28/4/17

Ο Μπουλούτ με ζελέ (Του Σενέρ Λεβέντ)

Τα κελιά είναι δύο ατόμων, λέει. Δεν έχουν ομαδικούς χώρους. Στο απέναντι κελί είναι ο Μεχμέτ Αλτάν, λέει, ενώ στο διπλανό ο Αχμέτ Τουρκ.
Καθώς η αστυνομία με οδηγούσε σε ένα από τα κελιά στο υπόγειο του αστυνομικού σταθμού, είδα έναν φίλο που είχε μεταφερθεί σε ένα κελί πριν από μένα. Καθόταν στο πέτρινο κρεβάτι και έπινε ένα μπουκάλι νερό. «Πώς πάει, σαν βασιλιάδες περνάμε, έτσι δεν είναι;», του είπα. Το θυμήθηκα αυτό καθώς ο αγαπητός Χουσνού Μαχαλί μου διηγιόταν χθες τις μέρες του στις φυλακές Σιλίβρι. Τα κελιά είναι δύο ατόμων, λέει. Δεν έχουν ομαδικούς χώρους. Στο απέναντι κελί είναι ο Μεχμέτ Αλτάν, λέει, ενώ στο διπλανό ο Αχμέτ Τουρκ. Φωνάζουν ο ένας στον άλλο από το ένα κελί στο άλλο. Ο Χουσνού συνελήφθη επειδή αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ερντογάν. Αφού έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στη φυλακή και μετά στο νοσοκομείο, αφέθηκε ελεύθερος για να δικαστεί χωρίς να βρίσκεται υπό κράτηση. Ζητούν τη φυλάκισή του για 7,5 χρόνια. Δεν απαγορεύεται η έξοδός του από τη χώρα.
Μπήκε στο δωμάτιο με ένα μπαστούνι δώρο. Του το χάρισε μια ηλικιωμένη γυναίκα μόλις τέλειωσε την ομιλία του στο Στρασβούργο, όπου πήγε κατόπιν πρόσκλησης μετά που βγήκε από τη φυλακή. Δεν θέλησε να το πάρει. «Αυτό σας χρειάζεται», είπε στη γυναίκα. «Εσύ μας χρειάζεσαι πολύ περισσότερο», είπε πιάνοντάς τον από το χέρι. Μιλήσαμε για την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο. Τι μεγάλη ευτυχία είναι να αγκαλιάζεσαι με έναν φίλο που βγήκε από την φυλακή.
Πριν έρθει ο Χουσνού, υπήρχε ένα σύννεφο (ένας Μπουλούτ) στην ατμόσφαιρα. Ένα σύννεφο με ουρά. Ένα σύννεφο του οποίου η ουρά μοιάζει με γάτο και το κεφάλι του με γουρούνι. Πέρασε μπροστά από το παράθυρο γλιστρώντας. Ύστερα διαλύθηκε σε χίλια κομμάτια σαν ένα σπασμένο ποτήρι. Κοίταξε τον καφέ που έπινα και είπε: «Μην ξεχνάς ε, εγώ πληρώνω τον καφέ που πίνεις». Όταν είδε πως μετά από τον καφέ ήπια νερό έκανε φιγούρα λέγοντας «εγώ δίνω και το νερό που πίνεις». Ύστερα απαρίθμησε μέχρι και τα φασόλια που τρώω, τις αγκινάρες και τις ντομάτες. Η μετεωρολογική υπηρεσία μίλησε για «κατά τόπους νεφώσεις». Ήρθαν με πατσά, όχι κατά τόπους. Και με ζελέ. Και τι παλικάρι. Γίνεται παλικάρι του ζελέ; Γιατί να μην γίνεται από τον καπνό του κοκορετσιού; Αυτές τις μέρες είναι αποδεκτά όλα τα ψεύτικα πράγματα. Δεν συμφωνείς κύριε Γιγίτ Μπουλούτ επικεφαλής αρχισύμβουλε του κύριου Ταγίπ; Έχει και η αγκινάρα κεφάλι, και οι πούλλες έχουν, και το κολοκάσι έχει. Το δικό σου το κεφάλι είναι το κάτι άλλο ρε Μπουλούτ. Δεν μοιάζει με τις πούλλες δηλαδή. Λάμπει κάτω από τον ήλιο. Δουλεύει καλά επειδή είναι με ζελέ. Πέταξα στον αέρα μόλις διάβασα αυτά που είπες. Γεια στο στόμα σου! «Η ΤΔΒΚ είναι υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας», είπες, έτσι δεν είναι; Μπράβο ρε Μπουλούτ, μπράβο. Είσαι το κάτι άλλο, είσαι μοναδικός. Δεν ξεφεύγεις ρούπι από την αλήθεια. Δεν είπες ότι «η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος». «Είναι επαρχία μας», είπες. Σε ευχαριστώ. Θύμωσαν πολύ μαζί σου, έτσι δεν είναι; Μην δίνεις σημασία παλικάρι μου. Μήπως δεν ξέρεις ότι όποιον λέει την αλήθεια τον διώχνουν από εννιά χωριά; Πότε θα κάνουμε κανένα μασκαραλίκι; Αλλά μήπως παίζουμε καραγκιόζη μωρέ εδώ; Με ένα κροσέ ξάπλωσες καταγής όσους συμπεριφέρονται στην επαρχία σαν να είναι ανεξάρτητο κράτος! Όμως έχουμε ένα πρόβλημα κύριε ζελέ. Θα το μοιραστώ μαζί σου, αλλά μην με καρφώσεις. Να μείνει μεταξύ μας. Ίσως είναι κρατικό μυστικό, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω. Αφού είναι επαρχία, τότε πώς γίνεται εμείς να δώσαμε άδεια στο πλοίο Μπαρμπαρός; Μήπως η Τουρκία χρειάζεται την άδεια της επαρχίας της; Ή μήπως είναι και αυτό ένα ανέκδοτο; Μήπως είναι όπως τα ανέκδοτα με τον Πόντιο; «Να σου υποβάλω μιαν ερώτηση και βρες την απάντηση φίλε», είπε ο δικός μας. «Ρώτα να δούμε». «Είναι σε κλουβί, είναι κίτρινο και κελαηδά. Τι είναι;» «Το αηδόνι», είπε ο άνθρωπος. «Δεν το βρήκες, το ψάρι είναι». «Γίνεται να είναι ένα ψάρι σε κλουβί;» «Το έβαλα». «Γίνεται να είναι κίτρινο;» «Το έβαψα». «Κελαηδά;» «Να μην πω και κάτι να σε μπερδέψω;».
Αυτός είναι και ο δικός σου λογαριασμός ρε Μπουλούτ. Αλλά γιατί να πω ψέματα, έμαθες καλά αυτή την τέχνη από τον μάστορά σου. Τρέχει μέλι από το στόμα σου. Εμείς δίνουμε τα πάντα στους Ελληνοκύπριους, έτσι δεν είναι; Και ο ηλεκτρισμός τους είναι από εμάς και το νερό τους. Για να πω την αλήθεια, αυτό δεν το ήξερα. Καλά που το είπες και το έμαθα. Αφού εμείς τους δίνουμε και τον ηλεκτρισμό και το νερό, κόψε το τότε να πάει στα κομμάτια! Να συμμορφωθούν. Να παραδοθούν. Να τελειώσουμε αυτή την υπόθεση!
Τέλος πάντων, να χωρίσουμε εδώ. Να κάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε καθόλου ο ένας τον άλλον. Στο εξής θα σου δείξουν τα κοράκια μας τον δρόμο. Και εγώ να πάω σε εκείνο το πρώην εργοστάσιο τσιγάρων και να κατεβάσω τη μία από τις δύο σημαίες. Να υψώσω μόνο τη σημαία της επαρχίας!
Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.