29/4/17

Σύνοδος Κορυφής των «27» για το Brexit

Τις κατευθυντήριες γραμμές εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit καλούνται να υιοθετήσουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών - μελλών της Ε.Ε., για πρώτη φορά σε μια επίσημη Σύνοδο Κορυφής των «27».
Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι βασικό στοιχείο των προτεινόμενων κατευθυντήριων γραμμών για το Brexit είναι η ιδέα μιας «σταδιακής προσέγγισης». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και έπειτα θα συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. 
Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη διαδικασία «απένταξης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.: Πρώτον, η αντιμετώπιση περίπου 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ που ζουν εκεί και ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ε.Ε.. Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδο, το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι περίπου 60 δισ. ευρώ. Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι «27» πριν συζητήσουν για το μέλλον της Ε.Ε., πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες μας και τις οικογένειές τους. Εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές και οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ότι όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει, επίσης, να επιδιώξουμε την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», τονίζει.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ότι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης (Ευρωπαίοι πολίτες, οικονομικό και Ιρλανδία) θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και πάλι, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, για να συμπεράνουν αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, ούτως ώστε να περάσουν στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, που θα αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει διαμορφωθεί ως εξής σε ώρα Βρυξελλων (-1 ώρα από την Ελλάδα):
  • 09:45 - 11:30 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • 11:30 - 12:15 Άφιξη των 27 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Άρθ. 50)
  • 12:30 - 15:45 Σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Άρθ. 50)
Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ο,τι νάναι το άρθρο του ανώνυμου συντάκτη.
    Με βάση ποιό άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας και ποιά μελέτη οι Βρυξέλες εκτιμούν το ποσό που ΠΡΕΠΕΙ να επιστρέψει το ΗΒ στην ΕΕ είναι 60 δισ. ευρώ;
    Μήπως πρέπει οι Βρετανοί να ζητήσουν επιστροφή μέρους των εισφορών που κατέβαλαν και επιπλέον αποζημίωση για την ζημιά που υπέστησαν παραμένοντας τόσα χρόνια υπό καθεστώς γερμανικής επιβολής; Την οποία ακύρωσαν με το δημοψήφισμα του BREXIT;
    Και εκεί που τα ευρωλάγνα παπαγαλάκια μας είχαν ζαλίσει για την τεράστια καταστροφή που θα πάθουν οι άγγλοι αν αποφασίσουν να φύγουν, τώρα συζητάνε για δευτεροτριτεύοντα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Και μάλιστα όταν επίσημα η κυβέρνησή τους έχει πει ότι ουδεμία μεταβολή θα υπάρξει στο θέμα βίζας, στο εργασιακό και στο σπουδαστικό.
    Δεν είναι χαζοί να στερηθούν τα έσοδα που έχουν από τους ξένους επισκέπτες και από το γεγονός ότι μέσω του σίτυ διεξάγεται το 80% της παγκόσμιας κίνησης κεφαλαίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.