7/2/16

«Αυτός είναι ο παππούς μου: Χρηματοδότησε το αντάρτικο του Πόντου και κρεμάστηκε γι’ αυτό»

  • Σύμφωνα με τον Νίκο Μουρατίδη, στο μέσο της ιστορικής φωτογραφίας που βρίσκεται στο αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, είναι ο παππούς του, ο Νικολάφεντης Μουρατίδης, εθνομάρτυρας του Ακ Νταγ Ματέν
«Αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία, πάνω στο άλογο ανάμεσα στους Πόντιους αντάρτες, είναι ο παππούς μου, ο Νικολάφεντης Μουρατίδης, ένας από τους εθνομάρτυρες του Ακ Νταγ Ματέν». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται ο Νίκος Μουρατίδης, και η φωτογραφία που έφτασε στο pontos-news.gr, και στην οποία αναφέρεται, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορικές απεικονίσεις του ποντιακού αντάρτικου.

Λίγες μέρες μετά, στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, η πρώτη ερώτηση που του κάνω είναι το πώς είναι σίγουρος ότι στη φωτογραφία, από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, απεικονίζεται ο Νικολάφεντης.
«Ήταν ο μοναδικός στην περιοχή που είχε άσπρο άλογο. Τον αναγνώρισε ο πατέρας μου, ο Αβραάμ Μουρατίδης. Η τελευταία φορά που τον είδε ήταν πριν καταδικαστεί σε θάνατο στην αγχόνη από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας. Η κατηγορία ήταν ότι χρηματοδοτούσετο αντάρτικο για την ανεξαρτησία του Πόντου», μου εξηγεί.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακό κ. Καλεντερίδη. Βρείτε και τον Νίκο Μουρατίδη καθηγητή σ Παν/μιο στην Καλιφόρνια οπου και διαμένει, λογικά εγγόνι των παραπάνω και ανεψιό του Β. Εφραιμίδη που αναφέρεται στο αρθρο. Πρέπει να εχει πολύ υλικό για ολα αυτά καθώς και το πατρικό σπίτι στον Πόντο που οι Τουρκομογόλοι εκαμαν δημόσιο κτίριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.