29/4/17

Εκ Των Έσω: Πώς Και Γιατί (Ξανά)Κάηκε Η Ελλάδα Από Το Γιάνη Βαρουφάκη

Η θέση ενός αναλυτή είναι εκ φύσεως μία θέση εμπιστοσύνης. Ο αναλυτής καλείται να συγκεντρώσει στοιχεία, να τα μελετήσει και να καταθέσει τα συμπεράσματα του.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ως αναλυτής των αγορών μου ζητήθηκε η ανάλυση μου πολλές φορές, από πληθώρα πολιτικών, εντός και εκτός Ελλάδας, και την παρείχα πάντα, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας. Έτσι, έτυχε να ζήσω από πολύ κοντά όλες τις δραματικές καταστάσεις της ελληνικής κρίσης και μεταξύ αυτών και της διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ωστόσο, όπως για καμία άλλη περίσταση, έτσι ούτε και γι’ αυτήν, δεν αποκάλυψα έγγραφα ή απόρρητες πληροφορίες. Ο ρόλος μου είναι να κάνω την αντικειμενικότερη δυνατή ανάλυση όχι να υποδύομαι τον ιδιοκτήτη των wikileaks.
Γι’ αυτό ακριβώς και οι αναλύσεις μου για την περίοδο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη σταματούν πάντα στην βλάβη που υπέστη η Ελλάδα εκείνο το διάστημα, της οποίας το δραματικό μέγεθος δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως, ακόμη, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολίτες.
Προκειμένου να απαντήσω, λοιπόν, στο ερώτημα αναγνωστών ως προς το τί διαφορετικό θα μπορούσε να είχε κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης εκείνο το διάστημα θα απαντήσω παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία και θα αρκεστώ στο να αναφέρω το απολύτως απαραίτητο, για την κατανόηση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν, παρασκήνιο.
Στα τέλη του 2014 η οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής όχι τον κ. Βαρουφάκη αλλά άλλον οικονομολόγο, υψηλόβαθμο αξιωματούχο και των δύο μετέπειτα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στη σύνταξη μίας διαπραγματευτικής πρότασης η οποία ήταν ρεαλιστική και με βάση όλα τα διαθέσιμα σε εκείνη τη φάση στοιχεία, θετική για την Ελλάδα. 

Για τη συνέχεια Analytis

9 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ο Παναγιώτου έχει δίκιο. Ο Βαρουφάκης μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει τη χώρα με δημόσιες σχέσεις. Στο παρελθόν τα έκανε υπερβολικά χάλια. Τώρα πιστεύω τον Καλεντερίδη για αυτά που έλεγε για τον Βαρουφάκη, και αυτό μόνο αφότου διάβασα τα δύο τελευταία βιβλία του Βαρουφάκη. Αφήνει σκόπιμα άνευ κριτικής ένα ολόκληρο κύκλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναδιαβασατε τι γραψατε ;.Ο Βαρουφακης να βοηθησει την χωρα στο μελλον ;.Ενας νάρκισσος που οποιος του προσφερει αξιωμα που τραβαει την δημοσιοτητα,θα τρεξει σαν την πεταλουδα στο φως,ας είναι και ο Κιμ της Β.Κορεας.

      Διαγραφή
    2. Τον έχω ακούσει σε σειρά συνεντεύξεών του σε ξένους δημοσιογράφους. Τα λεγόμενά του έφτιαξαν φιλελληνικό κλίμα σε αρκετούς ξένους τόπους.
      Είναι μεν καβαλοκαλάμιαν, αλλά και στα βιβλία του αλλάζει την εικόνα για την Ελλάδα προς το καλύτερο. Έκανε κακό η κυβέρνηση στην οποία είχε συμμετοχή και έχει ευθύνες αλλά από εκεί και έπειτα η παρουσία του δεν συνεχίζει το κακό. Αυτά που κάνει με συνεντεύξεις και βιβλία έχουν ένα θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.

      Έχει πρόβλημα νάρκισσου και πιθανόν να τρέχει όπως λέτε προς κάθε δόξα. Επίσης έχει σχέσεις με ένα πολύ περίεργο κύκλωμα. Τον έπαιξαν.

      Διαγραφή
    3. Και τον σημιτη όταν τον ακουσετε σε συνεντεύξεις και μαλιστα σε ξενους,θα δακρύσετε από συγκινηση και θα παρακαλατε να τον εχει ο Θεος καλα για να μας σωνει.
      Να μας καψεις Γιανη ,να μας αλοιψεις βαζελινη.
      Οσο για το περιεργο κύκλωμα,είναι το Τεξανο λομπυ που ανοιξε την πορτα στον Αλεκση στον δρομο προς την καρεκλα όταν απεταξατο την οποιαδήποτε αρνηση σε οτιδήποτε.

      Διαγραφή
  2. Για τον κ. Παναγιώτου έχω κάποιες ερωτήσεις, πως μπορώ να τον βρω; Του άφησα ένα μήνυμα στο ιμέιλ του ιστορλογίου του αλλά ουδεμία απάντηση εως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Έλληνας είναι δυστυχώς εθισμένος με ιστορίες συνομωσίας.
    Και πάει ο καθένας και τον ταιζει...
    Γράφει ένα άρθρο που δεν λέει τίποτα.

    Ο προηγούμενος επικεφαλής οικονομολόγος ήταν ο Μιλιός; Ούτε το όνομα δεν μπορεί να γράψει; Και ποιο είναι αυτό το υπέρτατο σχέδιο (γιατί εχω ακούσει για τρισεκατομμύρια από την τράπεζα της ανατολής, για λεφτά από εξωγήινους κ.α.)
    Και βλέπω ότι επικροτείτε ολοι. Χωρίς να υποστηρίζω τον Βαρουφάκη, το άρθρο δεν έχει κανένα στοιχείο, δείχνει απλώς την εμπάθεια του συγγραφέως.

    Και παρακολουθούμε μια χώρα να βυθίζεται, τους ανθρώπους να φεύγουν, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στοχευμένο προσωπικῶς κείμενο, ἀγνοεῖ τί λέγει ὁ Βαρουφάκης, διότι ἀπαξιώνει τελείως τόν τρόπο σκέψεώς του. Ἀκριβῶς ὅπως, σύμφωνα μέ τά λεγόμενα τοῦ Π.Παναγιώτου, ἀπαξίωσε ὁ Βαρουφάκης νά ἀσχοληθῆ μέ ἕνα σχέδιο πού εἶχε ἀποκηρύξει (τό λέει καί ὁ Π. Παναγιώτου) ἤδη ὁ Πρωθυπουργός.
    Νομίζω ὅτι μέ βαση τό ἐπλεγέν ἀρχικῶς (Ἰανουάριος 2015) σχέδιο Τσίπρα καλῶς κινήθηκε ὁ Βαρουφάκης. Ὁ Τσίπρας ἀνέκρουσε πρύμναν στίς ἀρχές Ἰουλίου 2015 καί δέν εἶχε κανένα σχέδιο πραγματικά. Ἀγόταν καί φερόταν..... Τό σχέδιο γιά τό ὁποῖο μιλᾶ ὁ κ. Παναγιώτου, εἶχε προφανῶς ἐγκαταλειφθῆ ἀπό τόν Τσίπρα, ὅταν ἀνέλαβε ὁ Βαρουφάκης.
    Τελικά, πότε θά μάθουμε νά συνομιλᾶμε σοβαρά σέ αὐτήν τήν χώρα;
    Θά ἀρκεῖ ἔνας ἐπικίνδυνα ἰσορροπῶν πρωθυπουργός, καί τρεῖς συνιστῶσες τοῦ ὅποιου ἀνυπόστατου "χώρου", γιά νά ἀκυρώνεται ὄχι μόνον ἡ σοβαρή καί συγκροτημένη, ἀπό κοινοῦ, ἀντιμετώπιση σοβαρότατων ζητημάτων, ἀλλά καί ἡ στοιχειώδης συνενόησις σοβαρῶν ἀνθρώπων;
    _ Τό στύλ Βαρουφάκη, ξενίζει ὅποιον δέν ἔχει ἐμπειρία ἀπό τόν τρόπο ζωῆς πού αὐτό ἀντιπροσωπεύει, δηλ. ἐμεπιρία ἐλεύθερης ἐπιστημονικῆς ἔρευνας ἀγγλοσαξωνικοῦ πανεπιστημίου, ὅπου ὅλοι συζητοῦν μέ ὅλους καί γιά ὅλα, καί προτείνουν καί τίς πλέον ἀπίθανες ἀντιμετωπίσεις, ἰδίως σέ δύσκολα προβλήματα.
    Ἄνθρωποι "τῆς πράξης" στερούμενοι ἀντιστοίχων θεωρητικῶν γνώσεων, θεωροῦν βλακεῖες ὅσα δέν καταλαβαίνουν, καί περιφρονιοῦν τούς "θεωρητικούς" καί "ἄπειρους", τούς ὁποίους μάλιστα χαρακτηρίζουν εὔκολα ἀκόμη καί ἐπικίδυνους.
    Ὁμοίως, οἱ "ἐλεύθεροι ἐρευνητές" θεωροῦν ἐπικίνδυνες βλακεῖες τά ψελλίσματα τῶν ἀνθρώπων "τῆς πράξης" περί τῶν (ἐπιστημονικῶς γνωστῶν ἤδη καί ἀποδεδειγμένως ἀδόκιμων) μεθόδων ἀντιμετωπίσεως κρισίμων καταστάσεων, μέ τίς ὁποῖες οἱ ἄνθρωποι τῆς πράξης νομίζουν ὅτι τά ξέρουν ὅλα...
    Συνήθως, οἱ μέν ἀγνοοῦν ὅσα γνωρίζουν οἱ δέ.
    Συνεπῶς, εἶναι τεράστιος ὁ ρόλος πού σέ τέτοιες διχοστασίες, καλεῖται νά διαδραματίσῃ ὁ πολιτικός ὑπεύθυνος. Πρέπει νά εἶναι σε΄θέση νά καταλάβῃ τί τοῦ εἰσηγοῦνται οἱ σύμβουλοί του τῆς πράξεως καί τῆς θεωρίας, γιατί νά προστιμήσῃ τί, καί πῶς αὐτό θα γίνῃ εὑρύτερα ἀποδεκτό ἀπό ὅλο τό φάσμα τῶν εἰδημόνων, κομματικῶν ἤ μή, πού διαθέτει ἡ πολιτική ζωή.
    Μέ ἕναν λόγο, τουλάχιστον ἀπό τόν Ἰανουάριο τοῦ 2015, μέχρι σήμερα, ὄχι ἁπλῶς στερούμεθα πρωθυπουργοῦ μέ τέτοιες ἱκανότητες, ἀλλά ἔν γένει στερούμεθα ἡγέτου πού νά ἔχῃ αἴσθηση, ἁπλῶς αἴσθηση, τῶν ἐλλείψεων τέτοιου ειδους, μετά τῆς ἀντιστοίχου βέβαια αὐτογνωσίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Παναγιώτου.
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/05/blog-post_59.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ο Καζάκης δίνει κάποιες σωστές απαντήσεις στον Παναγιώτου. Όμως, όπως και ο Παναγιώτου και ο Βαρουφάκης, πάσχει κι αυτός από ανωριμότητα και αμετροέπεια. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να κάτσουν μαζί σε ένα τραπέζι να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τη χώρα τους. Προτιμούν να πνιγούν όλοι μαζί παρά να σώσουν το σκάφος. Η αντιπάθεια, η εγωπάθεια, ο φθόνος, οι μικρότητες είναι οι οδηγοί τους. Πάνω από όλα είναι το εγώ τους.

    Ελπίζω να δει τα στοιχεία του Καζάκη για την Κύπρο και ο κύριος Σάββας. Όταν σε μια χώρα μεγαλώνει το χρέος, όπως στην Κύπρο, τα πράγματα σίγουρα δεν πάνε καλά. Το ζήτημα για μια σειρά από χώρες είναι το ότι έχουν προγραμματιστεί να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, να μην είναι σταθερές. Μεταξύ αυτών, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία. Αν δεν καταλάβουμε τα μυαλά των αφεντικών μας, δεν θα τους τα αλλάξουμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.