18/2/16

Το χτύπημα της Άγκυρας πυροδοτεί εξελίξεις

Οι τουρκικές αρχές επικεντρώνουν τις έρευνες στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα
Το Προεδρικό και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν πλέον κανένα σενάριο.
Του Νίκου Στέλγια
Το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας πυροδοτεί αλυσιδωτές εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα και στην Συρία. Όπως τονίζει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η γειτονική χώρα μελετά την άμεση λήψη μιας σειράς πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας.
Οι υποψίες επικεντρώνονται στο κουρδικό κίνημα

Tην νύχτα της Τετάρτης, η τουρκική κυβέρνηση εστίασε την προσοχή της σε δυο ενδεχόμενα σχετικά με το μεγάλο χτύπημα στην Άγκυρα. Όπως πληροφορείται η Κ, οι υποψίες της τουρκικής κυβέρνησης επικεντρώνονται στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και στην δράση του στην Τουρκία και στην Συρία. Διάφορα στελέχη του Προεδρικού και της κυβέρνησης υποψιάζονται ότι το κουρδικό κίνημα ενδέχεται να πραγματοποίησε το μεγάλο χτύπημα για να πλήξει την Τουρκία μέσα στην ίδια την πρωτεύουσά της.

Στην Άγκυρα, μια μερίδα των κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών και αναλυτών δεν αποκλείουν και την εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κύκλους, εδώ και μήνες, η Τουρκία ανέμενε και προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο μεγάλο χτύπημα, την στιγμή που δεκάδες μέλη του «Χαλιφάτου» κυκλοφορούν άνετα στην χώρα καθώς οι αρχές ασφαλείας έχουν χάσει τα ίχνη τους.

Τι προβληματίζει την Άγκυρα;
Εκτός από την ταυτότητα της οργάνωσης, η οποία ευθύνεται για το μεγάλο μακελειό, στην τουρκική πρωτεύουσα συζητούνται τρία ακόμη ζητήματα. Πρώτον, το χτύπημα στρέφεται κατά του τουρκικού στρατού ο οποίος δίνει μάχες σε πολλά ανοιχτά μέτωπα. Επίσης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο στρατός κρατά «αποστάσεις ασφαλείας» από τα διάφορα σενάρια τα οποία θέλουν την Τουρκία να εμπλέκεται στρατιωτικά στην κρίση της Συρίας.

Ακόμη, στο Κουρδικό Ζήτημα, για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, ο τουρκικός στρατός συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και όλες τις δομές ασφάλειας του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα λοιπόν, με κάποιους αναλυτές κάποιοι «σκοτεινοί κύκλοι» στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ενδέχεται να ανέλαβαν δράση με βάση τα προαναφερόμενα, νέα χαρακτηριστικά του τουρκικού στρατού.
Το δεύτερο σημείο, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης αφορά την εμπλοκή μιας ή περισσότερων ξένων μυστικών υπηρεσιών στο μεγάλο χτύπημα της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν βιάζεται να κατονομάσει τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες υποψιάζεται. Ωστόσο, δια στόματος του Προέδρου Ερντογάν και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι κατά την άποψή της βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη της τρομοκρατίας», στον οποίο εμπλέκονται ξένες δυνάμεις, οι οποίες «χρησιμοποιούν» διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να πλήξουν την Τουρκία.

Σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερη σημασία φέρει το νέο κάλεσμα της τουρκικής πλευράς προς την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει την θέση της όσον αφορά την περίπτωση της συριακής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος. Ως γνωστόν, σε αντίθεση με την Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική οργάνωση» το κουρδικό κίνημα της Συρίας, γεγονός το οποίο έχει εξαγριώσει την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία προετοιμάζει στρατιωτική «απάντηση»
Ανεξάρτητα από τον αληθινό υπεύθυνο του νέου μακελειού και τα κίνητρα της μεγάλης επίθεσης, το σίγουρο είναι ότι από τις 18.31, το βράδυ της Τετάρτης, η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή εισέρχεται σε μια νέα φάση της σύγχρονης ιστορίας της. Από καλά πληροφορημένες πηγές, η Κ πληροφορείται ότι το Προεδρικό και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν πλέον κανένα σενάριο για το μέλλον της περιοχής και κυρίως της Συρίας.

Οι πηγές μας αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα όσα υπογράμμισε στο γραπτό ανακοινωθέν του, μόλις λίγες ώρες μετά το χτύπημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο κ.Ερντογάν αναφέρει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει στην «τρομοκρατία» εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας, αυξάνοντας την ένταση των επιθέσεων της. Το συγκεκριμένο μοτίβο εκλαμβάνεται από πολλούς κύκλους στην Άγκυρα ως το προοίμιο νέων επιθέσεων και στρατιωτικών πρωτοβουλιών στο Κουρδικό Ζήτημα και στην Συρία.

Μόσχα: Η Τουρκία εκπαιδεύει τρομοκράτες που μπορεί να έρθουν στη Ρωσία
PKK βλέπουν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας πίσω από την επίθεση

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=232018

3 σχόλια:

  1. Ἄν οἱ Κοῦρδοι ἔχουν κάνει τήν ἀνωτέρω ἐπίθεση στήν Κωνσταντινούπολη φυσικά νομίζω θά τό ποῦν, ἐπικαλουμενοι βεβαίως ὅτι βρίσκονται σέ πόλεμο μέ ττό τουρκικό κράτος σέ ὅλη τήν Μικρά Ἀσία, λόγω τῶν γενοκτονικῶν ἤ ἐθνοκαθαριστικῶν ἐπιθέσεων πού ὑφίστανται ἀπό τίς δυνἀμεις ἀσφαλείας τοῦ τουρκικοῦ κράτους.
    ΕΑΝ ΟΜΩΣ, δέν ἀναλάβουν ρητῶς καί ἀξιοπίστως Κοῦρδοι τήν εὐθύνη γιά τόν φόνο τῶν τούρκων ἀστυνομικῶν, ΤΟΤΕ, πρόκειται σαφῶς καί ἀναντιρρήτως γιά τρομοκρατικό κτύπημα, καί μία εἶναι ἡ κατ' ἐξοχήν πιθανότερη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ γιά τήν αἰτία τοῦ τρομοκρατικοῦ κτυπήματος αὐτοῦ:
    Ἀπό http://tourkikanea.gr/2011/01/dav-4/ :
    " Εφ. Ταράφ 12-1-2011, Αχμέτ Αλτάν
    ....ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, φαινομενικά από τους πιο υγιείς και φιλόδοξους πολιτικούς, ο οποίος πήγε στο Σαρίκαμις και είπε πως ¨μπορούμε να θυσιάσουμε ακόμη 90 χιλιάδες ήρωες¨. ...το πραγματικά ανατριχιαστικό εδώ είναι το πόσο ψύχραιμα μπορεί να μιλάει ένας άνθρωπος πως ¨μπορεί να στείλει στον θάνατο 90 χιλιάδες ανθρώπους¨. Και μάλιστα τα λέει αυτά στο Σαρίκαμις, δηλαδή όπως σκοτωθήκαμε στο Σαρίκαμις, θα έβαζε κι άλλους να σκοτωθούνε.... Το Σαρίκαμις ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της στρατιωτικής ιστορίας. Λόγω του εγωισμού και της ανεπάρκειας του Ενβέρ Πασά 90 χιλιάδες νέα παιδιά, πέθαναν φορώντας καλοκαιρινές στολές, την ώρα που είχαν αγκαλιάσει δέντρα για να ζεσταθούνε, χωρίς καν να δούνε τον εχθρό, και χωρίς να ρίξουν μια σφαίρα. Βρέθηκαν παγωμένα σώματα ....Ο Νταβούτογλου τα παιδιά αυτής της χώρας έτσι θα τα έβαζε να σκοτωθούνε. Η σκληρότητα και ο εγωισμός σε αυτά τα λόγια και η περηφάνια αυτού που βλέπει τους ανθρώπους σαν έντομα, είναι αυτά που εξοργίζουν αυτόν που τα ακούει. Θες να του πεις ¨Ποιος είσαι ρε ; Ποιος είσαι που θα στείλεις 90 χιλιάδες παιδιά στον θάνατο ; Με ποιο δικαίωμα θα τα βάλεις να σκοτωθούνε ; ....Για αυτό μαζεύετε εκατοντάδες πρέσβεις και λέτε πως θέλετε ¨ακόμα ένα Σαρίκαμις¨ και πως μπορείτε να θυσιάσετε ακόμη 90 χιλιάδες παιδιά. Για αυτό κλείσατε και το κουρδικό άνοιγμα, για αυτό αρνείστε δια στόματος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το αίτημα του Κουρδικού λαού για ¨δύο γλώσσες¨,.....".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐννοεῖται, ἡ ἀνωτέρω ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ, εἶναι πιθανότατο νά πραγματοποιήθηκε διά τοῦ ΙΣΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται στο πλευρό της τρομοκρατίας. "Είναι στο ίδιο κρεβάτι μαζί με τους σκορπιούς και τα φίδια. Να δούμε πώς θα βγει από εκείνο το κρεβάτι", είπε ο κ.Μαλκότς. Ανέφερε πως όσο και να τα βρουν ΗΠΑ και Ρωσία μεταξύ τους σε αυτή την περιοχή δεν θα μείνει ούτε η μια ούτε η άλλη για πολύ.

    Περισσότερα: http://www.sigmalive.com/news/international/309704/i-agkyra-apeilei-na-kleisei-to-intzirlik-gia-tis-hpa#sthash.aGFE9wTX.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.