29/4/17

Γιατί η Τουρκία επιτίθεται στη Βόρεια Συρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ στις 16 Μαΐου στην Ουάσιγκτον. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο από τότε που εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Παγίως τέτοιου είδους συναντήσεις προετοιμάζονται σχολαστικά από χαμηλόβαθμους αρχικά και εν συνεχεία υψηλόβαθμους διπλωμάτες των δύο χωρών, καθώς και από ομάδες εργασίας, οι οποίες πρωτίστως καθορίζουν τα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες.

Ενόψει όμως αυτής της επισκέψεως ο Τούρκος Πρόεδρος θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος ενσαρκώνει κάθε είδους εξουσία στην Τουρκία, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διενεργούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και 5 μέρες, θέτει την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τον Τραμπ. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει. Με την ανάληψη στρατιωτικής δράσεως εναντίον περιοχών της βόρειας Συρίας και κατ’ επέκταση θέσεων των Κούρδων του YPG κατά τα φαινόμενα εφαρμόζει τις παραδοσιακές αρχές του «ανατολίτικου παζαριού», στο οποίο είναι ειδικός. Έτσι, πλήττει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς τα κουρδικά καντόνια στη Συρία, πλήττει θέσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και ύστερα, βγαίνει στο βήμα που του δίνεται και καλεί την Αμερική να μην στηρίζει τους Κούρδους και να εκδώσει στην Τουρκία τον ευσεβή του πόθο, ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν. Εν ολίγοις, εκεί που άλλοτε ενεργούσαν οι διπλωμάτες τώρα τις εντολές δίνει ο Ερντογάν, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν σε τίνος μεγέθους πολιτειακή αναταραχή οδηγείται η Τουρκία.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιρρωνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος σήμερα είπε χαρακτηριστικά: «Η τεράστια Αμερική, ο συνασπισμός και η Τουρκία μπορούν να ενώσουν τα χέρια τους και να μετατρέψουν τη Ράκκα σε νεκτοραφείο του ISIS». Επίσης, απηύθηνε μια erga omnes προειδοποίηση ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τον «διάδρομο του τρόμου», όπως αποκαλεί την ένωση των κουρδικών καντονιών στη βόρεια Συρία, για τον οποίο διάδρομο στο πλαίσιο των εργασιών του Ατλαντικού Συμβουλίου χθες κάλεσε τις ΗΠΑ να κηρύξουν ζώνη ασφαλείας και ζώνης απαγορεύσεως πτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.