15/2/16

Νέοι τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων στη Συρία - Η Κομισιόν καλεί την Ακγυρα να σταματήσει

Αγκυρα
Τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις των κούρδων ανταρτών του YPG, επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε ότι η τουρκική επίθεση τη Δευτέρα ήλθε ως απάντηση σε επίθεση ανταρτών κατά τουρκικού συνοριακού φυλακίου κοντά στην Αντιόχεια.
Το Σαββατοκύριακο το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις στην περιοχή της πόλης Αζέζ, μετά την κατάληψή τους από αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του YPG του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το οι κουρδικές θέσεις πλήττονται με πυρά πυροβολικού προαναγγέλλοντας πως οι τουρκικές επιθέσεις θα συνεχιστούν.
Το γεγονός που πυροδότησε τη θερμή εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, ήταν η κατάληψη από τους αντάρτες του YPG και τις συνεργαζόμενες μαζί τους ένοπλες δυνάμεις κομβικών σημείων στο διάδρομο που ενώνει το Χαλέπι με την Τουρκία. Ο κλοιός των κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από την πόλη που ελέγχεται από δυνάμεις της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει σφίξει τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι κούρδοι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους απέκοψαν το διάδρομο που χρησιμοποιούσε η Τουρκία για να τροφοδοτεί το πολιορκημένο Χαλέπι, ενώ κατέλαβαν και ένα στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο στα βόρεια της πόλης.
ΕΕ καλεί Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά του YPG. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όλες οι πλευρές, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την μείωση της έντασης και τον τερματισμό των εχθροπραξιών» δήλωσε η Φεντερικά Μογκερίνι, σύμφωνα με το Associated Press. Περισσότερες συγκρούσεις δεν ήταν προφανώς κάτι που περιμέναμε, παρατήρησε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.