16/2/16

Άλλη μια "κόκκινη γραμμή" της Τουρκίας τσαλακώθηκε - Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την Τελ Ριφάτ και εκδίωξαν τους πράκτορες της Άγκυρας

Σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία οι συριακές δυνάμεις
Παιγνίδια εξουσίας εντείνουν την ανησυχία για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας. Σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα έχουν φτάσει οι συριακές δυνάμεις.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκομάνοι και Άραβες της Συρίας, έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ταλ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Άζαζ, στη βόρεια Συρία, αποσπώντας την από ισλαμιστές αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατάφεραν μάλιστα να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη, παρά τη συνέχιση των τουρκικών πληγμάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων, με σκοπό να εμποδιστεί η προέλασή τους.
Η Ταλ Ριφάατ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ήταν ένα από τα τελευταία σημαντικά προπύργια των ισλαμιστών ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η νίκη αυτή των συριακών δυνάμεων αποτελεί νέο σκληρό πλήγμα για τους αντάρτες, που έχουν υποστεί σειρά ηττών, αφότου το καθεστώς εξαπέλυσε την 1η Φεβρουαρίου ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι αντάρτες είναι πάντως ακόμη σε θέση ισχύος στη Μάρεα, ανατολικά της Ταλ Ριφάατ, και στην Άζαζ, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι ο Κούρδοι, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα καταλάβουν την Άζαζ επεκτείνοντας την περιοχή που ελέγχουν σε ουσιαστικά ολόκληρη την παραμεθόριο.

Προειδοποιούν οι Τούρκοι

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε εκ νέου τις κουρδικές δυνάμεις, ότι αν προσπαθήσουν να καταλάβουν και την πόλη Αζάζ, η αντίδραση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για το βομβαρδισμό δύο σχολείων και ενός νοσοκομείου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πενήντα ανθρώπων, περιλαμβανομένων παιδιών.

Η Άγκυρα έκανε λόγο για καταφανές έγκλημα πολέμου και προειδοποίησε τη Μόσχα, με μεγαλύτερες και πιο σοβαρές συνέπειες, αν, όπως υποστήριξε, δεν τερματίσει αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει την Τουρκία για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία.

Προτροπές για αποτροπή κλιμάκωσης

Στο μεταξύ την ώρα που η Μόσχα και η Άγκυρα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο οξείς τόνους αναφορικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση στη συριακή κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι να συνομιλήσουν απευθείας και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά την κρίση της Συρίας. Κι αυτό διότι είναι ναι μεν σύμμαχος της Άγκυρας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εξάλλου, με αίτημα της Μόσχας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα συζητήσει σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, τους αλλεπάλληλους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο συριακό έδαφος.

Θα προηγηθεί ενημέρωση των μελών του Σώματος για τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: Ράδιο Πρώτο

2 σχόλια:

  1. Το "ΣΥΡΙΑΚΟ" "παρατηρητήριο" που μόνο συριακό δεν είνα βλέπει από την Αγγλία τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Συρία.
    Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα εκεί που περνάνε οι ισλαμοτραβεστί μισθοφόροι της δύσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Σαββα πολυ φοβαμαι οτι οι απωλειες της τουρκιας προς ανατολας θα εξαργυρωθουν (με το παραπανω) προς δυσμας.Πλησιαζει και η δικη μας σειρα,ως αυτη εχει σχεδιαστει.Τραγικο συμβαν ο πρωθυπουργος της χωρας μας να υποκειψει στο τουρκικο αναθεωρητισμο και να μην τολμισιε-εστω για τα προσχηματα_ να πρσγειωθει στη ροδο,με οτι αυτο συνεπαγεται..
    Αυτο το καιρο γινονται παρα πολλα για μας αγνωστα αλλα μας αφορουν και με εμας αποντες η ακομη χειροτερα μη υπολογισιμους...ουτιδανους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.