15/3/11

Λίβανος: νέο στάδιο της «Επανάστασης των κέδρων»

Στον κατάλογο των χωρών της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου μαίνονται μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές προστέθηκε και ο Λίβανος. Την περασμένη Κυριακή δραστηριοποιήθηκαν σ΄αυτή τη χώρα οι αντιφρονούντες οι οποίοι κήρυξαν το νέο στάδιο της «επανάστασης των κέδρων".

Στο κέντρο της Βηρυτού έγινε πολυπληθής συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το σουνιτικό κίνημα Αλ Μουστακμπάλ και τις φιλοδυτικές ομάδες από τον «Συνασπισμό της 14ης Μαρτίου». Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι μιλώντας στη συγκέντρωση υπενθύμισε ότι πριν έξι χρόνια ο Λίβανος είχε απαλλαχθεί από τη στρατιωτική παρουσία της Συρίας και σήμερα αρχίζει το νέο στάδιο της επανάστασης- ο αγώνας για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και κατά της καταπίεσης και της στρατιωτικής υπαγόρευσης.

Στο Μπαχρέιν την περασμένη Κυριακή η Αστυνομία κατεδάφισε και πάλι τον καταυλισμό των διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα και για τη διάλυση της συγκέντρωσης των αντικαθεστωτικών χρησιμοποίησε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες. Η συγκέντρωση ακολούθησε την πορεία προς το βασιλικό ανάκτορο με το αίτημα την ανατροπή της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης.

Σε μιά άλλη πετρελαιοπαραγωγική χώρα – στη Σαουδική Αραβία η σιιτική μειοψηφία διοργάνωσε την Κυριακή διαδήλωση, με τα αιτήματα για την εξασφάλιση της ισοτιμίας. Στις συνθήκες των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων τα βασιλικά στρατεύματα ενίσχυσαν την περιφρούρηση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ, στην Υεμένη ξαναχύθηκε αίμα. Οι Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των αντικαθεστωτικών που ξεσηκώθηκαν κατά του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ στη Σανά και το Άντεν. Ταυτόχρονα οι οπαδοί του προέδρου προσπαθούν να προκαλέσουν τους διαδηλωτές να καταφύγουν σε βιαιοπραγίες για να τους δώσουν αφορμή να σκληρύνουν ακόμα περισσότερα τις διώξεις.

Στη Λιβύη συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στα στρατεύματα του Μουάμαρ Καντάφι και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οι τελευταίοι είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν ότι «δεν υπάρχει πια καμιά εξέγερση», μια και χάνουν τον έλεγχο στις πόλεις που είχαν καταλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων εξόρυξης και εξαγωγής πετρελαίου. Σ΄αυτό το φόντο η Δύση επέβαλε ουσιαστικά ψυχολογικό πόλεμο κατά της Λιβύης,- θεωρεί ο Αζντάρ Κούρτοφ, εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών.

- «Οι πληροφορίες που ρίχνονται στο εξωτερικό διαστρεβλώνουν εσκεμμένα την κατάσταση στη Λιβύη. Δεν υπάρχουν ούτε εκατοντάδες, ούτε και χιλιάδες πτώματα για τα οποία γράφουν και μιλούν τα δυτικά ΜΜΕ, χωρίς να τα δείχνουν. Παίρνουν συνεντεύξεις μόνο από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και επιβάλλουν τη γνώμη τους για την ανάγκη του κλεισίματος του εναέριου χώρου πάνω από την Λιβύη με σκοπό την επιτάχυνση της ανατροπής του καθεστώτος του Καντάφι. ΄Ολα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν πια ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις. Ο Καντάφι δείχνει ότι έχει τόσο τους πολυάριθμούς υποστηρικτές του, όσο και τα μέσα για την αντιμετώπιση των εξεγερμένων. Αν δεν ακολουθήσει ανοιχτή ένοπλη επέμβαση από τα έξω, τότε ο Καντάφι θα έχει μεγάλες πιθανότητες να μείνει στην εξουσία»,- παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας Αζντάρ Κούρτοφ.

Τις παραμονές η Μόσχα επισήμανε και πάλι το απαράδεκτο της ένοπλης επέμβασης στις εξελίξεις στη Λιβύη και κάλεσε τις αντιμαχόμενες δυνάμεις να προχωρήσουν σε διάλογο και την εξουσία- να εξασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πληθυσμού ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της βίας και περαιτέρω αιματοχυσία. http://greek.ruvr.ru/

4 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να μην ανακατεύουμε όλα με όλους. Άλλο η Αιγυπτος και η Τυνησία, άλλο η Λιβύη, άλλο ο Λίβανος. Στον τελευταίο κυβέρνηση είναι η Χεζμπολά και αυτό δεν αρέσει στη Δύση στο Ισραηλ και σε ισχυρή μερίδα ντοπιων χριστιανών αλλά και μουσουλμάνων.Δεν έχει σχέση μεότι γίνεται στις άλλες αραβικές χώρες.
    Στη Λιβύη έγινε απόπειρα πραξικοπήματος (με ή χωρίς έξωθεν υποκίνηση, είναι ερευνητέον)που είχε και λαϊκή στήριξη. Φαίνεται ότι αποτυγχάνει.Η πληροφόρηση για Αιγυπτο και Τυνησία όλοκαι σπανίζει και η ερμηνεία που δίνω είναι ότι έτσι προστατεύονται όσοι επιχειρούν να περιορισουν τις αλλαγές στο ελάχιστο. Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι...
    Η παμπονηρη δυση στρεφει τους σουνιτες εναντιον των σιιτων.
    BURN,BURN,LET THEM BURN!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η παμπόνηρη Δύση... καλά, οι άλλοι είναι δηλαδή τόοοοοσο χαζοί και στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου;;; Μπράβο Δύση!!! Πώς τα καταφέρνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή σ΄αυτά τα κράτη. Ισως όμως να έχουν και κάποια κοινά σημεία, εκτός από το timing των ξεσηκωμών. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι και συμπτωματικό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.