30/4/17

Μνήμες από τις διώξεις Χότζα κατά χριστιανών

Φωτογραφίες ιερέων που εξαφάνισε το καθεστώς Χότζα έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Τιράνων ενόψει της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.
«…26 Φεβρουαρίου 1967. Τέλεσα σήμερα την τελευταία Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά παρέδωσα τα κλειδιά του ναού στην οργάνωση νεολαίας του χωριού…». Το «ημερολόγιο» του ιερέα Μιχάλη Μπάρκα, από το χωριό Δόβριστα του Αργυροκάστρου, που παρέδωσαν το 1998 στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τα παιδιά του, αφού ο ίδιος δεν ζει πλέον, δεν ήταν ένα συνηθισμένο τετράδιο. Ηταν το ευαγγέλιο της εκκλησίας των Ταξιαρχών όπου ο παπα-Μιχάλης ιερουργούσε μέχρις ότου το καθεστώς Χότζα την κλείσει και τη μετατρέψει σε αποθήκη. Εκεί πρόλαβε και κατέγραψε τις τελευταίες του ώρες ως ιερέα.

Το 1967 ήταν η πιο μαύρη χρονιά για τους πιστούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, στην Αλβανία του Χότζα. Σηματοδότησε την κορύφωση του «πολέμου κατά της θρησκείας», που είχε ξεκινήσει από την εγκαθίδρυσή της το 1945 η κομμουνιστική δικτατορία. Χριστιανικές εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές, και μουσουλμανικά τεμένη μετατράπηκαν σε αποθήκες, στάβλους και «πολιτιστικά κέντρα» ή κατεδαφίστηκαν, μοναστήρια λεηλατήθηκαν και έγιναν στρατώνες, κάθε θρησκευτική δραστηριότητα απαγορεύτηκε, ο αθεϊσμός κατοχυρώθηκε συνταγματικά, ιερωμένοι δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή εξευτελίστηκαν, επί σχεδόν 30 χρόνια.
Για τη συνέχεια Kathimerini

3 σχόλια:

  1. Το ιδιο εγινε και στη Ρωσια το 1917 με την επανασταση των μπολσεβικων.Υπαρχει ενα βιβλιο,"Το οδοιπορικο ραβδι",που αναφερεται σε εκεινη την περιοδο και ειναι το ημερολογιο ενος αγνωστου ιερεα που γυριζε ξυρισμενος στη Ρωσια και ιερουργουσε κρυφα. Αξιζει να το διαβασετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τότε κατεδίωκαν χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σήμερα καταδιώκουν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λιγο που θα τελειωσουν οι Ελληνες να δουμε ποιους θα καταδιωκουν.
      Τι θα γινουν χωρις 'βαρβαρους' ;.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.