνώμη βλέπει θετικά τους εξεγερμένους στις αραβικές χώρες και την ανάγκη τους για περισσότερη δημοκρατία.
    5) Ο Καντάφι δεν έχει κανέναν σύμμαχο αφού από σύμμαχος των Αράβων έγινε σύμμαχος των δυτικών.
    6) Η Ελλάδα θα έχει οικονομικά, στρατιωτικά, διπλωματικά οφέλη
    7) Η Ελλάδα αναβαθμίζεται λόγο της στρατηγικής της θέσης
    8) Θα δοκιμαστούν σε πραγματικό περιβάλλον μάχης συστήματα των ενόπλων δυνάμεων (πχ Ιπτάμενα ραντάρ) και θα αποκτηθεί εμπειρία
    9) Η Τουρκία είναι κατά της επιχείρησης και αυτό είναι υπέρ της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή να αφήσουν ενα τρελό τρομοκράτη/δικτάτορα να μας εκβιάζει?? το τραγικό αυτής της υπόθεσης ήταν οτι ο Μπλερ της Αγγλίας και οι τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας πουλήθηκαν για τα πετρέλαια και νομιμοποίησαν τον Κανταφι ως "Ηγέτη" για να μην υπενθυμίσω την πολιτική συμπεριφορά του Ανδρέα & ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ συμφωνώ με τον φιλειρηνιστή Αρχέλαο. 18 Μαρτίου 2011 12:30 μ.μ.

    Αρχέλαε τι θαλεγες για απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για απαγόρευση πτήσεων υπεράνω της Παλαιστίνης;
    Πες μας την γνώμη σου με δικά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

    Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».

    Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε............./Που το πανε ειμε περιεργος θα λενε και θα κανουν τα ιδια αμα εξεγερθουν οι Κουρδοι;;;;;;; T

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σεναριο Νο5:
    Aγγλια,γαλλια,ιταλια,ισπανια θα αναλαβουν τις Λιβυη-αλγερια-τυνησια-μαροκο.
    Ελλαδα,ισραηλ,κυπρος,βουλγαρια,ρωσια ,ρουμανια τις τουρκια,συρια,λιβανο,παλαιστινη,αιγυπτο,ιορδανια.
    Σερβια,β.ηπειρος,σκοπια τους κοσοβαροαλβανους,μουσλιμοβοσνιους.
    USA ,σουνιτες της αραβικης χερσοννησου το ιραν...
    Ινδια το πακισταν...
    Αντε περιμενετε,ερχομαι κιεγω...
    Οι γερμανοι το παιζουν ουδετεροι αυτη την φορα...θα μας βλεπουν απτο CNN...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ συμφωνώ με τον φιλειρηνιστή Αρχέλαο. 18 Μαρτίου 2011 12:30 μ.μ.
    Αρχέλαε τι θαλεγες για απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για απαγόρευση πτήσεων υπεράνω της Παλαιστίνης;
    Πες μας την γνώμη σου με δικά σου λόγια.Εγώ θα πάντως θα περιμένω την γνωμάτευση της πρεσβείας της φιλειρηνικής δημοκρατίας του Ιράν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο εβραίος απεκαλύφθει ακόμα μια φορά. δείτε τον.
    19 Μαρτίου 2011 8:26 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο εβραίος απεκαλύφθει ακόμα μια φορά. δείτε τον.
    19 Μαρτίου 2011 8:26 π.μ.
    Eπειδή ξέχασα να γράψω το ονόμα μου είμαι ο Jonathan Cook, ένας ισλαμιστής απο την Γάζα της Παλαιστήνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο εβραίος απεκαλύφθει ακόμα μια φορά. δείτε τον.
    19 Μαρτίου 2011 8:26 π.μ.
    Eπειδή ξέχασα να γράψω το ονόμα μου είμαι ο Jonathan Cook, ένας ισλαμιστής απο την Γάζα της Παλαιστήνης!


    Φαιη Αρχελαου
    "Ολυμπια" Ηλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο εβραίος απεκαλύφθει ακόμα μια φορά. δείτε τον.
    19 Μαρτίου 2011 8:26 π.μ.
    Eπειδή ξέχασα να γράψω το ονόμα μου είμαι ο Jonathan Cook, ένας ισλαμιστής απο την Γάζα της Παλαιστήνης!
    Φαιη Αρχελαου
    "Ολυμπια" Ηλειας
    ΥΣ το Φαιη Αρελαου ειναι το καλλιτεχνικο-επαγγελματικο μου ονομα
    Jonathan Cook,ο ισλαμιστης της γειτονιας σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οβριε!!!!
    Βλεπω την ακτινογραφια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.