22/3/11

Οικονομικά κίνητρα πίσω από τη στάση της Τουρκίας για τη Λιβύη βλέπει ο βελγικός Τύπος

Στους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να τηρήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη διερευνά η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Για την Τουρκία, Λιβύη σημαίνει χρήματα», με υπέρτιτλο «Ο Ερντογάν σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη της χώρας του» και υπότιτλο «Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος που συμβούλεψε τον Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία στην Αίγυπτο, στην περίπτωση του Καντάφι τηρεί σιγή ιχθύος. Και αυτό διότι για την Τουρκία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία στην Λιβύη αποτιμώνται σε 30 δις δολάρια. Εξηγεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Λιβύη έφτασαν πέρυσι τα 2 δις ευρώ ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, των οποίων τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν λεηλατηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, 30.000 Τούρκοι κέρδιζαν το ψωμί τους στην Λιβύη, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί τώρα να επιστρέψουν κακήν κακώς στην Τουρκία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Κατά την εφημερίδα, ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν είναι μήπως - από τη στιγμή που φύγει από το προσκήνιο ο Καντάφι - οι τουρκικές εταιρείες χάσουν την προνομιακή πρόσβαση που είχαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Λιβύης. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Τώρα πια ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη μικρή διάρκεια του πολέμου ώστε να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας στην χώρα και οι τουρκικές εταιρείες να μπορέσουν να ανακτήσουν την δεσπόζουσα θέση τους στην τουρκική αγορά.

Η βελγική εφημερίδα δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι η επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απειλεί να αμαυρώσει την διεθνή εικόνα της Τουρκίας, στο βαθμό που έχει προκαλέσει την ενόχληση της Δύσης, η οποία βλέπει τον Τούρκο πρωθυπουργό να αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της σε κάθε διεθνές θέμα που ανακύπτει, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι κάθε άλλο παρά συμπαθής στην τουρκική κοινή γνώμη εξαιτίας παλαιότερων δηλώσεών του για το Κουρδικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. "Uber alles Deut shland !("=πάνω από όλα η Γερμανία!").
    Λέτε πίσω από τίς Τουρκικές θέσεις νά κρύβεται η ΓερμανοΤουρκική διπλωματία,πού έχει καί πίσω στόν
    "κώλον"μάτια,εννοώ τήν περίοδον καί τήν ημιπερίοδον ή "κώλον περιόδου"δηλαδή τήν κ@λοπερίοδον...

    Ωτακουστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι ο ΄΄Καριόλης΄΄ της Λιβύης όταν μυρίστηκε αέριο και πετρέλαιο Νοτίως της Κρήτης αμφισβήτησε την ΑΟΖ της Γαύδου και δεν υπέγραψε τη συμφωνία οριοθέτησής της με την Ελλάδα.
    Σε άυτό και σε άλλα θέματα συμφωνούσε με τους Μογγόλους εναντίον της Ελλάδος.Άλωστε είχε και ΄΄Νταλαβέρι΄΄ με τη Τανσού Τσιλέρ σύμφωνα με την μαρτυρία Λίβυου διπλωμάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @8:39μ.μ.Η γερμανια και ισως κιη ρωσοκινα...
    Εχουμε και λεμε λοιπον:
    Διαμορφωνοταν κατα τα φαινομενα ενα αντιπαλο στρατοπεδο με την τουρκια,ρωσια,κινα,ιραν,συρια,λιβα-νο,λιβυη,με την αιγυπτο να προσεγγιζεται επιτυχως απο την τουρκια,γερμανια,την ελλαδα να το παιζει φιλορωσοκινεζα για τα ματια του κοσμου,πακισταν και την ινδια να το παιζει...μπαλαντερ αλλα με δυο φανατικους εχθρους την κινα και το πακισταν...
    Στην ευρωπη χρησιμοποπιησαν την οικονομικη κριση για να αποκοψουν την ελλαδα και να στραγγαλισουν την ευρωζωνη δηλ. την γερμανια.
    Στην Β.αφρικη και την συρια ξεσηκωσαν τον κοσμο.
    Σαν αντιπαλο δεος οι ιρανοι κινητοποιησαν τους σιιτες στο Μπαχρειν.Προσπαθουν ανεπιτυχως και στην Σ.Αραβια...
    Ετσι τωρα εχουμε τον μουμπαρακ εκτος.Τον κανταφι υπο απαγχονισμο.
    Τους παλαιστινιους να συνειδητοποιουν την αναγκη συνενωσης τους.Την ελλαδα ενταγμενη με βουλα στον "δυτικο" συνασπισμο.Την γερμανια να συμμαχει
    με τους ρωσους .Την τουρκια να αντιλαμβανεται περι τινος προκειται και να στριφογυρναει(οπως συνηθως)...
    Οι κουρδοι σφηνα αναμεσα σε συρια-ιραν-τουρκια αρα στο στρατοπεδο των δυτικων...Η δε Αλκαϊντα μαλλον θα εξαερωθει...ως οργανωση φαντασμα...
    Το δε αλβανοκοσσοβο το χρησιμοποιουν να τραβηξουν την σερβια στο δυτικο στρατοπεδο...
    Αρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπρος σαυτο τον ορυμαγδο των εξελιξεων ποιος μου λεει οτι δεν φυτεψε η ρωσια μια πυρηνικουλα στα ανοιχτα του Fukushima Daiichi στο υπαρχον τεκτονικο ρηγμα και προκαλεσε ως αντιποινα ενα σεισμουλακο 9.0 ριχτερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελα ντε ρε Ηλία ποιος να στο λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.