30/4/17

Έκτακτη Σύνοδος των «27»: «Ισχυρό μήνυμα ενότητας» απέναντι στο Brexit

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές

Το πνεύμα ενότητας που επικράτησε στη σημερινή σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για το Brexit, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.Ο κ. Τουσκ είπε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα και μέσα στα τέσσερα πρώτα λεπτά. 
«Έχουμε την ομόφωνη στήριξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων και μια ισχυρή πολιτική εντολή για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με τη Μ.Βρετανία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, στο οικονομικό ζήτημα και στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουμε πότε θα επέλθει αυτή η συμφωνία. Ο κ. Τουσκ τόνισε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν αν έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα περίπου 4,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και πως πρέπει να δοθούν «πραγματικές εγγυήσεις», τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Μ.Βρετανία, όσο και για τους Βρετανούς πολίτες που μένουν σε χώρες της ΕΕ.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των 27 σε αυτή τη διαβούλευση. Τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν «οι όροι του διαζυγίου», εξηγώντας ότι επί της ουσίας θα υπάρξουν δύο διαπραγματεύσεις: μία για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μία για τις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι θα πρόκειται για δύσκολες διαβουλεύσεις, στο βαθμό που αφορούν, όπως είπε, τους όρους ενός διαζυγίου. Κυρίως δε σε ο,τι αφορά την οικονομική πτυχή της αποχώρησης, είπε ο Γιούνκερ. Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, τόνισε ότι δεν αρκεί να διατυπωθούν κάποιες αρχές, αλλά χρειάζονται «πραγματικές εγγυήσεις».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ο Γιούνκερ αρκέστηκε στην έκκληση να παραμείνουν, όπως είπε, οι Γάλλοι Γάλλοι, υπενθυμίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη αλλά την απόφαση για το μέλλον της γερμανοκρατούμενης ευρώπης δεν θα την πάρουν οι πολιτικοί, αλλά οι ευρωπαικοί λαοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως είπατε; "ευρώπη" και "ενότητα"; Ευσεβείς πόθοι! Ούτε ως ανέκδοτο αυτό! Ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικά και στις μέρες μας αυτό έγινε κατανοητό ακόμα και στις πέτρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.