2/3/11

O ‘εθνικός όρκος’ των Τούρκων, το Κιρκούκ και η Δυτική Θράκη



Του Σάββα Καλεντερίδη
Στην τελευταία της μυστική συνεδρίαση, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 1920, η Οθωμανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε δεκτό ένα κείμενο έξι άρθρων, το οποίο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘Εθνικός Όρκος’ (Misak-ı Millî). Στον όρκο αυτόν, που υπέχει τη θέση ιερού κειμένου στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας αν όχι του συνόλου των Τούρκων, ορίζονται οι απαράβατες αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας και της αδιάσπαστης ενότητας του τουρκικού ‘έθνους’ καθώς και οι περιοχές που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον νέο εθνικό κράτος που θα σχηματιζόταν μετά τον ‘εθνικο-απελευθερωτικό’ πόλεμο.
Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ήταν το Κιρκούκ, η Μουσούλη, η Αλεξανδρέττα, η Αντιόχεια, το Χαλέπι, το Καρς, το Αρνταχάν και το Βατούμ, ενώ γίνεται αναφορά στο Αιγαίο που θα πρέπει να παραμείνει μια ‘ανοικτή θάλασσα’ και σε δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, η οποία, με βάση τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα συγκαταλεγόταν στα ‘εθνικά εδάφη’ της Τουρκίας.
Με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης (1923), από τις πιο πάνω περιοχές, στα σύνορα της Τουρκίας συμπεριλήφθηκε μόνο το Καρς και το Αρνταχάν, ενώ το σαντζάκιον της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε στην Τουρκία με το -αμισβητηθέν από τους Σύριους- δημοψήφισμα του 1938. Όσο για το Αιγαίο, βλέπουμε τις πολιτικές της Τουρκίας που πηγάζουν από τον ‘εθνικό όρκο’ να βρίσκοτναι σε εξέλιξη, ενώ το δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.


Όσον αφορά στο Κιρκούκ, που, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου που έχει στο υπέδαφός του, από το 1904 βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μετά από αλλεπάλληλες και σκληρές διαμάχες των πιο πάνω δυνάμεων, τελικά τίθεται υπό την επιρροή και τον έλεγχο της Αγγλίας. Να σημειωθεί ότι η τελευταία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας για τον καθορισμό των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ, που ήταν υπό την κηδεμονία της Αγγλίας, υπεγράφη τον Ιούνιο του 1926, αφού προηγουμένως έπεσαν θύματα του πολέμου για τον έλεγχο των πετρελαίων του Κιρκούκ οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Κούρδοι, που χρησιμοποιήθηκαν αλληλοδιαδόχως από τους Άγγλους ως μέσο πίεσης προς τους Τούρκους, για να υποχρεωθούν τελικά να υπογράψουν τη συμφωνία του 1926.
Ο πλήρης έλεγχος του Κιρκούκ, παρότι συμπεριελήφθη στα σύνορα του Ιράκ, δεν ήταν προεξοφλημένος για τη Βαγδάτη και τους σουνίτες Άραβες, που αν και τρίτη πληθυσμιακά δύναμη, επελέγησαν σκόπιμα από την Αγγλία ως οι κυρίαρχοι του κράτους του Ιράκ. Και αυτό γιατί η περιοχή κατοικείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από Κούρδους, κάτι που προσπάθησε να αλλοιώσει με βίαιο τρόπο το καθεστώς του Σαντάμ, τη δεκαετία του ’70, που εξεδίωξε τους Κούρδους και εγκατέστησε στη θέση τους Άραβες σουνίτες.


Η επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ, το 2003, δημιούργησε μια νέα κατάσταση στο Ιράκ, αφού ο ρόλος των Κούρδων αναβαθμίστηκε, λόγω της αμέριστης και έμπρακτης συμπαράστασης και συμπαράταξής τους στο πλευρό του στρατού των ΗΠΑ (ο γιος του Μπαρζανί σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον του Σαντάμ). Το γεγονός αυτό έδωσε το δικαίωμα και τη δύναμη στους Κούρδους του Ιράκ να διεκδικήσουν την επιστροφή των εκδιωχθέντων συμπατριωτών τους στο Κιρκούκ και τον πλήρη έλεγχο του ομώνυμου νομού. Κατάφεραν μάλιστα να συμπεριληφθεί στο νέο σύνταγμα του Ιράκ άρθρο (140), σύμφωνα με το οποίο ο λαός του Κιρκούκ θα αποφασίσει με δημοψήφισμα για το αν ο νομός τους θα συμπεριληφθεί στην επικράτεια του αυτόνομου κράτους του Κουρδιστάν ή όχι.
Μέχρι στιγμής, οι Κούρδοι δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού αντιτίθενται σ’ αυτό ο αραβικός (σουνίτες) και ο σιιτικός παράγοντας (Ιράν) και φυσικά η ίδια η Τουρκία, η οποία από τη μια πλευρά θεωρεί ως μείζονα εθνική απειλή τον έλεγχο του Ιράκ από τους Κούρδους και από την άλλη βλέπει μπροστά της μια ευκαιρία να νεκραναστήσει τον ‘εθνικό όρκο’ του 1920 και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή του Κιρκούκ και της Μοσούλης.


Όλο αυτό διάστημα η στάση των ΗΠΑ είναι επαμφοτερίζουσα και αλλάζει ανάλογα με τις καταστάσεις, που είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του όλου ζητήματος. Πάντως, τα πράγματα φαίνεται ότι παίρνουν θετική τροπή για τους Κούρδους, με βάση την πρόσφατη δέσμευση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλίκι για συνταγματική επίλυση του ζητήματος των αμφισβητούμενων περιοχών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αύξηση της δυσπιστίας των ενδιαφερόμενων μερών και τούτο γιατί θεωρείται βέβαιο πώς η εφαρμογή του άρθρου 140 του ιρακινού συντάγματος αποτέλεσε όρο των διαπραγματεύσεων που έκανε ο Μαλίκι με τους Κούρδους και αντάλλαγμα για την στήριξη από πλευράς τους της κυβέρνησής του.


Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρζανί, που είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στο Κουρδιστάν, έχει διακηρύξει το δικαίωμα των Κούρδων στην αυτοδιάθεση στο συνέδριο του κόμματος του, τον Δεκέμβριο του 2010, στο οποίο παρευρίσκονταν κορυφαίοι Ιρακινοί και Άραβες Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Ιρακινού πρωθυπυοργού Νουρί Αλ Μαλίκι και του πολιτικού αντιπάλου του, Ιγιάντ Αλάουι.
Ο Μπαρζανί δεν έχει διευκρινίσει αν η δήλωσή του σήμαινε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με την δημιουργία κρατικής υπόστασης, αυτό όμως θα καταστεί πιο εύκολα υλοποιήσιμο από τη στιγμή που οι Κούρδοι θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει.
Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Μαλίκι φέρεται να επιμένει στην πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ιράκ θα τιμήσει τα συμβόλαια καταμερισμού της άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του Κουρδιστάν, τα οποία παρέχουν οικονομική αυτοδυναμία στο αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν.


Κατά τα φαινόμενα, η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο του Κιρκούκ, εξέλιξη που ούτως ή άλλως θα καθορίσει τις ισορροπίες και στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, του Αιγαίου και της Θράκης, που παραμένουν στα όνειρα των Τούρκων ως περιοχές που εμπεριέχονται στον ‘εθνικό όρκο’, έχει αρχίσει. Οι Κούρδοι, που θεωρούνται ιστορικά οι αυθέντες της περιοχής, σε μεγάλο βαθμό έχουν επιστρέψει στις παραδοσιακές τους εστίες, στο Κιρκούκ, και είναι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -όποτε αυτό γίνει- θα ξεπεράσει το 70% και η περιοχή θα ενταχθεί στην επικράτεια του Νοτίου Κουρδιστάν. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι, που ενισχύουν τους δεσμούς τους με τους Ιρανούς και τους (σουνίτες) Άραβες της περιοχής και ποια θέση θα λάβουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη νέα ‘συμμαχία του διαβόλου’.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στις 20 Φεβρουαρίου 2011

10 σχόλια:

  1. Ε,να σας πω μονο αν χασουμε την Δ.θρακη μπορει να τους πεταξουμε απο πανω μας τους λεχριτες της βουλης...
    Τι να πω...
    Μια απο τα ιδια...
    Μυαλο δε θα βαλλει αυτο το κεφαλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το συλλαλητήριο στα κατεχόμενα. Η πλατεία Ινονού γέμισε με κόσμο, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν επαναστατικά τραγούδια. Οι διαδηλωτές φώναζαν πως δεν τους ενδιαφέρει ο Ερντογάν γιατί, τους έχει προσβάλει.

    * 60.000 κόσμος στο σημερινό συλλαλητήριο

    *"Ερντογάν πάρε τα χέρια σου από πάνω μας".

    * "Δεν θέλουμε τίποτα δικό σας, ούτε τα υποτιθέμενα λεφτά σας".

    * "Δεν μας ενδιαφέρει ο Ερντογάν, μας έχει προσβάλει".

    * "Εμείς είμαστε Τ/κ. Εσείς ποιος είστε κύριε»;

    *Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η στάση τής Αμερικής είναι:
    "επαμφοτερίζουσα"!επιδεκτική διπλής ερμηνείας.
    Επαμφοτερίζω=παίζω διπλό παιχνίδι,είμαι διπρόσωπως,παίρνω τό μέρος πότε τού ενός καί πότε τού άλλου,έχω ευνοική διάθεση καί πρός τίς δύο μερίδες.
    Μάλλον τούς μοιάζει,παίρνει τήν μορφή τους,γιά δικό της "συμφέρον".
    Έχουν διαβάσει Θουκυδίδη!
    Ενώ τά "σαίνια "τά δικά μας,πάνε καί σπουδάζουν στήν Αμερική...καί έρχονται εδώ καί λένε:νά σάς πώ τί έμαθα εκεί:"τό τού κρείττονος συμφέρον".Μά είναι ελληνικό!Όχι δέν είναι τό "είπαν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι".
    Άκουσα ειδήσεις καί ένας δημοσιογράφος είπε:ότι κάποιο σκίτσο έδειξαν τά αμερικάνικα μέσα,πού τάχα ένα αυτοκίνητο αστυνομικό πετάει στό αέρα έναν πολίτη;
    Δέν είμαι σίγουρος εάν τόπε έτσι..ζητώ συγγνώμη εκ τών προτέρων.
    Αλλά εάν τό είπε είναι παιχνίδι τής προπαγάνδας εναντίον τών Ελλήνων!Καί εις βάρος τών ένστολων αστυνομικών.Τί θέλει νά πεί ο ποιητής!
    Ελλάδα δύσμοιρη!Εάν δέν πετάξουμε έξω όλους τούς "σκαρπινάτους",τούς μάγκες μέ τήν καλή εκπαίδευση,άσπρη μέρα δέν θά δούμε!
    Στήν Αμερική είναι ελεύθερη η αυτοάμυνα από τούς πολίτες καί ιδίως μέσα στά σπίτια,καταστήματα,δημόσιους χώρους.Δέν τολμάει ο άλλος νά μπαίνει-μπουκάρει μέ το έτσι θέλω καί νά σέ ληστεύει,όταν γνωρίζει ότι θά τού ...σπάσεις τά μούτρα μέ τα ίδια μέσα πού σέ απειλεί!
    Μόνο οι Πολίτες μπορούν νά εφαρμόσουν τό άρθρο τού Συντάγματος!Νά διαφυλάξουν μέ τόν "πατριωτισμό" τους τήν λαίλαπα τών ληστειών,λεηλασιών,κλοπών,τραυματισμών,θανάτων ... "μέ άριστο τρόπο σέ σημείο καταστροφής"λόγω παραπλάνησης(εφέλκυσις), πού γίνονται σέ βαρος τους!
    Καί άν οι φίλοι Αμερικάνοι αντιδράσουν καί σ'αυτό λόγω καί τάχα μου καί δήθεν γιά τήν έννοια τής "δημοκρατίας",θάναι διπρόσωποι,επαμφοτερίζοντες...καί τότε νά τούς πούμε άντε στε στό καλό,εδώ είναι Ελλάδα καί θά λειτουργήσει η "Δημοκρατία"καί ο Νόμος!
    Δικαιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α -

    Πότε θα έρθει η μέρα να δώσει το χέρι το κράτος στο Έθνος, να πορευτούν μαζί... Πέρα από πολύπλοκους επιστημονικούς ορισμούς, τι άλλο είναι το Έθνος από την ευρύτερη οικογένειά μας, η ιστορική και χωροχρονική προέκτασή μας. Ευρισκόμενο σήμερα σε μεγάλο κίνδυνο.

    Φοβάμαι ότι δεν θα επιβιώσουμε όρθιοι πολλοί Έλληνες από αυτήν την δοκιμασία, όρθιοι μέσα μας, γιατί μπορεί η σπονδυλική στήλη να είναι ορθή, αλλά η Ψυχή να είναι λυγισμένη. Τι στην ευχή μας συμβαίνει σήμερα, ποιος μπορεί να καταλάβει, βέβαια όταν κάποιος είναι μέσα στον τυφώνα δεν βλέπει που πάει, μετά μετρά τις απώλειες, αλλά και Δυνάμεις νέες. Σαν να έπεσε πάνω μας ένα περίεργο Φως που μεγενθύνει τα Λάθη και μικραίνει το Καλό. Να ήρθαν όλοι οι λογαριασμοί μαζί. Ίσως και να πρέπει να πληρώσουμε για την απρέπεια που δείξαμε σαν κοινωνία απέναντι στην Ιστορία μας.

    Οι τούρκοι πιστεύω άθελά τους, με την αμετανόητη, συμπλεγματική, άξεστη και απολίτιστη θρασύτητα και θρασυδειλία τους, μας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα, και να τα αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο, χωρίς υπεκφυγές και ψευδαισθήσεις. Επιμένουν να μας τοποθετούν απέναντι σε έναν αδιάψευστο ιστορικό καθρέφτη, ανελέητα ειλικρινή και αποκαλυπτικό.

    Ο Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ, σε κανένα επίπεδο, με κανέναν εχθρό, αλλοίμονο που το πιστέψαμε, δεν πιστεύω ότι οι βασικές ανθρώπινες δομές, ατομικά αλλά και Eθνικά, αλλάζουν, απλά αποκαλύπτονται κάτω από το Φως του χρόνου. Οι άνθρωποι και τα Έθνη αντίστοιχα. Οι συμπεριφορές μας μπορεί να αλλάξουν, άρα και η «μοίρα» μας, οι βασικές εσωτερικές δομές όμως του καθενός μας απλά φανερώνονται. Ανθρώπων και Εθνών. Ειδικά σε στιγμές μεγάλης οδύνης και δοκιμασίας.

    Όσο η συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους είναι ανθελληνική, το Έθνος μας δεν θα μπορέσει να εκφραστεί, δεν θα ανθίσει, και τα ατελείωτα χαστούκια που τρώμε καθημερινά δεν θα πάψουν. Πως περιμένουμε να δικαιούμαστε τον ευγενή τίτλο του Έλληνα, όταν σαν κοινωνία εκφράσαμε χαρακτηριστικά ανθελληνικά, αυτήν την ραθυμία, τρυφηλότητα, αδράνεια και έλξη προς τον εύκολο, γρήγορο και τελικά προδοτικό τρόπο ζωής ;

    Πότε θα μιλήσουμε με τον εαυτό μας, πως επιτρέψαμε αυτήν την κοινωνία να εκφυλιστεί, με αποτέλεσμα να γινόμαστε θεατές της καταστροφής μας. Ατομικές συμπεριφορές διαφθοράς, ή ανοχής σε αυτήν, αδιαφορίας, αναβλητικότητας και ψεύδους απέναντι στον εαυτό μας.

    Οι τούρκοι, μεταξύ άλλων, έχουν σχέδια από το 1920 (!). Να τους διευκολύνουμε, εννοείται. Τουρκικά η νέα γλώσσα της Θράκης, μεταξύ άλλων αντίστοιχων φαινομένων. Αντί να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, αναγνώριση των βαρβαροτήτων, γενοκτονιών που έχουν διαπράξει εναντίον μας, εναντίον των προγόνων μας, που είναι τελικά πρόγονοι όλων μας πέρα από την προσωπική οικογενειακή ιστορία του καθενός μας, βλέπουμε τους «εκπροσώπους» μας να τους χαρίζουν δικαιώματα. Υπάρχουν Κατεχόμενα Ελληνικά εδάφη της Ανατολής, πότε επιτέλους θα πούμε αυτές τις λέξεις; Είναι η Αλήθεια.
    (συνεχίζω..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Β -

    Τόσες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νεκροί, πρόγονοί μας άτιμα δολοφονημένοι, ακήδευτοι και εγκαταλελειμένοι, περιμένουν δικαίωση. Μας στοιχειώνουν όσο δεν κάνουμε το χρέος μας. Ούτε ένα χιλιοστό γης υπό διαπραγμάτευση με τους τούρκους. Ας καταλάβουν αυτοί ότι θέλουν, εμείς καταλαβαίνουμε ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ; Άλλη μια Ελλάδα στην Ανατολή Μας περιμένει. Όσο δεν μας «νοιάζει» και φαντάζει ένα παρελθόν μακρινό και περασμένο, άσπρη μέρα δεν θα δούμε. Αλληλένδετα είναι όλα, τα Εθνικά θέματα δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, ασύνδετα με τα Οικονομικά.

    Για «την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων» μας μίλησε ο Ελύτης πριν μισό αιώνα στο Άξιον Εστί (Προφητικόν). ΟΛΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ, το «παιχνίδι» στην κοινωνία μας άρχισε να χάνεται όταν πάψαμε να κοιτάμε το βλέμμα του Άλλου, αλλά προτιμήσαμε το Ε9 του/της. Τσιμέντα και τούβλα. Ποιο ήταν το όνειρο του μέσου Έλληνα και Ελληνίδας ; Η «εύκολη» εργασία. Ο «πλούσιος» γάμος. Ουσιαστικά η ιδιωτική πορνεία. Οι παλιές Ελληνικές ταινίες το μαρτυρούν. Ιδιωτικές πόρνες γέμισε η Ελληνική κοινωνία, και μετά απορούμε γιατί μας κυβερνούν πολιτικές πόρνες, δοσίλογοι και μαυραγορίτες, εθνοπροδότες, μιζαδόροι, φορείς της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας. Εξαγορασμένες συνειδήσεις. Γιατί οι «ξένοι» μας κοιτούν και βλέπουν πετρέλαια, ορυκτό «πλούτο» και χρυσό. Το ξεπούλημα της αυτοπεποίθησής μας μας στέρησε την Εθνική αυτοπεποίθηση, το δικαίωμα να διεκδικούμε τα ουσιαστικά δικαιώματά μας, ατομικά, κοινωνικά και Εθνικά. Ακούγεται σκληρό, αλλά ειλικρινά μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό ;

    Η αποκατάσταση της σχέσης μας με το χρήμα θα μας ανοίξει πολλούς δρόμους. Το χρήμα ως ενέργεια. Τίποτα άλλο. Να φύγει αυτή η σκιά που μας στοιχειώνει, ο ορισμός του ποιος/ποια είμαι με βάση το τι έχω στην εξωτερική πραγματικότητα. Η Αχίλλειος πτέρνα της κοινωνίας μας, κατασκευασμένη και αυτή, εισαγόμενη, με σκοπό την Άλωση του Έθνους, τον βιασμό των Ιδεών, με απώτερο στόχο την απενεργοποίησή μας. Ξεχάσαμε να είμαστε πολεμιστές, όχι πολεμοχαρείς, πολεμιστές. Έτοιμοι. Ταγμένοι στο «βαθύτερο νόημα ενός ταπεινού Παραδείσου, που είναι ο αληθινός μας εαυτός, το δίκιο μας, η ελευθερία μας, ο δεύτερος και πραγματικός ηθικός μας ήλιος.» (Οδυσσέας Ελύτης, Ο Μικρός Ναυτίλος).

    Αν δεν λάβουμε θέση ΤΩΡΑ, έμπρακτα και όχι απλά θεωρητικά, απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, με αυτοκριτική και ειλικρίνεια, η εξωτερική πραγματικότητα δεν θα πάψει να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και να ακυρώνει την αξιοπρέπειά μας. Η «αλληλουχία των κρυφών νοημάτων», οι αόρατες γραμμές σύνδεσης μεταξύ των διαφόρων διαστάσεων της Ζωής μας είναι μια πραγματικότητα. Από εμάς εξαρτάται αν θα λειτουργήσει υπέρ μας, ή εναντίον μας. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μας κάνουμε κι άλλο κακό.

    Επιστρέφω πάντα στον Ελύτη (Ο Μικρός Ναυτίλος) – για την ελπίδα : «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Καλημέρα σε όλους - και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοάμυνα τών Πολιτών τώρα!
    Όπως γίνεται στήν Αμερική!
    Πάρτε "στυλιάρια",όπως λέει η ιστορία γιά τόν Νικηταρά,καί αμυνθείτε εναντίον τών εχθρών πού κάθε τόσο μπαίνουν στά σπίτια μας καί μας ληστεύουν.Γονατίζουν τήν ελευθερη Ψυχή τού ΈΛΛΗΝΑ Πολίτη!
    Καί ο Δικηγορικός Σύλλογος νά μηνύει κάθε οργάνωση πού στρέφεται κατά τών Ελλήνων καί τής Ασφάλειάς τους!
    ΑΥΤΟΆΜΥΝΑ!ΌΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΉΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΊ ΤΏΝ ΆΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΏΝ ΧΩΡΏΝ!
    ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ!
    ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΎΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΆΜΥΝΑ ,ΜΕΣΑ ΣΤΑ; ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ,ΣΤΆ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΆ ΤΟΥΣ,...ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΆ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΎΣ,ΠΟΛΙΤΕΣ,ΓΕΡΟΝΤΕΣ....ΔΈΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ!
    ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΕΣ,ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΔΗΘΕΝ Α-ΔΕΞΙΟΙ...
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ"ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !
    ΛΟΓΩ ΤΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ,ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ...ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!
    ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΕΛΛΛΗΝΕΣ!
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΘΆ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ΄ΤΟΝ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΌ"ΜΑΣ!
    ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΉΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΆ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,ΚΑΊ ΌΧΙ ΝΆ ΕΙΝΑΙ ΣΤΆ ΧΈΡΙΑ ΤΏΝ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΏΝ"!
    Νικήταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό πού αναφέρει ο "Δικαιος",τό παρακολούθησα σήμερα στόν τ/ο Σταθμό τόύ ΜΠΛΟΥ ΣΚΑΙ,"Επικαιρότητα",μέ τόν δημοσιογράφο Κύριο Ζερβό Γ.Είπε:ότι μεγάλο μέσω τής Αμερικής έδειξε σκίτσο πρίν λίγες ημέρες,ότι" μιά αστυνομική μηχανή πέταξε στόν αέρα έναν πολίτη,"καί στήν συνέχεια κάνουν σχολιασμό....
    δηλαδή είπε ο δημοσιογράφος ...προπαγάνδα!
    Μού διαφεύγει η ονομασία τού μέσου νομίζω έχει τρία κεφαλαία γράμματα στά αγγλικά.
    ενας έλλινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρίκα, σε ευχαριστούμε για το ωραίο σου κείμενο-κατάθεση ψυχής!


    Δήλωση του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής, για την λεγόμενη "εχθροπάθεια" ή "κήρυγμα μίσους" για αλλόφυλους, αλλόθρησκους ή έχοντες "άλλο" γενετήσιο προσανατολισμό!!
    Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη είπε:

    "Ντρέπομαι ως Ορθόδοξος Επίσκοπος και ως Έλλην πολίτης, να αναπνέω τον ίδιο αέρα και να πατάω τα ίδια ιερά χώματα με τον κ. Καστανίδη..."

    Είμαστε οι τελευταίοι Έλληνες από μια σειρά 160 γενεών (κάθε γενεά περίπου 25 χρόνια).
    Όταν θα καταλάβουμε επιτέλους, πως τους επιτρέψαμε να μην έχουμε άλλο μέλλον, θα κλάψουμε πικρά κάτω από το δέντρο της προδοσίας πετώντας τα τριάντα Ευρώ στο πικρό χώμα της λησμονιάς και της εξάλειψης του Γένους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλεος ρε παιδιά! Δηλαδή θα πρέπει να ευχόμαστε να χάσει η Ελλάδα τη (Δυτική σε παρένθεση) Θράκη για να τους διώξουμε τους λεχρίτες;
    Ε όχι δεν παίζω.
    Και δεν παίζω γιατί εγώ δε γράφω από την Αθήνα, αλλά από το σπίτι μου στην Ξάνθη, για το οποίο πληρώνω ένα διόλου ευκαταφρόνητο δάνειο και...εμμμμ....ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥΡΚΕΨΩ ΕΓΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. Αλλά από την άλλη...αν είναι να σωθεί η Ελλάδα...ντέφ μου να γίνει, θα θυσιαστώ.
    ^-^

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.