5/3/11

Η Γκάρντιαν: ο Ερντογάν και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας


Ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί έντονα να επικρίνει την ΕΕ, είναι σαφές όμως ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσω της ΕΕ, ισχυρίζεται ένας χρονικογράφος της Γκάρντιαν.

Εάν είσαι υποκριτής, είναι καλύτερο να είσαι και άκρως θεαματικός, ώστε για μια στιγμή να στερήσεις από το κοινό σου το οξυγόνο που θα του επέτρεπε να αναλύσει τον απλό και καθαρό παραλογισμό των όσων μόλις ανέφερες.
Ο τρόπος αυτός λειτουργεί πάντα.
Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο περήφανος αποδέκτης του, πιθανώς τελευταίου, Διεθνούς Βραβείου Μουαμάρ Καντάφι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ερντογάν βρισκόταν αυτή τη εβδομάδα στη Γερμανία, όπου διέδιδε το Ευαγγέλιο στους αυτόχθονες.
Για τους Γερμανούς, ο Ερντογάν το έπαιξε Καντάφι όταν τους κατηγόρησε ωμά ως ρατσιστές έτοιμοι να καταπιέζουν τα τρία εκατομμύρια ντόπιους Τούρκους μετανάστες, υποχρεώνοντας τους να μιλούν γερμανικά και εμποδίζοντας τους να ασκούν τη θρησκεία τους.
«Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων ... Κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει από τον πολιτισμό μας », έλεγε ο Ερντογάν σε ένα ακροατήριο 11.000 Τούρκων μεταναστών στο Ντίσελντορφ. 
«Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν τα γερμανικά, αλλά πρέπει πρώτα να μάθουν τα τουρκικά», βρόντηξε, δίνοντας ακούσια μια υποστήριξη στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε δηλώσει ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει "εντελώς αποτύχει" στη Γερμανία, επειδή οι μετανάστες αρνήθηκαν να μάθουν τη γλώσσα της χώρας

Τα όρια της τουρκικής ανοχής

Ασφαλώς, ποτέ δεν ήταν διασκεδαστικό να είσαι Τούρκος μετανάστης στη Γερμανία.
Φτάνει να περάσεις μερικές ώρες με τα μέλη του κόμματος της Μέρκελ για να καταλάβεις πώς οι συμπεριφορές ελάχιστα αλλάξαν από την άφιξη του πρώτου «Gastarbeiter» πριν από πενήντα χρόνια.
Η ιθαγένεια, όταν χορηγείται, είναι με τόσες δυσκολίες που μπορούμε να πιστέψουμε ότι έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη ζωή δύσκολη.

Όμως, ποιος θα επιθυμούσε να συμεριστεί την μοίρα των 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας; 
Όποιος έχει το θάρρος να θέλει να διδάξει πρώτα τη κουρδική γλώσσα στα παιδιά του, σύντομα θα αντιληφθεί τα όρια της τουρκικής ανοχής.
Όσο για την ελευθερία της λατρείας, οι Αλεβίτες (σχεδόν το ένα πέμπτο του μουσουλμανικού πληθυσμού της Τουρκίας) είναι τα θύματα συστηματικών διακρίσεων, ενώ ακόμα και οι θρησκευτικές αδελφότητες που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του AKΡ, το κόμμα του Ερντογάν, υπόκεινται σε επίσημη απαγόρευση.
Για τις Ελληνορθόδοξη, Αρμενική, Εβραϊκή, Συριακή μειονότητες, παρά τα ωραία λόγια των τελευταίων ετών, είναι δύσκολο να μη τους δει κανείς ως όμηροι της ιστορίας.
Το καλό, με τον Ερντογάν, είναι ότι κάπου βαθιά στο στιβαρό στήθος του, αυτός ο πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, θέλει να επανορθώσει αυτά τα λάθη, η ορισμένα από αυτά εμπάσει περιπτώση.
Το κόμμα του έχει κάνει περισσότερα για να καταργήσει αυτό το μακρύ κατάλογο αδικιών όσο καμία άλλη κυβέρνηση από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αλλά είναι μερικές φορές δύσκολο να διακρίνουμε με ποιον Ερντογάν έχουμε να κάνουμε.
Ο λαϊκίστικης που ανακατώνει τα πλήθη, όπως στο Ντίσελντορφ, που κολακεύει με κυνισμό την τουρκική διασπορά για να φουσκώσει το πολεμικό θησαυρό του πριν από τις εκλογές του Ιουνίου;
η ο Ερντογάν, ο θρησκευτικός Ατατούρκ, ο επανιδρυτής της Τουρκίας, ο προάγγελος της παγκόσμιας ειρήνης;
η ο Ερντογάν ο Καραγκιόζης, ο ήρωας του αραβικού πεζοδρομίου, αυτός που έχασε τη ψυχραιμία του με τον Σιμόν Πέρες στο Νταβός, σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα;

"Μια συγκεχυμένη εικόνα για το παρελθόν της χώρας του"

Κάπου εκεί κρύβεται ακόμα και ένας συναισθηματικός ιδεαλιστής, γρήγορος να αντιδράσει στην παραμικρή πρόκληση, προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια που εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με όλα όσα συνεπάγονται. (Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, είχε συνηθίσει να του δώσει κλωτσιές κάτω από το τραπέζι για να τον ανακαλέσει στην τάξη, σε ιδιαίτερα λεπτές διαπραγματεύσεις με τους στρατηγούς ή με τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.)

Ιδού ο λόγος που παρά τις μάγκικες τάσεις του, και παρά την αυξανόμενη διαφθορά και ευνοιοκρατία στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Ερντογάν ενδέχεται να επανεκλεγεί για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία.

Έχοντας καταφέρει να περιορίσει τον ρόλο του στρατού και να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία, μετέβαλε τη τουρκική πολιτική ζωή σε τέτοιο βαθμό που το παλιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ατατούρκ, που φλέρταρε με τον ακραίο εθνικισμό, έχει αναθέσει σ’ έναν Αλεβίτη να τον αντιμετωπίσει.

Όπως οι περισσότεροι Τούρκοι, ο Ερντογάν έχει μια μάλλον συγκεχυμένη γνώση της ιστορίας της χώρας του πριν από τη λεγόμενη «ανεξαρτησία» και θεωρεί γενικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως περίοδος έξι αιώνων συνεχής προόδου και οικουμενικής ισλαμικής ανοχής.

Ας δοκιμάσει κανείς να πείσει για αυτή τη θεώρηση τους Άραβες, Αιγύπτιους, Έλληνες, και τους λαούς των Βαλκανίων και του Καυκάσου.
Με την αγαθότητα της, ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της νεο-οθωμανικής Τουρκίας – μια φαινομενική τακτική απομάκρυνσης από την Ευρώπη - είναι μια αντανάκλαση της εικόνας του Ερντογάν.

Τόσο ευρωπαϊκή όσο η Μεγάλη Βρετανία

Η Τουρκία έχει την αίσθηση ότι κακομεταχειρίζεται από μια Ευρώπη που διπλώνεται στον εαυτό της και γίνεται κάθε μέρα λιγότερο ελκυστική. 
Επιπλέον, δυσκολεύεται να διαχειριστεί πλήρως τη δική της ταχεία ανάπτυξη. 

Από πλευράς βασικών οικονομικών μεγεθών, η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει το ίδιο δικαίωμα να κάτσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, όπως η Ρουμανία ή η Βουλγαρία. 

Ωστόσο, μόνο ένα από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της, έχει ολοκληρωθεί, από τότε που ξεκίνησαν το 2004.

Αλλά ακόμα, γνωρίζοντας μόνο τις γενικές γραμμές της τουρκικής ιστορίας, αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα έχει ένα ευρωπαϊκό πεπρωμένο τόσο όσο και η Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν στην Ευρώπη που οι Οθωμανοί εισέπραξαν τους περισσότερους φόρους και στράτευαν τις περισσότερες δυνάμεις τους, και από την Ευρώπη ερχόταν παραδοσιακά η πλειοψηφία των ελίτ τους.

Φτάνει σήμερα να μετρήσετε τα φορτηγά φορτωμένα με τούρκικές τηλεοράσεις, τουρκικά ψυγεία και τουρκικούς υπολογιστές που περιμένουν ουρά για χιλιόμετρα στα σύνορα με την Βουλγαρία και την Ελλάδα, για να μαντέψετε πού βρίσκεται το μέλλον της.

Και ο Ερντογάν καλά το ξέρει, παρά τα όσα λένε ο Σαρκοζί, ο Λε Πεν, ή ο Πάπας, ακόμα και ο ίδιος, κατά καιρούς, όταν χαρακτηρίζει την Ευρώπη ως μια αποκλειστική «χριστιανική λέσχη».

PressEurop 4.03.2011 THE GUARDIAN  

8 σχόλια:

  1. Συνήθεις βρετανικές "αστειότητες" άνευ λογικής και σοβαροτητάς οπως π.χ. "Αλλά ακόμα, γνωρίζοντας μόνο τις γενικές γραμμές της τουρκικής ιστορίας, αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα έχει ένα ευρωπαϊκό πεπρωμένο τόσο όσο και η Μεγάλη Βρετανία." δηλαδή με αυτήν την" λογική" θα έπρεπε να προταθεί η αποβολή της Βρετάνιας άπο την ΕΕ;Επιπλέον δεν θυμάμαι ποτε η Βρετάνια να έχει κάνει εισβολή στην Ευρώπη ενώ η Τουρκία εχει εξασκήσει το "άθλημα" ουκ ολιγές φορές.Βέβαια από ένα έντυπο που υποστήριζε τον Μπλέρ τι να περιμένει κανείς...
    Επισης "Όμως, ποιος θα επιθυμούσε να μοιράζει την τύχη των 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας;"ειναι με όλο το σεβασμό κλασσικό παράδειγμα των παγίδων της "κατά λέξει" μετάφρασης καθότι το "share the fate"καλυτέρα θα ήταν να μεταφραστεί ως "συμεριστεί την μοίρα" καθότι ας μου επιτραπεί να πιστεύω οτι η φράση "μοιράζει την τύχη" δεν μοιάζει να`έχει νόημα στα ελληνικά χώρις αυτο να σημαίνει οτι η μοίρα των Κούρδων δεν είναι τραγική εξαιτιάς της "πολιτισμένης" και "ανεκτικής" τουρκίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν όλοι αυτοί που συνδιαλέγοντο και συναγελλάζοντο με τον Καντάφι είναι καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακρυά ως την Τουρκία για να τους βρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Φίλε Χρήστο Βούλγαρη

    Νομίζω ότι μένεις στο Λονδίνο, συνεπώς διαβάζεις τον τοπικό τύπο, και γνωρίζεις ασφαλώς καλλίτερα τις «συνήθεις βρετανικές "αστειότητες" άνευ λογικής και σοβαρότητάς». Συμφωνώ απόλυτα.
    Επέλεξα αυτό το χαρακτηριστικό άρθρο –όχι επειδή μ’ εκφράζει- για την ευρύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας.
    Για τις εισβολές της Μ.Β. στην ηπειρώτικη Ευρώπη, ρωτά καταρχήν τους Γάλλους... η μήπως το Βατερλώ είναι στην Αγγλία;
    Ο αρθρογράφος (Ιρλανδός) δεν εννοεί προφανώς τον αποκλεισμό της Μ.Β. από την Ε.Ε., αλλά την δικαιολογημένη ιστορικά ένταξη της Τουρκίας (σύμφωνα με τις αστειότητες του) με τη λογική που μπήκε στην ΕΕ η Αγγλία και... με τα τουρκικά φορτηγά στα σύνορα!
    Για τη μετάφραση, μετέφρασα το κείμενο από τα γαλλικά όπως το βρίσκεις στους συνδέσμους που ανάρτησα και όχι το αγγλικό πρωτότυπο. Ωστόσο, δεκτή η παρατήρηση σου και έκανα ήδη τη διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Κριστιαν
    Καταρχας συγνωμη για την παρατηρηση αν σε ενοχλησε αλλα και`εγω πρεπει να παραδεχθω οτι δεν δεν ειδα τους συνδεσμους (εξαλλου το τεχνολογικο μου επιπεδο ειναι καπου μεταξυ Μεααιωνα και αρχων της Βιομηχανικης Επαναστασης) και για αυτο υπεθεσα οτι το μεταφρασες απο το πρωτοτυπο.
    Οπως πολυ σωστα παρατηρησες μενω στο Λονδινο και δυστηχως εχω εντρυφεισει στις ανοησιες που γραφουν οι τοπικες "φυλλλαδες" τους ΠΟΛΥ περισσοτερο απο οσο θα ηθελα αλλα ευελπιστω οτι αυτη η κατασταση θα διωρθωθει με την ΜΟΝΙΜΗ επιστροφη μου στην Γλυκια μας Πατριδα.
    Οπως μπορεις να ρωτησεις και τους αλλους διαχειριστες/ σχολιαστες δεν συμπαθω τους Αγγλους (καθε αλλο) αλλα το θεμα των Αγγλο-Γαλλικων σχεσεων ειναι πολυ ευρυ για να το αναπτυξω σε ενα σχολιο κσι επειδη οπως λενε κσι οι Γαλλοι δεν θελω να ανατρεξδ στα γεγονοτα προν τον Κατακλυδμο η να αναφερθω στο 1066 ("Νορμανδοι", στην πραγματκοτητα Γαλλοι δανικης καταγωγης εναντιον Αγγλο-Σαξονων υπο εν μερει αγγλο-δανικη διοκηση) η στον Εκατοντετη πολεμο 1337-1453 (αρχικα διαμαχη μεταξυ δυο Γαλλοφωνων δυναστειων , Valois εναντιον Plantagenet για το στεμμα της Γαλλιας) θα επικεντρωθω λοιπον στο Βατερλω (1815). Αν δεν απατωμαι η μαχη του Βατερλω ηταν η καταληξη των πολεμων της Γαλλικης Επαναστασης και του Ναπολεοντα κατα την διαρκεια των οποιων οι Γαλλοι εκαναν εισβολες στο μεγαλυτερο μερος τηε Ευρωπης (για ενα διαστημα, το 1807-1814 ειχαν καταλαβει και τα Επτανησα της Κερκυρας συμπεριλαβανομενης) χωρις φυσικα να ζηρησουν την αδεια των υπολοιπων Ευρωπαιων και στην περιπτωση της Ισπανιας (1809) παρα την εντονη αντιδραση τους Εξαλλου στην εκστρατεια του Βατερλω (το οπιο βρισκεται στο Βελγιο) οι αγγλοι επενεβησαν για να βοηθησουν τους συμμαχους οι οποιοι δεχονταν επιθεση απο τους Γαλλους εκτος φυσικα και αν οι Βαλλονοι -Φλαμανδο -Ολλανδοι ειχαν καλεσει τον Ναπολεοντα γιατι διαοφορετικα και η αποβαση των Συμμαχων στην Νορρμανδια (1944) θα εθεωρητο εισβολη.Παραπλησια ειναι και η κατασταση σε οτι αφορα τον πολεμο της Ισπανικης Διαδοχης (1701-1712) τον Επταετη πολεμο (1756-1763) και την εκστρατεια της Βουλωνης (1537)
    Μπορει ο συγραφεας να μην ενοιει να αποβληθει η Αγγλια απο την ΕΕ αλλα εγω για να να εξομοληθω την αμαρτια μου δεν θα με στεναχωροσε καθολου κατι τετοια παρα την ζημια που θα συνεπαγονταν σε προσωπικο επιπεδο.Εξαλλου ηταν μεγαλο λαθος που η ΕΟΚ δεχθηκε την Αγγλια και ο Ντε Γκωλ ηταν ΠΟΛΥ σοφος που αντιδρουσε διατι η Αγγλια σαμποταρει την ΕΕ με οποιον τροπο μπορει για να μην μιλησω για τα ελληνοτουρκικα και την κυπρο.Παρεπιντοντως ντροπη στον Ιραλνδο υγραφεα να αναμεταδιδει τις αγγλικες θεσεις, με κατι συνςργατες σαν και αυτον οι Αγγλοι εχαν`σκλαβωσει την Ιρλανδια` για πανω απο 7 αιωνες (1191-1921 αν θυμαμαι καλα)Συγνωμμη για το μεγεθος και δεν θα ηθελα να δημιουργηθει καμμια παραξηγηση λογω διαφωνιων καθως εκτιμω πολυ την δουλεια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συγγραφεας με αυτο το βλακωδες κειμενο δηλαδη τι λεει- Το χρημα πανω απο Πολιτισμο, Ιστορια, Ηθη, Εθιμα, Θρησκεια.

    Ευγε Κορδελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αααχ. Ξεχνάνε, ξεχνάνε πολύ! Και η Τουρκία αυτό το ξέρει.
    Είναι απελπιστικά καιροσκοπική.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε αν είναι έτσι, γιατί να μην εντάξουμε και την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ίδια λογική των φορτηγών και των τηλεοράσεων;
    Και ας μην ξεχνάμε ότι οι Κινέζοι εφηύραν το χαρτί και τη μπαρούτη...ΑΑΑΡΡΑ..ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ;
    Ὀτι συνεισέφεραν τα μέγιστα στο να γραφτεί η Ευρωπαϊκή Ιστορία και πόσες μάχες στην Ευρώπη κρίθηκαν από τα κανόνια.

    Ὀσο για την ευρωπαϊκή καταγωγή της άρχουσας τάξης, κάποιος θα πρέπει να του θυμίσει ότι το να έχεις 'ευρωπαϊκά' γονίδια και να 'προσχωρείς'/να ασπάζεσαι (ηθελημένα ή άθελά σου, άλλη υπόθεση αυτό) και να υπηρετείς μία ΚΑΘΑΡΑ ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, αυτό λοιπόν, ΔΕ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟ.

    Δηλαδή σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται, κάνοντας χρήση τόσο γελοίων (τολμώ να πω) επιχειρημάτων; Δε βρήκε τίποτε καλύτερο να αιτιολογήσει την άποψή του παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι με την ανατολίτικη κουλτούρα τους συνηπήρξαν και μάλιστα με τη βία με ευρωπαϊκούς πληθυσμούς στα ευρωπαϊκά τους εδάφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 12 Μαρτίου 2011 9:52 μ.μ

    Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι ο αρθρογράφος θα ήθελε να ενταχθεί και η Κίνα στην ΕΕ, όπως την αντιλαμβάνονται οι Βρετανοί.
    Άλλο χαρακτηριστικό του άρθρου είναι η απουσία αναφοράς της κατοχής της Κύπρου. Είναι γνωστό ότι τους βολεύει η Κύπρος όπως είναι σήμερα και μάλλον έτσι την θέλουν για πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.