28/4/17

Marie-France Garaud: «Η Μαρίν Λε Πεν έχει την αίσθηση του Κράτους»

INFO LE FIGARO - «Γκωλική ιστορικός, με νομική μόρφωση,  μη καταγραμμένη πρώην ευρωβουλευτής, η ίδια η Μαρί-Φρανς Γκαρώ αυτοχαρακτηρίζεται ως «ισχυρή πολίτισσα της Γαλλίας». Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η πρώην σύμβουλος του Ζωρζ Πομπιντού, πιστεύει ότι η Μαρίν Λε Πεν είναι η μόνη που μπορεί να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας. Εξηγεί το γιατί στη  Figaro .

LE FIGARO. – Ποιο είναι το διακύβευμα σε αυτές τις προεδρικές εκλογές;
Η γαλλική κυριαρχία. Δηλαδή, η ελευθερία μας.

Marie-France Garaud, - Πώς αξιολογείτε τα προγράμματα των δύο υποψηφίων;
Έχω την αίσθηση ότι ο κ Εμμανουήλ Μακρόν δεν έχει ούτε υπερηφάνεια ούτε διαύγεια. Απλώνει τις αδυναμίες του με εξαιρετικό μαζοχισμό. Μοιάζει λίγο σαν κτυπημένο σκυλί. Δεν σέβεται τη Γαλλία και ήδη καταστρέφει τα θεμέλια της πολιτικής ύπαρξής του.

Μα  δεν προσφέρει κάποιο σχέδιο;
Δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Δεν μπορεί να έχει, διότι δεν είμαστε πλέον παρά μόνο ένα έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βγούμε από αυτή το συντομότερο δυνατό, οποιοδήποτε και να είναι το κόστος, γιατί καλύτερη η ελευθερία παρά τη δουλεία.

Είναι πραγματικά εφικτό να βγούμε από την ΕΕ;
Ναι, απόλυτα. Απλά πρέπει να αποφασίσουμε το τι θέλουμε. Στο τέλος του πολέμου, δύο άνδρες το είχαν καταλάβει: ο Ντε Γκωλ και ο Τσόρτσιλ, ο οποίος δεν αποξένωσε ποτέ τις εξουσίες της χώρας του. Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας εξημέρωσης των ευρωπαϊκών χωρών, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου Ράιχ.

Πώς θα πρέπει η Γαλλία να απευθυνθεί στη Γερμανία;
Δεν έχει τίποτα να της πει. Πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και μετά, θα μπορεί να  ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ ίσων.

Ποια είναι η άποψή σας για αυτές τις προεδρικές εκλογές 2017;
Δεν έχουμε Κράτος πλέον. Η πενταετής περίοδος που τελειώνει ήταν ανύπαρκτη και παρατηρώ μια εξαιρετική ιστορική ανεπάρκεια στους ηγέτες μας. Σήμερα, η οικονομία και οι τράπεζες θέλουν να αντικαταστήσουν την κυριαρχία. Αυτό είναι αδύνατο.

Η Μαρίν Λε Πεν έχει ακριβώς τον ίδιο λόγο με εσάς για την ΕΕ ...
Αυτό αποδεικνύει ότι διάβασε ό,τι έγραψα. Δεν έχω συναντήσει ποτέ την Μαρίν Λε Πεν. Μιλήσαμε τη Πέμπτη στο τηλέφωνο. Σήμερα, είναι η μόνη υποψήφιος που δεν δέθηκε χέρι και πόδι ενώπιον των Γερμανών. Προφανώς είναι η μόνη που διαθέτει την ιδιοσυγκρασία για να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας. Έχει, νομίζω, την αίσθηση του Κράτους ώστε να διατηρηθεί το έθνος μας.

Θα σας κατηγορήσουν ότι κάνετε το παιχνίδι της άκρας δεξιάς τη παραμονή των προεδρικών εκλογών...
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της άκρας δεξιάς σήμερα; Δεν βλέπω κανένα. Και τι αντιπροσωπεύει το Εθνικό Μέτωπο εκτός της Μαρίν Λε Πεν; Τα πολιτικά κόμματα έχουν μικρή σημασία και επιρροή. Οι Γάλλοι ξέρουν πώς να είναι πιο αντάρτες από αυτά.

Στο δρόμο, φυσά ένας εχθρικός άνεμος κατά της Μαρίν Λε Πεν αλλά επίσης και εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν. Καταλαβαίνετε τους φόβους αυτών των Γάλλων;
Ναι, μπορεί κανείς να τους καταλάβει. Δεν αισθάνονται ότι κυβερνώνται και πράγματι δεν κυβερνώνται.

Τι θα λέγατε στους οπαδούς του Εμμανουήλ Μακρόν που σας κατηγορούν για οπισθοδρομικό πολιτικό όραμα;
Και ποιος είναι ο Εμμανουήλ Μακρόν;

Σκοπεύετε να παρουσιαστείτε δίπλα στην Μαρίν Λε Πεν μέχρι το τέλος της εκστρατείας;
Όχι. Είμαι ελεύθερη. Γνώρισα τη Γαλλία όταν κυβερνιόταν. Και εκφράζομαι ελεύθερα.




1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Ενδιαφέρον άρθρο με λογική.
    Ελλείπουν σχόλια ίσως λόγω κινδύνου του χαρακτηρισμού, ως extra right, ως nanionalist, ως fascist κτλ από τους "δημοκράτες" της ΕΕ της δημοκρατίας των αγορών.
    Θα είναι εκτός λογικής (εκτός αν το ποσοστό των πολιτογραφημένων Γάλλων ξένων είναι μεγάλο) να εκλεγεί στη Γαλλία ο Μικρόν, που ως είπε μία δημοσιογράφος της ΕΡΤ, είναι κάτι σαν Στουρνάρας με λίγο και από Ποτάμη.
    Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.